;
در این مقاله قصد داریم به بررسی ضرورت ثبت قرارداد مشارکت در ساخت در دفترخانه بپردازیم:
این روزها، ارزش مادی بالای املاک سازندگان، مالکان و سرمایهگذاران زیادی را بر سر میز توافق برای مشارکت در ساخت کشانده است. بدون شک اشخاص با انعقاد این قرارداد میتوانند زودتر به اهداف خود برسند. تنها دغدغه افراد در مسیر رسیدن به این اهداف مشترک، خطرات و ماهیت ریسکپذیر قرارداد مشارکت در ساخت است. حقیقت این است که خطرات پیشروی طرفین در این قرارداد کم نیست. به همین دلیل کسانی که قصد انعقاد آن را دارند، به دنبال راههایی میگردند که بتوانند ریسکهای مشارکت در ساخت را به حداقل برسانند. در این راستا، یکی از مهمترین سوالات طرفین این است که آیا ثبت قرارداد مشارکت در ساخت در دفاتر اسناد رسمی ضرورتی دارد؟ یا میتواند تضمیمی ایجاد کند؟ به همین منظور در این مطلب از وکیلباشی قصد داریم به این سوالات به صورت دقیق پاسخ دهیم. اگر قصد دارید قرارداد مشارکت در ساخت خود را طوری منعقد کنید که خاطر جمع باشید، تا انتهای این مطلب همراه ما بمانید.
امروزه هزینه بازسازی ملک واملاک بسیار گران تمام میشود به همین دلیل ممکن است مالک یک ملک یا زمین قصد بازسازی یا ساخت آن را داشته باشد اما برای انجام این کار سرمایه کافی نداشته باشد. از سوی دیگر برخی از سرمایهداران به دنبال فرصتی برای مشارکت در ساختمان سازی میگردند تا از این راه سرمایهگذاری نمایند و به سود بیشتری دست یابند. در چنین شرایطی مالکان میتوانند با امضاء قرارداد مشارکت در ساخت با سرمایه داران شریک شوند و هر دو طرف به هدف خود برسند. این قرارداد، از جمله قراردادهای مشارکت مدنی است که در آن مالک، یک قطعه زمین یا ملکی قدیمی و کلنگی را در اختیار سازنده قرار میدهد و سازنده به هزینۀ خود ملکی مطابق با توافق آنها میسازد و در نهایت طرفین در ملک ساخته شده شریک میشوند.
بنابراین "قرارداد مشارکت در ساخت توافقی کتبی است که مالکان و سرمایهداران با هدف شراکت در ساخت و ساز یک ملک یا بنا با یکدیگر منعقد میکنند و در این راستا سرمایههای نقدی و غیرنقدی خود را با هم شریک میشوند. در اینجا سرمایه مالکان، زمینی است که برای ساخت و ساز مورد استفاده قرارمیگیرد و برای سرمایه داران، مبالغی است که در حین ساخت، پرداخت میکنند."
اما چالش این قرارداد از آنجایی شروع میشود که مالک، ملک خود را در اختیار سازنده میگذارد اما سازنده در ابتدای توافق هیچ هزینهای نمیپردازد و صرفاً متعهد به ساخت میشود. از این رو ریسکهای موجود در این توافق برای مالکان به مراتب بیشتر است. پس ضروری است از همان ابتدا قراردادی دقیق با رعایت اصول حقوقی تنظیم شود. در همین راستا یکی از سوالاتی که برای طرفین پیش میآید این است که آیا لازم است قرارداد مشارکت در ساخت را در دفترخانه ثبت کنند؟ چگونه مشکلات حقوقی در مشارکت در ساخت کمتری پیش روی آنها قرار میگیرد؟ اگر این سوال ذهن شما را نیز درگیر کرده پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب را مطالعه کنید.
مطابق قانون مدنی، سند رسمی سندی است که در اداره ثبت اسناد و املاک، دفاتر رسمی یا نزد سایر مامورین رسمی طبق قوانین کشور تنظیم شده باشد، در غیر اینصورت سند عادی محسوب میشود. یکی از مزایای اسناد رسمی این است که مفاد آن در دادگاه یا علیه طرفین سند و اشخاص ثالث قابل استناد است اما مفاد یک سند عادی فقط میان طرفین آن اعتبار دارد.
قرارداد یک سند عادی است. ثبت قرارداد در دفتر اسناد رسمی آن قرارداد را تبدیل به سند رسمی میکند. بنابراین با به ثبت رسیدن قرارداد مشارکت در ساخت در دفاتر اسناد رسمی،این قرارداد به یک سند رسمی تبدیل میشود و باعث میشود طرفین ازمزایای سند رسمی درمورد آن بهره ببرند. بنابراین به ثبت رساندن انواع قرارداد مشارکت در ساخت در دفترخانه، ضرری نیست اما یک اقدام پر مزیت است که میتواند امنیت خاطر بیشتری را برای طرفین رقم بزند.
یکی از مزیتهای ثبت قرارداد مشارکت در ساخت در دفترخانه این است که به سند رسمی تنها میتوان ادعای جعل وارد کرد. بنابراین نمیتوان صحت آن را زیر سوال برد.
از مزایای دیگر اسناد رسمی این است که این امکان را برای طرفین ایجاد میکند که از واحد اجرای احکام ثبت استفاده کنند. یعنی طرفین قرارداد میتوانند برای الزام طرف مقابل به انجام تعهدات قراردادی،علاوه بر مراجعه به دادگستری، به واحد اجرائیات ثبت نیز مراجعه کنند.
از سوی دیگر، به ثبت رساندن این قرارداد در دفترخانه میتواند گامی محکم در جهت پیشگیری از کلاهبرداری در مشارکت در ساخت باشد. چرا که در دفاتر اسناد رسمی تمامی اسناد ملکی و مدارک هویتی طرفین قرارداد بررسی میشود و همین مسئله سبب میشود توافق با اعتماد بیشتری آغاز شود.
قرارداد مشارکت در ساخت جزو قراردادهایی که ثبت آن در دفترخانه ضرورت دارد نیست؛ اما یکی از نکاتی که برای تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت باید مد نظر داشت، این است که باید این قرارداد را در یک مکان مطمئن مانند دفتر اسناد رسمی، دفتر وکالت یا بنگاه مشاور املاک تنظیم کنید. چرا که با این کار از اختلافات بعدی جلوگیری میشود. از سوی دیگر، در اکثر موارد سازنده با نحوه تنظیم و نکات جزئی این نوع قراردادها آشنایی بیشتری دارد اما مالک با اطلاعات کمتری در جلسه توافق حاضر میشود. به همین دلیل ممکن است شرایط معامله متفاوت باشد و نیازمند ذکر جزئیات و ملزومات قراردادی مخصوصی باشد، در چنین شرایطی مراجعه به افراد متخصص و کاردان مانند وکلا ضرورت بیشتری دارد. به این نکته نیز توجه داشته باشید که بهتر است از فرم قراردادی استفاده کنید که توسط وکلا تنظیم شده است. زیرا قرارداد مشارکت در ساخت اصول حقوقی و مفاد مخصوص به خودش را دارد و اگر زمان تنظیم از آن بیاطلاع باشید، ممکن است قرارداد شما صحیح و معتبر نباشد. چنانچه میخواهید اقدام به انعقاد این قرارداد کنید و به قراردادی اصولی نیاز دارید، میتوانید از فرم قرارداد مشارکت در ساخت وکیلباشی استفاده کنید که توسط وکلای تیم حقوقی وکیلباشی برای شما عزیزان تنظیم شده است.
همانطور که ملاحظه نمودید، ثبت قرارداد مشارکت در ساخت در دفتر خانه اقدامی بسیار سودمند است و میتواند زمینه ایجاد یک توافق مطمئن و پربار باشد. به همین منظور در این مطلب از وکیلباشی تلاش کردیم آگاهیهای مهمی که برای این اقدام لازم است بدانید را با شما عزیزان در میان بگذاریم. در نهایت اگر برای انجام این امور نیاز به راهنمایی یا مشورت دارید، میتوانید از وکلا و کارشناسان حقوقی وکیلباشی مشاوره حقوقی بگیرید.
منا خسروجردی_ کارشناس حقوقی وکیلباشی
در مورد اینکه هنگام فسخ قرارداد مشارکت در ساخت باید به چه دادگاهی رجوع نمود باید گفت، دادگاه صالح به رسیدگی دعوای تنفیذ فسخ قرارداد مشارکت در ساخت، دادگاه حقوقی محل اجرای تعهد یا دادگاه محل انعقاد قرارداد و یا دادگاه حقوقی محل اقامت خوانده میباشد. دادگاه مذکور، با بررسی دلایل و اسناد خواهان فسخ و انجام تحقیقات لازم، در نهایت رای به تنفیذ فسخ قرارداد مشارکت در ساخت خواهد داد. لازم به ذکر است که این حکم جنبه اعلامی دارد؛ بنابراین نیاز به اجرای حکم نخواهد داشت و به صرف صدور حکم تنفیذ فسخ، آثار خاص خود را به دنبال خواهد داشت.
چنانچه سازنده یا مالک ملک تصمیم به فسخ قرارداد مشارکت در ساخت ملک بگیرند، برای این کار باید مراحلی را طی کنند تا فسخ قرارداد میان ایشان، جنبه قانونی پیدا کند. در صورتی که در تنظیم قراردادهای مشارکتی در ساختساز حق فسخ برای مالک یا سازنده تعیین شده باشد، فسخ قرارداد را به یکدیگر اعلام مینمایند. اعلام فسخ قرارداد از طرف هر یک از طریق ارسال اظهارنامه رسمی است. بعد از ارسال اظهارنامه رسمی، می توان از طریق ارائه دادخواست به دادگاه صالح، تقاضای تنفیذ فسخ قرارداد مشارکت در ساخت را درخواست کرد.
برای دریافت پاسخ در صوت قطع ارتباط آنلاین ، لطفا با فشردن دکمه ذیل ، اعلان مروگر خود را فعال کنید.
نظرات متنی
پیام های کاربران را بخوانید
کل دیدگاهها (0)