;
در این مقاله قصد داریم به بررسی نحوه ثبت قرارداد اجاره و فسخ آن در سامانه املاک بپردازیم:
مدتی است که ثبت قرارداد اجاره در سامانه املاک، موضوع بحث بسیاری از مستأجران و مالکان شده است. بهنحویکه هنوز هم تعداد قابل توجهی از مالکان نمیدانند چطور میتوانند اجاره نامه را در این سامانه ثبت کنند!
آنها هنوز هم بهخوبی مطلع نیستند که دریافت کد رهگیری تا چه حد ضروری است و از این بابت نگراناند که بدون این کد، قرارداد اجارهشان رسمی و قانونی محسوب نشود! اینها گوشه کوچکی از ابهامات طرفین این قرارداد است که برای ثبت اجاره و حتی فسخ آن در سامانه مزبور دچار ابهامات فراوانی هستند.
در همین راستا و در این نوشته از وکیل باشی قصد داریم به تمام پرسشهای موجود در رابطه با نحوه ثبت قرارداد اجاره و همینطور شیوه ثبت فسخ اجاره نامه در سامانه املاک بپردازیم. چنانچه با جزئیات دریافت کد رهگیری اجاره نامه آشنا نیستید تا انتها همراه ما باشید.
اجاره نامههایی که میان افراد تنظیم میشوند، در اکثر موارد غیررسمی هستند. منظور از غیررسمی بودن این است که در دفاتر ثبت اسناد و املاک تنظیم نمیشوند. در واقع معاملات ملکی قولنامهای یا در بنگاه و توسط مشاورین املاک تحریر شده یا بهصورت دستی توسط موجر و مستأجر نوشته میشوند. در هر یک از این حالات، ثبت قرارداد اجاره در سامانه املاک، بسیار ضروری است.
بهتر است بدانید اجاره نامههایی که به صورت رسمی و در دفاتر ثبت اسناد رسمی، تنظیم میشوند؛ به دلیل برخورداری از اعتبار و ارزش حقوقی، نیازی به ثبت کد رهگیری در سایت املاک و مستغلات ندارند. این در حالی است که هزینه ثبت معامله در دفتر اسناد و کمیسیونی که بابت آن باید پرداخت شود، مبلغ قابل توجهی است. ازاینرو، موجر و مستأجر نسبت به این شیوه هیچگونه تمایلی ندارند.
بنابراین، ثبت اجاره نامه در سامانه املاک و مستغلات کشور، باید توسط مشاورین املاکی که دارای مجوز هستند، صورت بگیرد. این افراد ابتدا باید در سامانه مزبور بهعنوان مشاور املاک ثبتنام کرده؛ سپس میتوانند کد رهگیری هر یک از معاملات مشتریان را درج کنند.
در نتیجه، چنانچه بهعنوان مشاور املاک، نسبت به انعقاد معامله ملکی اقدام کنید؛ اما قرارداد مذکور را ثبت نکرده و کد رهگیری نیز دریافت نکنید، مرتکب تخلف صنفی شدهاید. از سوی دیگر، فسخ قرارداد اجاره ملک نیز باید در این سایت ثبت شود که در ادامه مقاله، به این موضوع نیز میپردازیم.
همانطور که پیشازاین نیز اشاره کردیم، تمامی قراردادهای معاملات ملکی باید در سایت www.iranamlaak.ir ثبت شوند. دلیل این الزام قانونگذار این است که در سالهای اخیر، معاملات املاک در 90 در صد موارد بهصورت قولنامهای و غیررسمی منعقد شدهاند. از سوی دیگر نیز، افزایش مبایعه نامهها باعث شد بسیاری از افراد سودجو، یک ملک را به چندین مستأجر یا خریدار انتقال دهند و هرج و مرج شدیدی در بازار مسکن ایجاد شود.
همزمان با افزایش جرایم معاملات املاک و جهت ساماندهی به وضعیت نامطلوب موجود، ثبت قرارداد اجاره در سامانه املاک و بهتبع آن، دریافت کد رهگیری ملک یا اجاره نامه، الزامی شد. در همین راستا، کدهای رهگیری املاک به متعاملین کمک میکنند تا از صحت قرارداد منعقد شده اطلاع یابند و با اطمینان خاطر برای انجام معاملات ملکی گام بردارند. این کد حاوی 13 رقم منحصربهفرد است که برای ثبت یا حتی فسخ هر اجاره نامه بهصورت مجزا صادر میشود.
بنابراین، چنانچه قصد دارید در روزهای آتی، ملک خود را به شخصی اجاره بدهید یا ملکی را از شخص دیگری اجاره بگیرید؛ توصیه میکنیم حتماً اجاره نامه خود را نزد یکی از وکلای دادگستری تنظیم کرده و از یک متخصص امور حقوقی مشاوره بگیرید. در غیر این صورت، حتماً به بنگاههای املاک معتبر و دارای مجوز رسمی مراجعه نموده و پس از تنظیم اجاره نامه، کد رهگیری معامله را از متصدی بنگاه دریافت کنید.
جالب است بدانید که بر اساس قانون و طبق آخرین گفتههای رئیس اتحادیه مشاوران املاک، هیچ یک از متصدیان بنگاههای معاملات مسکن، نباید بابت ارائه کد رهگیری ملک به موجر یا مستأجر، وجهی از آنان دریافت کنند. در واقع حقالزحمه متصدی بنگاه، بر اساس آنچه در قانون آمده باید پرداخت شود و ثبت قرارداد اجاره در سامانه املاک، یکی از وظایف شغلی او به شمار میآید. ازاینرو، درخواست پرداخت وجه در مقابل ارائه کد رهگیری اجاره نامه به هر یک از طرفین عقد اجاره، امری غیرقانونی است.
وکیل باشی در تمامی مقالات خود تلاش کرده ضمن آنکه با انواع عقد اجاره آشنا شوید، نحوه تنظیم اجاره نامههای گوناگون را بیاموزید. بر همین اساس، مجدداً تأکید میکنیم که پس از تنظیم اجاره نامه نزد مشاورین املاک، جهت استعلام گرفتن از صحت معامله، حتماً کد رهگیری قرارداد خود را از متصدی بنگاه دریافت نمایید.
احتمالاً بارها عبارت فسخ کد رهگیری اجاره نامه را شنیدهاید و تصور میکنید که کد رهگیری ملک را میتوان فسخ کرد! باید بگوییم که این عبارت، کاملاً اشتباه بوده و در حقیقت، نمیتوان کد رهگیری را فسخ کرد؛ بلکه این قرارداد اجاره ملک یا اجاره نامه است که طی شرایطی میتوان آن را فسخ نمود. پس از فسخ نیز باید این موضوع نیز در سامانه iranamlaak درج شود. بهعبارتدیگر، همانطور که ثبت قرارداد اجاره در سامانه ایران املاک الزامی است، فسخ پیش از موعد قرارداد اجاره نیز در همان سایت باید ثبت شود.
نکتهای که در این قسمت باید مورد توجه تان قرار بگیرد این است که اگر معامله انجام شده، با رضایت هر دو طرف برهم بخورد، به آن اقاله گفته میشود. جهت ثبت کردن اقاله بایستی نزد همان مشاور املاکی که برای ثبت قرارداد اجاره در سامانه املاک مراجعه کرده بودید، بروید. متصدی بنگاه معاملات مسکن، با مراجعه به سامانه مزبور و وارد کردن کد رهگیری معامله، اقاله عقد اجاره را در سایت به ثبت میرساند.
در حالت دوم، برهمخوردن معامله ناشی از تراضی و توافق طرفین نبوده؛ بلکه یکی از طرفین، به شروط ضمن عقد مندرج در قرارداد عمل نکرده و اکنون اجاره در آستانه فسخ شدن قرار گرفته است. بهعنوانمثال، در قرارداد شرط شده چنانچه مستأجر 3 ماه مبلغ اجاره را پرداخت نکند، معامله فسخ خواهد شد. در اینجا موجر برای پیگیری فسخ اجاره باید به دادگاه مراجعه کند. در نهایت، پس از انجام کلیه مراحل قانونی در دادگاه، فسخ اجاره از سوی مرجع قضایی در سامانه ایران املاک به ثبت خواهد رسید.
ثبت قرارداد اجاره در سامانه املاک و همچنین ثبت نمودن فسخ اجاره در همان سایت به وسیله مشاور املاک مسکن، یکی از مهمترین موضوعاتی است که باید از سوی موجر و مستأجر پیگیری شود. چرا که عدم ثبت اجاره نامههای غیررسمی و همینطور عدم ثبت فسخ آنها، پیامدهای منفی عدیدهای دارد. در واقع، با در دست داشتن کد رهگیری میتوان از صحت قرارداد اجاره و واگذاری ملک، مطمئن شده و از انتقال آن به اشخاص دیگر، جلوگیری کرد.
بر همین اساس، در طول این مقاله، بارها توصیه کردیم که ابتدا اجاره نامه خود را نزد یک وکیل دادگستری تنظیم نمایید، زیرا این کار نیازمند برخورداری از دانش حقوقی و تجربه قضایی است. به همین منظور شما می توانید با ثبت درخواست قرارداد سفارشی، تنظیم فرم قرارداد مورد نظر خود را به وکلای متخصص در این زمینه بسپارید.
چنانچه دررابطهبا تنظیم اجاره نامه رسمی، کد رهگیری قولنامه یا مسائلی از این دست، سؤالی دارید؛ پرسش خود را در کادر زیر بنویسید. وکلا و کارشناسان حقوقی وکیل باشی در اسرع وقت، پاسخگوی شما هستند.
راضیه حبیبی_ کارشناس حقوقی وکیلباشی
برای دریافت پاسخ در صوت قطع ارتباط آنلاین ، لطفا با فشردن دکمه ذیل ، اعلان مروگر خود را فعال کنید.
نظرات متنی
پیام های کاربران را بخوانید
کل دیدگاهها (0)