;
در نوشتار حاضر میخواهیم به هر مشکل و نکتهی حقوقی بپردازیم که دانستن آن برای کاربران قرارداد مشارکت در ساخت و ساز ضروری است.
هرگاه سخن از یک حرفه پولساز به میان آید، ساخت و ساز و احداث ساختمان اولین گزینه ای است که ممکن است، به ذهن شما خطور کند. تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت، پایه و اساس یک رابطه کاری مطمئن، میان پیمانکار و کارفرما است؛ چرا که در نبود یک قرارداد جامع و کامل که در بر گیرنده تمام نکات فنی و جزئیات مورد نیاز باشد، مشکلات و چالش های حقوقی زیادی گریبان گیر طرفین قرارداد خواهد شد، جلوگیری از وقوع این مسائل، فقط با دانستن اطلاعات درست در این زمینه، به راحتی قابل پیشگیری خواهد بود. به همین دلیل در نوشتار حاضر قصد داریم به بحث و بررسی پیرامون قرارداد مشارکت در ساخت و احداث بنا، نحوه تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت، ارکان و نکات مهم قرارداد ساخت و ساز بپردازیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه بمانید.
در مورد معنای مشارکت باید گفت در انواع متفاوت قرارداد مشارکت در ساخت و ساز یا به عبارتی دیگر، در قرارداد مشارکت در ساخت، مالک ملکی که عمدتاً قدیمی و کلنگی است را در اختیار سازنده میگذارد؛ طرف دوم به عنوان سازنده در این قرارداد، به ایفای نقش میپردازد و تعهد میکند که احداث پروژه و ساخت سازه را بر عهده گیرد. سازنده نیز در پروژه ساخت و ساز، آورده ای دارد، آن هم شامل هزینه هایی می شود که او باید برای ساخت سازه ساختمان، پرداخت نماید. در انواع قرارداد مشارکت در ساخت، یکی از طرفین، به عنوان مالک یا مالکین قرارداد، در نظر گرفته میشوند؛ مالک یا مالکین، زمین شخصی یا ملکی را در اختیار شخصی که طرف دوم قرارداد است میگذارند؛ این طرف دوم به عنوان سازنده در این قرارداد، به ایفای نقش میپردازد و تعهد مینماید که احداث پروژه را بر عهده گیرد و در سر تاریخ مقرر آن را به طرف اول قرارداد، تحویل بدهد. سازنده نیز در پروژه ساخت و ساز، آورده ای دارد و آن هم شامل هزینه هایی می شود که او باید برای ساخت سازه ساختمان، پرداخت نماید. باید بدانید که طبق روال عرف، هزینه های دیگری به جز هزینه های نام برده شده بر عهده ی سازنده قرار می گیرد و بسیاری از آن ها با توافق طرفین بر عهده ی هر یک از آن ها قرار میگیرد.
باید گفت که بسیاری از افراد، از جمله کسانی که اقدام به انعقاد توافق مشارکت در ساخت کرده اند، معتقدند که این مدل از قراردادها میتواند سود سرشاری را برای هر دو طرف قرارداد به همراه داشته باشد و سرمایه ی آن ها را چندین برابر نماید؛ اما باید اذعان داشت که تدوین و نگاشتن قرارداد مشارکت در ساخت، خیلی راحت و آسان نیست و هر کسی نمیتواند از عهده ی آن برآید و بسیاری از کسانی که اقدام به تنظیم چنین قراردادی کرده اند، بعد از مدتی، با شکست های زیادی مواجه شده اند و تجربه ی نامناسبی را از سر گذرانده اند؛ از این رو در هنگام تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت و ساز ویلا یا آپارتمان باید حتماً پیش از انعقاد چنین قراردادهایی باید دقت زیادی اعمال نمایید و وقت کافی را برای آن در نظر بگیرید تا بعد از تنظیم قرارداد، دچار پشیمانی نشوید و با مشکل مواجه نشوید. در واقع افراد با هزار امید برای تأمین آینده خود و فرزندانشان، اقدام به تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت میکنند و به دلیل عدم اطلاعات حقوقی در این زمینه یا تنظیم قرارداد در نزد افراد غیر متخصص، دچار اختلافات بسیار و متحمل خسارتهای هنگفتی میشوند؛ بنابراین اطلاع و آگاهی از مشکلات حقوقی قرارداد مشارکت در ساخت، شما میتوانید به راحتی از این دست مسائل پیشگیری کرده و همکاری خود را از احتمال ریسک و خطر به دور دارید.
برای این که بتوانید به یک قرارداد بی ایراد دست پیدا کنید، بهتر است که همه ی نکته های مهم قرارداد مشارکت در احداث بنای پیش روی خودتان را از نظر بگذرانید و اطلاعات لازم را در باره ی آن ها به دست بیاورید. برای مثال، حتماً به صلاحیت سازنده توجه کنید، نکته های حقوقی را مد نظر قرار دهید و اسناد و مدارک لازم را مورد بررسی قرار دهید. باید بدانید که هر کدام از مواردی که ذکر شد، به عنوان نکته های بنیادین تنظیم نمونه قرارداد مشارکت در ساخت است و هر کدام از دو طرف باید به جزییات آن ها توجه لازم را اعمال نمایند تا بتوانند یک قرارداد مناسب را منعقد و امضا نمایند.
طرفین قرارداد مشارکت در ساخت بتوانند شرایط بهتر و به صرفه تری را برای خود ایجاد کنند و یک قرارداد مناسب را به امضا برسانند و خود را از درگیری های ناشی از یک قرارداد ناشیانه در امان نگاه دارند، باید پیش از تنظیم و تدوین قرارداد و امضای آن، از مشاوره آنلاین حقوقی در تنظیم قرارداد، استفاده کنند و بهره ببرند.
باید بدانید که تهیه و تنظیم نمونه قرارداد شراکت در ساخت نیازمند برخورداری شخص از تخصص های لازم در زمینه ی امور حقوقی و همچنین تجربه ی کافی است. از آن جا که هر کاربر شخصی از داشتن چنین تخصص و تجربه ای بی بهره است، می تواند با استفاده از خدمات مشاوره ، راه حل مناسب را پیدا کند و خود را از مشکلات احتمالی رهایی کند. قراردادی که تنظیم می شود باید از دقت کافی برخوردار باشد و به علاوه، تمامی نکته های لازم و مسائل ضروری در آن درج شود؛ به همین سبب، مجموعه وکیلباشی فرم قرارداد مشارکت در ساخت و احداث بنا را برای تهیه و دانلود آماده نموده است؛ فرم قرارداد مذکور، توسط وکلای متخصص قراردادها تنظیم شده و به صورت قابل چاپ و قابل ویرایش در اختیار شما عزیزان قرار میگیرد، تا بتوانید با دانلود قرارداد مذکور، آن را مورد استفاده قرار دهید.
یکی دیگر از مهمترین انواع قرارداد مشارکت در ساخت، قرارداد مشارکت در ساخت و احداث ویلا است. در تعریف این توافقنامه باید گفت، قرارداد مشارکت در ساخت ویلا یکی از مهمترین قراردادهای عمرانی ساختمانی است که به موجب آن سازنده یا پیمانکار، متعهد به آوردن سرمایه و احداث ویلا بر روی ملک متعلق به مالک شده و سرانجام پس از خاتمه ساخت پروژه و اتمام مدت قرارداد و همچنین طی کردن پروسه و فرایند اخذ سند مالکیت، بسته به نوع قرارداد، طرفین با یکدیگر در مالکیت موضوع قرارداد (ویلا) شریک خواهند شد. نحوه تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت ویلا نیز اهمیت بسیار زیادی دارد، به دلیل اینکه کوچکترین عدم دقت و بی توجهی خسارات جبران ناپذیری را برای طرفین به بار خواهد آورد؛ بنابراین به شما توصیه میکنیم چنانچه قصد انعقاد قرارداد مذکور را دارید، چه به عنوان سازنده چه به عنوان مالک، از فرم قرارداد مشارکت در ساخت ویلا که توسط وکلای متخصص قراردادهای ملکی نگاشته شده است بهره ببرید.
قطعاً عده ی زیادی از افراد، مفاد قرارداد مشارکت در ساخت را به خوبی نمیدانند و با آن آشنایی کاملی ندارند. در واقع عده ی زیادی از افراد، با معنا و مفهوم بسیاری از بندهای قرارداد مشارکت در ساخت، آشنا نیستند. از این رو در ادامه، به بررسی بعضی از مهم ترین محتویات و ضروری ترین بندهای قرارداد مشارکت در ساخت میپردازیم. گرچه دانستن این نکته نمیتواند تمامی نیاز شما را در خصوص کسب آگاهی در این زمینه برطرف کند و برای کسب اطلاعات کافی باید حتماً از مشاوره های تخصصی تر نیز استفاده کنید؛ از این رو شما میتوانید با ثبت درخواست مشاوره حقوقی آنلاین، از راهنمایی های وکیل متخصص امور ملکی و ساخت و ساز، در تنظیم قرارداد خود بهره مند شوید.
در ابتدا باید به این نکته ی ضروری اشاره کنیم که همه ی بندها و مفاد یک نمونه قرارداد مشارکت در ساخت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و هر کدام از طرفین این قرارداد باید پیش از امضای آن ها، یک به یک این بندها را مطالعه نمایند و علاوه بر دقت به نکته های حقوقی آن، حتماً به ساختار زبان و همچنین اصطلاحات حقوقی مرتبط با آن متمرکز شوند و با آگاهی پیشین در این خصوص، اقدام به امضای آن نمایند. یکی از ضروری ترین بندهای قرارداد مشارکت در ساخت این است که افراد میبایست مشخصات شناسنامه ای دو طرف قرارداد و همچنین آدرس محل سکونت آن ها را معرفی نمایند. برای این منظور، طرفین ملزم هستند که مدارک و اسناد مرتبط با این موضوع را به دقت مشاهده نمایند و آن را با نوشته های متن قرارداد ساخت و ساز انطباق دهند تا اشکالی ایجاد نشود.
این موضوع یکی از مهمترین بندهای قراردادهای ساخت و ساز است که باید در خصوص آن دقت لازم را به عمل بیاورید. همان طور که میدانید، آورده ی هر یک از طرفین قرارداد، میتواند نشان دهنده و تعیین کننده ی سهم هر کدام از آن ها از سود نهایی باشد. از این رو باید در بررسی این آورده دقت لازم را به عمل آورد و با نکته سنجی کامل آن را در قرارداد به صورت مکتوب درآورد. باید بدانید که سهل انگاری در این موضوع ممکن است سبب شود که مشکلات حقوقی در قرارداد مشارکت در ساخت را دامن گیر هریک از دو طرف قرارداد نماید.
گرچه سود نهایی حاصل از قرارداد ساخت و ساز مانند قرارداد ساخت و ساز در ویلا، در پایان قرارداد معین می شود، اما باید در زمان تهیه و تنظیم قرارداد ساخت و ساز، نسبت سهم هر یک از طرفین قرارداد به شکل کاملا مشخص و دقیق تعیین شود. اگر پروژه ای که مورد مشارکت قرار گرفته است، مسکونی باشد، باید در باره ی مالکیت طبقه های مختلف آن نیز در هنگام تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت، تصمیم های لازم اتخاذ شود و نکته های مرتبط با آن نیز در قرارداد ذکر شود. همچنین لیست مصالح در قرارداد مشارکت در ساخت نیز باید به صورت دقیق مشخص شود تا در آینده اختلافی در نوع و کیفیت مصالح و متریال ایجاد نشوذد. لیست مصالح موجود در قرارداد مشارکت ساختمانی، شامل تمام متریال و مواردی است که در ساختمان به کار میرود؛ و از تیرآهن و اسکلت اولیه ساختمان تا نوع دستگیرهای که قرار است در درب ها استفاده شود را در بر میگیرد.
بند مرتبط با تعهدات مالکین نیز یکی دیگر از بندهای مهم قرارداد مشارکت در ساخت و ساز است، که باید به صورت دقیق مورد توجه قرار بگیرد. در این خصوص باید این توضیح را مطرح کنیم که هر یک از مالکان ساختمان های کلنگی و یا مالکین زمین باید در برابر قراردادی که اقدام به تنظیم آن مینمایند، تعهدات خود را نیز مد نظر قرار دهند و به آن پایبند بمانند. تعهداتی که مرتبط با زمان تحویل ملک است یا نکته های مرتبط با سند و مدارک و … از آن دسته نکتههایی است که باید در این بند از قرارداد مدنظر قرار گیرد. لازم به ذکر است که در صورت عدم پایبندی به تعهدات مندرج در متن توافق، متعهد له میتواند فسخ قرارداد مشارکت در ساخت را از مراجع قضایی بخواهد.
همانطور که در ابتدا بیان کردیم، در این مقاله سعی بر این داشتیم که شما را با قرارداد مشارکت در ساخت، طرفین این قرارداد، تعهدات طرفین قرارداد مشارکت در ساخت و نکات مهم و کلیدی آن آشنا کنیم. در نهایت باید این نکته را یاد آور شویم که تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت و احداث بنا امری بسیار حساس و مهم است؛ به همین خاطر میبایست توسط وکیل متخصص قرارداد مشارکت در ساخت، نگاشته و تدوین گردد. مجموعه وکیلباشی این امکان را برای شما در نظر گرفته است که با ثبت درخواست قرارداد سفارشی، تنظیم فرم قرارداد مشارکت در ساخت خود را به متخصصین این امر سپرده تا با خیالی راحت، با طرف مقابل خود همکاری جدید آغاز کنید.
از جمله مواردی که باید هنگان تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت و احداث بنا به آن دقت کرد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1-تنظیم در دفاتر اسناد رسمی واقع گردد.
2-ملک سند رسمی داشته باشد.
3-سازنده پروانه ساخت داشته باشد.
4-جهت رفع اختلاف احتمالی داور تعیین شود.
نحوه تعیین مرجع حل اختلاف به توافق طرفین و مندرجات متن قرارداد بستگی دارد. اغلب به این صورت پیش بینی می شود که حل و فصل کلیه اختلافات و دعاوی ناشی از قرارداد مشارکت در ساخت و یا مرتبط به آن از جمله مذاکرات مقدماتی، انعقاد، اعتبار، فسخ قرارداد و تفسیر آن به عهده مقام صالح قضایی است. البته در صورت تمایل شما میتوانید در این بند به جای دادگاه صالح،رسیدگی و حل و فصل اختلافات احتمالی خود را به داور مرضی الطرفین ارجاع دهید.
برای دریافت پاسخ در صوت قطع ارتباط آنلاین ، لطفا با فشردن دکمه ذیل ، اعلان مروگر خود را فعال کنید.
نظرات متنی
پیام های کاربران را بخوانید
کل دیدگاهها (0)