در این مقاله به توضیح گواهی امضای دیجیتال Digital signature certificate خواهیم پرداخت:
گواهی امضای دیجیتال ابزاری نوین و کارآمد است که هویت افراد و سازمانها را تایید کرده و در زمینههایی چون امضای قراردادهای آنلاین و احراز هویت اسناد الکترونیکی کاربرد دارد.
یکی از مزایای مهم این گواهی، اعتبار بالای آن در تأمین امنیت و صحت اسناد است؛ بنابراین، در این نوشتار قصد داریم به طور جامع به بررسی گواهی امضای دیجیتال، کاربردها و مزایای آن بپردازیم. همچنین نحوه استعلام این گواهی را به صورت کلی توضیح دهیم.
گواهی امضای دیجیتال (Digital Signature Certificate) چیست؟
برای ثبت امضای دیجیتال شما ابتدا باید گواهی امضای دیجیتال یا به اصطلاح توکن را دریافت کنید. گواهی امضای دیجیتال، به طور خاص برای تأمین اعتبار و امنیت اسناد الکترونیکی طراحی شده است.
اگر علاقهمند هستید تا بیشتر با موضوع امضای دیجیتال آشنا شوید و دانش خود را در این زمینه به روز نگه دارید، پیشنهاد میکنیم که مقاله «امضای دیجیتال چیست؟» را مطالعه کنید. گواهی امضای دیجیتال از طریق توکن که یک کد رمزنگاری شده است، به شما ارائه میشود که در آن اطلاعات هویتی و امضای صاحب آن ذخیره شده است.
برای دریافت گواهی (توکن) امضای دیجیتال چه باید کرد؟
برای دریافت گواهی یا به اصطلاح توکن باید ابتدا در مراکز میانی احراز هویت شوید. مراکز میانی مسئولیت صدور، مدیریت و ابطال گواهیهای امضای دیجیتال را بر عهده دارند. در ایران، چندین مرکز معتبر برای صدور گواهی امضای دیجیتال وجود دارند که به عنوان مراکز میانی شناخته میشوند:
-
مرکز گواهی دیجیتال بهسازان ملت (Bpm.ir)
-
مرکز راهبردی افتا (Amn.gov.ir)
-
مرکز توسعه تجارت الکترونیکی (CA.gov.ir)
گواهی (توکن) به چه صورت صادر میشود؟
توکن امضای دیجیتال در آغاز ورود به صورت USB ارائه میشدند، یعنی اطلاعات هویتی شخص روی یک USB قرار میگرفت و تا یکسال اعتبار داشت. اما یکی از نقصهای این روش، چنین بود که هر شخصی که به USB شما دسترسی داشت، میتوانست از توکن شما سوء استفاده کند.
برای رفع این مشکل، در دنیای امروز، توکنها به شکل اپلیکیشنهای موبایلی عرضه میشوند، این روش نیز همانند توکنهای USB چالشهای امنیتی و هزینههای بالایی را به همراه دارد.
ویژگی توکن امضای دیجیتال در وکیل باشی چیست؟
وکیلباشی برای حل این مشکل، یک نوآوری جدید عرضه میدارد. گواهی یا به اصطلاح توکن امضای دیجیتال را به صورت یک بار مصرف به شما ارائه میدهد.
این توکنها که به صورت تحت وب صادر میشوند؛ یعنی بعد از یک بار استفاده منقضی میشوند و به این ترتیب، امنیت بالاتری را فراهم میکنند.
با این روش، حتی اگر کسی به موبایل یا دستگاه شما دسترسی پیدا کند، نمیتواند از امضای دیجیتال شما سوء استفاده کند.
اگر قصد اخذ گواهی مورد نظر خود را دارید، میتوانید با استفاده از امضای دیجیتال به صورت امن، معتبر و بهصرفه، گواهیتان را ثبت کنید.
گواهی امضای دیجیتال چه کاربردی دارد؟
گواهی امضای دیجیتال در عرصههای مختلفی کاربرد دارد که برخی از موارد استفاده آن عبارتند از:
-
برای ورود امن به سامانههای تحت وب
-
احراز هویت برای اسناد الکترونیکی
-
برای امضای سفته دیجیتال
-
برای امضای قراردادها به صورت آنلاین
-
برای شرکت در مناقصههای دولتی و امضای اسناد مربوط به آن
بهتر است بدانید که گواهی یا به اصطلاح سرتیفیکیت دیجیتال به عنوان یکی از امنترین و پذیرفتهشدهترین روشهای اثبات هویت دیجیتال شناخته میشود.
صدور گواهی امضای دیجیتال، چه مزایایی دارد؟
گواهی امضای دیجیتال مزایای بسیاری در ثبت و استعلام اسناد حقوقی دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
چگونه استعلام گواهی امضای دیجیتال را بگیریم؟
گواهی امضای دیجیتال پس از ثبت اطلاعات در سامانه موردنظر همانند کارت ملی، معرف هویت وی و اصالت امضای او در فضای مجازی میباشد.
برای گرفتن استعلام، ابتدا باید از مراجع قانونی نامه بگیرید، سپس به دفترخانه محل صدور گواهی امضا مراجعه کرده و استعلام گواهی امضای دیجیتالی را درخواست کنید.
استعلام گواهی امضای دیجیتال در سامانه وکیل باشی چگونه است؟
در سامانه وکیلباشی پس از تایید هویت، یک کد به شما ارائه میشود که فقط متعلق به شخص شما است.
با استفاده از این کد که به آن توکن نیز گفته میشود، میتوان استعلام گواهی امضای دیجیتال خود را از وزارت صمت بگیرید و همچنین میتوانید از سندی که قرار است، امضا کنید، استعلام بگیرید تا از صحت و درستی آن مطلع شوید.
گواهی امضای دیجیتال ارائه شده، توسط دفترخونه وکیل باشی، شامل استعلام اطلاعات هویتی و احراز هویت آنلاین امضاکنندگان از طریق ثبت احوال و سایر مراکز مربوطه است.
هزینه گواهی امضای دیجیتال چقدر است؟
برخلاف بسیاری از نرمافزارهای امضای دیجیتال که برای هر بخش از فرآیند هزینه جداگانهای دریافت میکنند، مانند هزینه دریافت امضای الکترونیکی، سهم مرکز ریشه و مرکز میانی، سهم دفتر ثبت نام، وکیلباشی با رویکردی متفاوت عمل میکند.
هزینه گواهی امضای دیجیتال در وکیل باشی چقدر است؟
در وکیل باشی، به جای پرداخت هزینههای متعدد و زمانبر برای هر مرحله، میتوانید به ازای هر امضا، تنها با 86/000هزار تومان که مبلغی ثابت و مقرون به صرفه، گواهی امضا دیجیتال خود را ثبت کنید. این روش، هزینهها را کاهش میدهد و همچنین باعث میشود، فرآیند دریافت گواهی امضا نیز سادهتر و سریعتر انجام شود.
مدارک لازم برای دریافت گواهی امضای دیجیتال شامل چه مواردی است؟
توجه داشته باشید که برای دریافت گواهی امضای دیجیتال، همانند گواهی امضای سنتی، ارائه مدارک ضروری است. این مدارک شامل موارد زیر میباشد:
-
اصل و کپی شناسنامه
-
اسکن تمامی مدارک
قابل ذکر است که امضای دیجیتال با الکترونیک فرق دارد. به همین دلیل، مدارک آن نیز متفاوت است. ما در مقاله تفاوت امضای دیجیتال و امضای الکترونیک ، به بررسی این جزئیات پرداختهایم.
در سامانه وکیل باشی، چه مدارکی برای دریافت گواهی امضای دیجیتال، لازم است؟
اگر شما بخواهید گواهی امضای دیجیتال خود را به واسطه وکیل باشی دریافت نمایید، بهتر است بدانید که نیازی به مدرک خاصی ندارید.
شما با ارائه کدملی، تاریخ تولد و ویدیو از خود، میتوانید به راحتی این کار را انجام دهید و در وقت و هزینه خود صرفه جویی نمایید.
همچنین در صورتی که قصد دارید در دادگاه استعلام بگیرید، وکیل باشی به شما یک کد رهگیری ارائه میدهد که توسط آن میتوانید به راحتی استعلامات لازم را اخذ کنید.
آیا گواهی امضای دیجیتال ارزش قانونی دارد؟
قانون تجارت الکترونیک به این موضوع نیز اشاره دارد که گواهی امضای دیجیتال از اعتبار بالایی برخوردار است و در دادگاه های ایران پذیرفته شده است.
یکی از موضوعاتی که به ارزش قانونی امضای دیجیتال میافزاید، غیرقابل انکار بودن آن است.
یعنی وقتی شخصی با استفاده از گواهی یا توکن خود سندی را امضا کرده است، دیگر نمیتواند آن را انکار کند، این مورد میتواند در زمینه حقوقی خیلی کمک کننده باشد. اما در مورد جعل آن اختلافات بسیار زیادی وجود دارد که در مقاله جعل امضای دیجیتال به آن پرداخته ایم.
برای اطمینان شما، چند نوع از کاربردهای امضای دیجیتال در فضای تجاری ایران را نام میبریم:
-
سامانه ستاد (تدارکات الکترونیک دولت)
-
ارائه اظهارنامه مالیاتی و مالیات ارزش افزوده
-
شبکه بزرگ ارتباطی بازرگانی
-
سامانه بانکداری شرکتی در بانکها
-
امضای قراردادهای درون و برون سازمانی با امضای دیجیتال
خلاصهای از آنچه که درباره گواهی امضای دیجیتال باید بدانید
در این مقاله از وکیل باشی بیان داشتیم که گواهی امضای دیجیتال دارای اعتبار بالایی است و امنیت، صحت اسناد را تضمین میکند و مزایای متعددی از جمله کاهش نیاز به فرآیندهای کاغذی و افزایش سرعت انجام امور قانونی را به همراه دارد.
همچنین، نحوه استعلام این گواهی به صورت کلی توضیح داده شد و استفاده از خدمات سایت وکیلباشی در این زمینه مورد بررسی قرار گرفت.
امیدوارم این نوشتار، مانند یک فنجان چای داغ در یک روز سرد زمستانی، گرمابخش و آرامشبخش چالشهای شما عزیزان باشد.
ماهک حقیقی_ کارشناس حقوقی وکیل باشی
نظرات
پیام های کاربران را بخوانید
کل دیدگاهها (0)