;
1401/07/30 15:52

مدیریت پیمان چیست و چه قوانین و شرایطی دارد

قراردادهای عمرانی و ساختمانی انواع مختلفی دارند که یکی از آن‌ها قرارداد پیمانکاری مدیریت پیمان می‌باشد که دارای شرایط و قوانین منحصری می‌باشد.

مدیریت پیمان یکی از انواع قراردادهای پروژه‌های عمرانی محسوب می‌شود. علت این امر عبارت است از پیچیدگی‌های فنی و اجرایی، تنوع تخصص‌های مورد نیاز، لزوم هماهنگی بین طراحی در فازهای معماری، سازه و تأسیسات و شرایط اجرایی، حجم بسیار زیاد فعالیت‌ها و تعدد افراد، سازمان‌ها و صنایع درگیر در یک پروژه و… .

مدیریت پیمان نوعی قرارداد است که با توجه به قوانین ذکر شده در آن مالک، کارفرما و یا شرکت شخصی را برای مدیریت کل پروژه ساخت، انتخاب می نماید. وظایف پیمانکار پس از امضای این قرارداد شامل تعیین روش های اجرای پروژه ، تعیین برنامه برای اجرای پروژه، استخدام افراد متخصص در بخش های مختلف پروژه و … می باشد. در ادامه قصد داریم شما را با تعریف مدیریت پیمانکاری به طور کامل آشنا کنیم.

قرارداد مدیریت پیمان چیست؟

منظور از قرارداد مدیریت پیمان، قرارداد پیمانکاری می‌باشد که طی آن یک کارفرما، مدیریت اجرایی‌سازی یک پروژه را به یک پیمانکار (حقیقی یا حقوقی) اعطا می‌کند. به جز کارفرما و پیمانکار، مشاور نیز در قرارداد مدیریت پیمان نقشی اساسی و مهم دارد. کارفرما اصولا هزینه پروژه را فراهم می‌کند و اصولا مالک پروژه است. پیمانکار حقیقی یا حقوقی همان مجری عملیات پیمانکاری است که وظیفه اجرای تمام یا قسمتی از پروژه را به حکم قرارداد بر عهده دارد. مشاور در قرارداد مدیریت پیمان نیز نقش مهمی برعهده دارد و سبب می‌شود ریسک‌ها و خطرات فنی و عملیاتی پروژه به حداقل برسد و از لحاظ مالی پروژه امنیت بیشتری را داشته باشد. مشاوران به نوعی رابط میان خواسته‌ها و نظرات کارفرما با پیمانکار هستند.به همین خاطر انتخاب مشاور توسط کارفرما یک اقدام حیاتی و مهم است چرا که یک مشاور مناسب می‌تواند سرعت انجام پروژه و همچنین امنیت مالی آن را به حداکثر برساند و در نهایت رضایت کارفرما را از پروژه نهایی به دست آورد.

قرارداد مدیریت پیمان دارای 2 زیر مجموعه می‌باشد که هر کدام به خودی خود سبک متفاوتی از قرارداد ها می‌باشند.

در ادامه به توضیح هرکدام جداگانه خواهیم پرداخت.

قرارداد مدیریت پیمان درصدی:

در این نوع قرارداد مانند قرارداد تعمیرات و بازسازی ساختمان، پیمانکار مدیر اصلی پروژه محسوب می‌شود و کارفرما تمام هزینه‌های اجرای پروژه را به‌عنوان تن‌خواه گردان در اختیار او قرار می‌دهد. پیمانکار با اعلام قیمت‌ها به کارفرما و با جلب موافقت او، خرید مصالح و پرداخت دستمزد نیروهای کار را انجام می‌دهد.

در نوع درصدی قرارداد مدیریت پیمان، دستمزد پیمانکار برای مدیریت پروژه بر اساس درصد مشخصی از کل هزینه اجرای پروژه تعیین می‌شود.

قرارداد مدیریت پیمان دستمزدی:

این قرارداد دقیقاً مثل قرارداد قبلی یعنی «قرارداد مدیریت پیمان درصدی» است. تنها تفاوتش این است که دستمزد پیمانکار برای اجرای پروژه بازسازی و تعمیرات ساختمان به‌صورت درصدی از کل مبلغ هزینه پروژه نیست؛ بلکه این دستمزد به‌صورت یک مبلغ ثابت در زمان عقد قرارداد بین کارفرما و پیمانکار توافق می‌شود.

در این نوع قرارداد، درگیری و زمان‌بربودن پروژه برای کارفرما و پیمانکار نیز مانند قرارداد درصدی مدیریت پیمان است.

مزایای روش مدیریت پیمان چیست؟

روش مدیریت پیمان مزایای متعددی دارد که مهمترین آن‌ها عبارت است از:

  1. با توجه به اینکه نظارت بر عملیات اجرایی پیمانکاران ساخت بر عهده مدیر پیمان می‌باشد، نیازی به خدمات نظارتی مهندسین مشاور نیست.

  2. پرداخت حق الزحمه مدیر پیمان به صورت تدریجی و همزمان و متناسب با هزینه اجرای پروژه خواهد بود.

  3. اگر مدیر پیمان از ابتدا فاز طراحی به کار گرفته شود، می‌تواند تجربیات مربوط به ساخت خود را در طراحی‌ها اعمال نماید. این امر در نتیجه موجب کاهش زمان، هزینه، اجرایی شدن بهتر طرح‌ها می‌گردد.

  4. مدیر پیمان مانند عضوی از تیم کارفرما است و به این علت وی دیگر تمایلات سودجویانه پیمانکاری را ندارد و تنها هدفش جلب رضایت کارفرما و ادامه همکاری با ایشان در پروژه‌های آینده خواهد بود.

  5. حضور مدیر پیمان باعث ایجاد هماهنگی میان پیمانکاران ساخت و رفع مشکلات آنان به لحاظ عدم تداخل کاری می‌گردد.

همانطور که گفته شد روش مدیریت پیمان مزایای زیادی دارد که البته باید برای تنظیم قرارداد آن نکات زیادی را به خاطر داشت. در ادامه به مفاد و نکات قرارداد مدیریت پیمان اشاره کرده ایم.

مفاد فرم قرارداد پیمانکاری مدیریت پیمان چیست؟

آنچه که باید در تدوین یک نمونه قرارداد پیمانکاری مدیریت پیمان در نظر داشت از قرار ذیل می‌باشد.

ماده ۱- مشخصات طرفین

ماده ۲- موضوع قرارداد

ماده ۳- مدت قرارداد

ماده ۴- مبلغ قرارداد

ماده ۵- نحوه پرداخت مبلغ

ماده ۶- مشخصات فنی قرارداد

ماده ۷- تعهدات کارفرما

ماده ۸- تعهدات پیمانکار

ماده ۹- فسخ قرارداد

ماده ۱۰- سایر موارد

ماده ۱۱- حل اختلاف/ داوری

ماده ۱۲- نسخ قرارداد

به خاطر داشته باشید که اگر شما نیز درصدد انعقاد قرارداد پیمانکاری مدیریت پیمان طبق قانون کار ایران و سایر مقررات هستید، می‌توانید با ثبت درخواست تنظیم قرارداد سفارشی،  قراردادی مختص خودتان با رعایت تمام نکات و شروط مدنظرتان داشته باشید.

 

قرارداد پیمانکاری مدیریت پیمان

 

نکات فرم قرارداد پیمانکاری مدیریت پیمان چیست؟

تدوین قرارداد کار افراد متخصص است و نباید آن را سطحی پنداشت، در نتیجه برای آشنایی شما نکات یک قرارداد از قرار ذیل می‌باشد.

  • از اساسی‌ترین وظایف کارفرما عبارت است از پرداخت تمامی هزینه‌های مندرج در قرارداد.

  • مدیر (نماینده پیمانکار) باید یک نسخه از قراردادهای منعقده با پیمانکاران و پیمانکاران جزء را به کارفرما تحویل دهد.

  • به یاد داشته باشید که تمامی پرداخت‌ها به پیمانکاران و پیمانکاران جزء باید بر اساس درصدهای پیشرفت کار صورت عموماً صورت می‌گیرد.

  • مدیر باید با توجه به نقشه‌ها و مشخصات فنی و اجرایی، هزینه‌های اجرایی پروژه را برآورد اولیه نماید و پس از تأیید کارفرما شروع به عملیات اجرایی نماید.

  • مدیر در حقیقت امین کارفرما بوده و موظف است تا در تمام مراحل اجرای ساختمان رعایت ضابطه و صلاح کارفرما بنماید.

  • پیمانکار موظف است صورت هزینه‌های انجام شده با تأیید مهندس ناظر را تهیه نماید و آن را حداکثر هر …. روز یک بار به کارفرما ارائه نماید.

  • مدیر باید بیمه ماهانه و بیمه حوادث کارگران و تمامی عوارض و حقوق دولتی متعلقه را پس از تأیید کارفرما پرداخت نماید. همچنین پس از خاتمه کار مفاصاحساب بیمه و سایر پرداختی‌ها را به کارفرما تحویل بنماید.

  • در قرارداد مدیریت پیمان باید درج گردد که مدیر تحت هیچ شرایطی حق واگذاری موضوع این قرارداد را به شخص دیگر ندارد.

  • پیمانکار از زمان تحویل کارگاه تا تاریخ تحویل موقت ساختمان به کارفرما، مسئولیت نگهداری و حراست از ساختمان و اجناس خریداری شده موجود در محل ساختمان را بر عهده دارد.

  • مسئولیت تمامی عملیات اجرایی ساختمان، تعیین پیمانکاران برای هر یک از قسمت‌های ساختمان و عقد قرارداد با آن‌ها به عهده مدیر می‌باشد.

  • تهیه و خرید کلیه مصالح و خرید یا اجاره لوازم و ابزار و ماشین آلات مورد نیاز به هزینه کارفرما به عهده پیمانکار می‌باشد.

  • اقدام برای اخذ انشعابات آب، برق، گاز و غیره به نمایندگی و به هزینه کارفرما از وظایف پیمانکار است.

  • از اساسی‌ترین وظایف مدیر، نظارت کامل و دقیق و ایجاد هماهنگی‌های لازم در اجرای به موقع و صحیح ساختمان می‌باشد.

این موارد بخشی از تعهدات کارفرما و پیمانکار است. لازم به ذکر است که طرفین اعم از کارفرم او اجراکننده می‌توانند هر شرطی که خلاف قوانین نباشد را در متن قرارداد خود تصریح نمایند.

سخن پایانی

مدیریت پیمان یک روش برای برون سپاری اجرای پروژه‌ها است. در این روش یک شخص یا گروه که می‌تواند یک شرکت هم باشد توسط کارفرما انتخاب می‌شود تا کار مدیریت پروژه را بر عهده بگیرد. در این روش کارفرما نقش اسپانسر مالی یا سرمایه گذار را بر عهده دارد. مدیر پیمان فردی است که مدیریت این پیمان را برعهده گرفته است و مسئولیت مدیریت تمام و کمال پروژه را بر عهده دارد. شما می‌توانید به عنوان مالک، کارفرما و یا پیمانکار در پروژه‌های ساختمانی و عمرانی از طریق مجموعه وکیل‌باشی و وکلای پایه یک دادگستری مجرب حاضر در این مجموعه، فرم قراردادهای مدنظر را تهیه نمایید یا با ثبت درخواست تنظیم قرارداد سفارشی، تنظیم فرم موردنظر را با شرایط خاص مورد توجه تان را با مشاوره رایگان از وکلای متخصص در قرارداد نویسی دریافت کنید.

 

title-bg

نظرات متنی

پیام های کاربران را بخوانید

افزودن نظر

FAQ

پرسش های متداول

تعهدات طرفین در قرارداد مدیریت پیمان چه تضمینی دارد؟

هر قراردادی چه مطابق قانون، معین باشد یا نا معین، در صورتی که خلاف شرع و قانون نباشد معتبر است. در نتیجه هر قرارداد معتبری که در آن تعهدی بر عهده طرفین باشد باید ایفای تعهد گردد. در غیر این صورت هم حق فسخ و هم حق مطالبه خسارت ناشی از عدم انجام تعهد ایجاد میگردد. (سعی کنید قبل از اقدام به مطالبه این حقوق در محاکم ابتدا توسط اظهارنامه الزام به تعهد از طرف مقابل خود بخواهید.)

برای آنکه هنگام بروز اختلاف زود تر به نتیجه برسیم چه راهکاری وجود دارد؟

سعی کنید در قراردادها مرجع حل اختلافات خود را داور مرضیالطرفین معرفی نمایید. چراکه هم در هزینه و هم در وقت شما صرفه جویی خواهد شد. حکم داور مانند حکم قضات لازم الاتباع است.

در شرایطی که انجام تعهد از سوی هر یک از طرفین مقدور نبود چه عواقبی در انتظار طرفین می‌باشد؟

اگر توانایی انجام تعهد برای هر یک از طرفین از بین برود و در آن هیچ تعدی و تفریطی وجود نداشته باشد، همچنین حادثهای خارج از اراده طرفین باعث این مسئله شود (قوه قاهره)، مسئولیتی به عهده طرفین قرارداد نمیباشد چرا که این موضوع در قرارداد تحت عنوان فورس ماژور یا قوای قاهره پیشبینی شده است.

تماس
گفتگو
x
x
گفتگوی آنلاین
پاسخگوی سوالات شما هستیم

برای دریافت پاسخ در صوت قطع ارتباط آنلاین ، لطفا با فشردن دکمه ذیل ، اعلان مروگر خود را فعال کنید.

جهت شروع گفتگو پیام خود را تایپ و ارسال نمایید ، می توانید با نگه داشتن دکمه میکروفن صدای خود را ضبط و ارسال کنید.
صبور باشید ...