عباس ابوالفتحی

عباس ابوالفتحی

وکیل پایه یک

خانواده
کیفری
شهرداری و دیوان عدالت اداری
هزینه مشاوره 400,000 تومان 350,000 تومان
توضیح : بیست دقیقه مکالمه متنی و صوتی به همراه بررسی اوراق شما
نامشخص

سال اخذ پروانه

مشهد

شهر

191 روز

سابقه در وکیل باشی

محبوبیت در سامانه چراغ
4/5
درصد رضایت مشاوره ها
0/5
درباره من
قاضی بازنشسته، وکیل پایه یک دادگستری و سرپرست اسبق اداره حقوقی شهرداری شهر مشهد
title-bg

نظرات

پیام های کاربران را بخوانید

افزودن نظر
title-bg

پرسش و پاسخ های وکیل

نمونه از پرسش ها و پاسخ هایی که ایشان داده اند

سوال :

سلام، اگر شخصی در حوزه قضایی ایلام مرتکب سرقت شده باشد و از طرفی مال مسروقه را در شهر اصفهان بفروشد، دادگاه کدام شهر باید به جرم رسیدگی نماید؟

پاسخ :

با توجه به اینکه سرقت مال و فروش آن مستقل از یکدیگر بوده و سارقی که مال مسروقه را فروخته در واقع مرتکب دو جرم سرقت و فروش مال غیر شده است و جرایم در حوزه های مختلف صورت گرفته است اگر از حیث مجازات یکسان باشند دادگاهی صالح است که متهم در آن دستگیر شده و اگر یکسان نباشند دادگاهی که مهم ترین جرم در حوزه آن واقع شده صالح است و اگر متهم دستگیر نشده باشد دادگاهی که ابتدا تعقیب در حوزه آن شروع شده صالح است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من دارای شرکتی تجاری هستم با چندین سال سابقه و برند تجاری دارم حالا شخص دیگری از علامت تجاری من سواستفاده کرده و شبیه آن را استفاده کرده است این شخص مرتکب چه جرمی شده است؟

پاسخ :

علامت تجاری نشانه ای است که در قالب (لوگو) شناخته شده و بیانگر این موضوع است که فرد یا شرکت به صورت قانونی نماینده ی این کسب و کار یا خدمات می باشد حال اگر شخصی برندی را بنام خود ثبت کند این علامت تجاری متعلق به خود ثبت کننده می باشد و اگر شخص دیگری از نام و علامت تجاری مالک اصلی برند سوء استفاده کند مرتکب جرم است و باید جبران خسارت کند و طبق قانون ثبت اختراعات طرح ها ی صنعتی و علائم تجاری استفاده ی غیر مجاز از علائم تجاری ثبت شده علاوه بر مسئولیت کیفری و پیگرد قانونی مسئولیت حقوقی را برای سوء استفاده کننده به دنبال دارد .

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من سال گذشته مبلغ ١٠٠ میلیون تومان به همسرم بابت مهریه دادم الان که به اختلاف خوردیم برای اینکه مجددا بابت مهریه از من پول بگیره ادعا کرده آن پول رو من بهش هبه کردم و مجددا دادخواست مهریه داده است. آیا قاضی حرف من رو قبول می کنه یا اینکه قاضی به نفع او رای می‌دهد و حکم به پرداخت مهریه می دهد؟

پاسخ :

اثبات اینکه وجه پرداختی به عنوان هدیه بوده، نه پرداخت دین، بر عهده همسر شماست و وی باید بتواند هبه بودن آن را اثبات کنید وگرنه قاضی آن را نوعی ایفای تعهد بابت دین مهریه محسوب می کند.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من شغل آزاد دارم مغازه دارم همکاری دارم که به من بدهکار است مدت زیادیه که ازش خواستم طلبم را بده ولی نمی‌دهد از طرفی هم خودم چک داشتم باید جاش رو پر می کردم برای همین برای جبران طلب خود در غیاب او به مغازه او رفتم و به مقدار طلب خود از اجناس مغازه برداشتم ولی لو رفتم حالا رفته ازم شکایت کرده طلبکار بودیم بدهکارم شدیم آیا عمل من جرمه و شکایتش به جایی می رسد؟

پاسخ :

عمل شما مصداق جرم سرقت نیست و در اینجا شما در واقع جهت استیفای طلب خود اقدام به تقاص نموده اید ولی از طرفی هم به دلیل عدم احراز اجازه مالباخته چنین استیفای طلبی مجاز نیست و طبق ماده ۶۶۵ مجرم بوده و طبق ۶۶٧ قانون مجازات اسلامی محکوم به رد مال خواهید شد شما برای رسیدن به طلب خود راه درست را انتخاب نکردید و باید از اول دادخواست مربوطه را به دادگاه حقوقی صالح به رسیدگی می دادید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام پسرم ١٣ سالشه چند روز پیش سوئیچ ماشین پدرش را بدون اجازه برداشته و با ماشین پدرش رفته رانندگی و به طور غیر عمد به پیرمردی زده متاسفانه پیرمرد می‌میرد طبق نظر افسر کارشناس فنی نیز مقصر حادثه شناخته شده است. جرم پسرم چیست و مجازات او چه می باشد؟

پاسخ :

اگر قتل توسط صغیر یا مجنون واقع شود خطای محض است. و آن حالتی است که شخص نه قصد کشتن شخص دیگری را و نه اصلا قصد انجام عمل و رفتاری را دارد اما به طور اشتباهی و خطایی قتلی واقع می‌شود. این قتل خطای محض است و دیه آن بر عهده بستگان ذکور طفل می باشد.

مشاهده تاپیک
سوال :

دریافت مهریه بنده در سال ١٣٧٠ مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان ارزشیابی شده است و شوهرم نیمی از آن را در آن سال، به من پرداخت نمود آیا من می توانم باقی مانده مهریه خود را در سال ۸۱ به نرخ سال جدید بخواهم؟

پاسخ :

اول اینکه با توجه به رای وحدت رویه کشور در مورد مطالبه مهریه به نرخ روز، نظر‌مقنن به ازدواج‌ها و مهریه‌های قبل از تصویب قانون(١٣٧۶) نیز مرقوم بوده است و با توجه به شاخص بهای زمان تعیین مهر تغییر نرخ و ارزش‌پول مهریه متعادل‌مورد حکم واقع شود و همچنین با توجه به این که ارزش پول و اسکناس در همه کشور ها به خصوص در کشور ما روز به روز کم می شود ، پس ارزش دینی که برای سال های گذشته است و بر ذمه مدیون هست که بپردازد کم نمی شود زیرا پرداخت دین مثلا بعد ده سال به همان میزان ایفای تعهد محسوب نمی شود و منطقا نمی توان آن را ایفای تعهد محسوب کرد لذا منطق حکم می کند که بتوانید باقی مهریه خود را به نرخ روز مطالبه کنید.

مشاهده تاپیک
سوال :

آیا مرد می تواند یکی از اعضای بدن خود مانند قلب، کلیه و ... را به عنوان مهریه همسرش قرار دهد؟

پاسخ :

اولین ویژگی مهریه قابل قبول مالیت داشتن آن است مهریه‌هایی مانند اعضای بدن زوج قابل مطالبه نمی‌باشد و لحاظ عرفی دارای ارزش اقتصادی نبوده و قابلیت داد و ستد ندارند.

مشاهده تاپیک
سوال :

با سلام اگر زوجه قبل از زفاف فوت کند آیا ورثه وی مالک کل مهریه هستند یا چون زفاف صورت نگرفته مالک نصف آن خواهند شد؟

پاسخ :

با توجه به سکوت قانون بهتر است به نظر فقها و دکترین حقوقی مراجعه نمود البته در این رابطه حقوقدانان و فقها اختلاف نظر دارند بستگی دارد به اینکه قاضی رسیدگی کننده با توجه به استدلال کدام گروه حکم دهد

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من دادخواست طلاق دادم واز آنجاکه شرط تنصیف دارایی را هم ضمن عقد امضا کرده بودم همسرم درخواست اجرای این شرط را داد از طرفی اجرت المثل ایام زوجیت را هم تقاضا کرده است آیا چنین چیزی می شود که هم تا نصف دارایی را بگیرد هم اجرت المثل را؟

پاسخ :

با توجه به نسخ ماده واحده اصلاح مقررات طلاق (علی رغم بقای بند ب تبصره 6 آن) امکان جمع این دو حق فراهم شده است زیرا با توجه به حاکمیت قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ امکان مطالبه اجره المثل در زمان ادامه زندگی مشترک بدون درخواست طلاق وجود دارد از طرفی شرط تنصیف مالی در ضمن عقد لازم برقرار شده و زوج تعهد نموده با شرایط مقرر در آن در صورت وجود اموال، تا نصف دارائی خود را به‌زوجه واگذار نماید، از این جهت هیچ تزاحمی بین آنها نیست.

مشاهده تاپیک
سوال :

بنده محکوم به پرداخت مهریه همسرم شدم ولی من توانایی پرداخت مهریه را ندارم چگونه باید درخواست بدم که قسطی بپردازم آیا قاضی میتواند حکم به پرداخت مهریه به صورت اقساطی دهد؟

پاسخ :

تا قبل از اقامه دعوای مهریه چون هنوز زوج به چیزی محکوم نشده است نمی توان دادخواست اعسار داد چراکه موضوعا منتفی است ولی پس از صدور حکم قطعی ظرف یکماه، می توان دادخواست اعسار داد و همزمان با طرح دعوای مهریه از سوی زوجه، زوج می تواند دادخواست تقابل اعسار را به دادگاه رسیدگی کننده ارائه دهد البته باید ادله محکمه پسند داشته باشید و مالی جز مستثنیات دین نداشته باشید و از طرفی اگر مرد بر خلاف حقیقت و برای فرار از پرداخت مهریه و گرفتن حکم اعسار اموال خود را مخفی نماید مجازات حبس در انتظار اوست.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من چند روز قبل برنامه ای دانلود کردم از سایتی ولی مسئول این سایت با اینکار، کامپیوتر افرادیکه برنامه نصب می‌کنند ویروسی می کند و اطلاعات موجود در سایت کامپیوتری من را از طریق وارد کردن ویروس از بین برد آیا او مرتکب جرمی شده است؟

پاسخ :

حذف، تخریب، مختل، غیرقابل پردازش کردن و در مجموع، تخریب و اخلال و غیر قابل پردازش کردن و اخلال در داده های کامپیوتری دیگری به صورت عمد و بدون مجوز جرم است در واقع این جرم در فضای سایبری با وجود ارکان لازمه آن، رخ می دهد لذا چنانچه کسی به قصد از بین بردن داده متعلق به دیگری، رایانه اش را پرت کند و بشکند و از این قبیل، هیچ یک تخریب رایانه ای و تخریب اینترنتی نبوده بلکه موضوع از موارد و مصادیق ماده ۶٧۶ و ۶٧٧ قانون مجازات اسلامی است.

مشاهده تاپیک
سوال :

من مدت ۴ سالی است که ازدواج کرده ام آیا من می توانم بدون اینکه زنم را طلاق بدهم با خواهر زنم هم ازدواج کنم و او را به عقد موقت صیغه کنم؟

پاسخ :

در اسلام و قانون جمهوری اسلامی ایران تنها در مواردی مانند فوت همسر یا طلاق دادن همسر دایم و اتمام یا بخشش مدت نکاح موقت و سپری شدن عده زن، ازدواج با خواهر او جایز و صحیح است و در غیر این موارد چنین ازدواجی باطل است. و اگر مرد با علم به حرمت ازدواج با خواهر زن، با وی رابطه زناشویی داشته باشد، مرتکب زنا شده است. با این وجود همسر او بر وی حرام نمی‌شود ولی چون رابطه او با خواهر زنش حکم زنا را داشته است، آن دو نفر، نسبت به یکدیگر حرام ابدی می‌شوند و امکان ازدواج مجددشان وجود ندارد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من و شوهرم با طلاق توافقی از هم جدا شدیم و در دادگاه من مقداری از مهریه خود را بخشیدم آیا من میتونم در زمان عده از بخشش مهریه ام منصرف شوم و آن را پس بگیرم؟

پاسخ :

در طلاق توافقی زن و شوهر باید در مورد مهریه و حقوق مالی و غیرمالی خود توافق کنند و این توافق، می تواند بذل مهریه، پرداخت کل آن یا پرداخت بخشی از مهریه باشد و آنچه در این باره مهم است انجام توافقی است که مورد قبول هر دو طرف باشد. اگر زن مهریه را بذل کرده باشد این امکان برای وی در زمان عده طلاق وجود دارد که بخواهد به مابذل خود رجوع کند اما در این حالت طلاق از حالت بائن به حالت رجعی تبدیل می شود و قانون این حق را به مرد می دهد که در صورت تمایل دوباره به همسر خود رجوع نماید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام ماه گذشته برای انجام ماموریت ناچار به رفتن به شهری دیگر شدم و با اتوبوس رفتم در راه یکی از مسافران که بغل ست من نشسته بود آبمیوه تعارف کرد و خوردم بعد از هوش رفتم به هوش که آمدم دیدم تمامی پول هایم را دزدیده و پیاده شده است. این شخص مرتکب چه جرمی شده است؟

پاسخ :

سرقت مقرون به آزار عبارت است از سرقتی که در زمان تحقق آن، وقوع عنصر مادی همراه با آزار باشد لذا ممکن است سرقت مقرون به آزار محسوب نشود به هر حال آنچه مسلم است عمل ربایش مال غیر تحقق یافته و نامبرده مرتکب جرم شده و بستگی به نظر قاضی رسیدگی کننده دارد که تحت عنوان ماده ۶۶١ یا ۶۶۵ متهم را مجازات نماید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام مهریه من فقط یک جلد کلام الله مجید قرار داده شده است آیا این مهریه درست است و تنها همان به من تعلق می گیرد؟

پاسخ :

شورای نگهبان در خصوص افزایش مهریه بیان می کند: “مهریه شرعی همان است که در ضمن عقد نکاح واقع شده است و افزایش آن بعد از عقد شرعاً صحیح نیست و ترتیب آثار مهریه بر آن خلاف موازین شرع شناخته شد”

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره دعاوی مهریه میتوانید به این لینک مراجعه کنید.
آموزش تصویری دعاوی مهریه

مشاهده تاپیک
سوال :

مهریه عروس من ۵۰ سکه بهار آزادی است و و در سال ١٣٨٠ پسرم محکوم به پرداخت سکه ها شد ولی توانایی پرداخت مهریه را نداشت برای همین بنده مبلغ ۵ میلیون تومان به همسرش دادم و بعد از آن پسرم از دادگاه تقاضا کرد که پرداخت مهریه به صورت اقساطی باشد و حکم به پرداخت اقساطی مهریه صادر شد. آیا بنده می توانم از واحد اجرای احکام خانواده بخواهم که مبلغ پنج میلیون داده شده را به من برگرداند؟

پاسخ :

طبق ماده 265 قانون مدنی هر پرداختی اماره ای بر وجود دین است و پرداخت کننده زمانی می تواند درخواست استرداد آنچه را که پرداخته یا تسلیم نموده است را بنماید که عدم وجود دین را ثابت کند و در اینجا که مدیون پسر پرداخت کننده بابت مهریه بوده است و پدر شوهر پول را بابت بدهی پسر خود و مهریه به عروس خود پرداخت می کند ایفای دین از جانب مدیون است و اگر به اذن مدیون صورت گرفته باشد می تواند دادخواست مطالبه وجه به طرفیت پسر خود بدهد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام همسرم به دلیل (عسر و حرج) سختی از من طلاق گرفته، آیا من در دوران عده میتوانم به او رجوع کنم یا اینکه این طلاق در دوران عده، غیر قابل رجوع؟

پاسخ :

طلاق یا طلاق رجعی است که به معنی رجوع کردن است. در زمان عده مرد می تواند به زن خود رجوع کند بدون تشریفات و یا خواندن خطبه. طلاق به درخواست مرد رجعی است. یا طلاق بائن است مانند طلاق خلع و مبارات، در طلاق باین، مرد حق ندارد در مدت عده هر وقت که بخواهد به زن رجعت کند. چنانچه بعد از طلاق بائن زن و شوهر بخواهند دوباره با یکدیگر زندگی کنند، باید دوباره خطبه عقد بین آن دو خوانده شود. در اينکه نوع طلاق حرجي چيست، چهار نظر ابراز شده است. بعضي آن را خلع، گروه ديگري آن را رجعي، دسته اي آن را بائن (غير از موارد مصرحه در فقه و قانون مدني) و در نهايت جمع ديگري تعيين نوع طلاق حرجي را از اختيارات حاکم دانسته اند.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام در معامله ملکی که کردیم خریدار چکی را صادر و به من داد. من آن را با ظهرنویسی به شخص سومی منتقل کردم. حالا آن شخص به بانک مراجعه کرده و به دلیل نبودن موجودی چک را برگشت زده است آیا نامبرده میتونه از من شکایت کیفری کند؟

پاسخ :

علیه ظهرنویس، چه از نوع ضامن و چه از نوع انتقال دهنده و ظهرنویس، نمی توان شکایت کیفری مطرح کرد و باید از طریق محاکم حقوقی طرح دعوی شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام و عرض ادب سوالی داشتم از خدمتتون بنده در قبال مطالبات خود از آقای الف مبادرت به توقیف کالاهای تجاری موجود در انبار وی که شامل مقداری لوازم برقی بوده از طریق مقامات ذیصلاح قانونی کردم. در نتیجه کالاهای مزبور تا تعیین تکلیف آنها از طریق مقامات قضایی به آقای ب سپرده شد متاسفانه با خبر شدم آقای الف از راه حیله و تقلب و مانورهای متقلّبانه مبادرت به فریب و جلب رضایت آقای زعفرانی برای تسلیم کالاها به وی کرده و از این طریق اشیا و اموال توقیف شده را با خود برده می خواهم بدونم اتهام و مجازات آقای الف چیست؟

پاسخ :

آقای الف به دلیل دخالت و تصرف در اموال توقیف شده در صورت وجود شرایط قانونی مجرم و محکوم به حبس (سه ماه تا یک سال) است و اگر برای رسیدن به مقصود خود پلمپ را نیز شکسته باشد از باب تعدد مادی به مجازات شکستن پلمپ از سه ماه تا 2 سال حبس علاوه بر مجازات تصرف در اموال توقیف شده محکوم خواهد شد.

مشاهده تاپیک
سوال :

وقت بخیر، بنده یک سالی است که ازدواج کرده ام و در دوران عقد هستیم و برای اینکه حسن نیتم را به همسرم ثابت کنم قبل از عروسی کل مهریه اش را به او دادم با این وجود همسرم نمیدونم به چه دلیل مدام عروسی رو عقب می اندازد و از من تمکین نمی کند و چون نمی‌خواهد مبلغ دریافتی را به من برگرداند، حاضر به طلاق هم نمی شود .آیا من میتوانم قبل طلاق تقاضای برگرداندن نیمی از مهر داده شده به او را داشته باشم؟

پاسخ :

از آنجا که زوجه برای دریافت کل مهریه حق حبس دارد و می تواند وقوع نزدیکی را متوقف بر پرداخت کل مهریه بکند بدون اینکه ناشزه محسوب شود لذا عدم تمکین مانع از پرداخت مهریه نمی شود و در قانون تنصیف مهریه قبل از عمل زناشوئی طبق ماده ١٠٩۲ صرفاً در طلاق می باشد لذا اگر طلاق بگیرید باید نصف آن را به شما برگرداند و بدون طلاق نمی توانید خواهان استرداد آن شوید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، پدر من دو سالی است که ازدواج مجدد کرده است من تک فرزند هستم متاسفانه مادر من به تازگی به دلیل بیماری فوت کرده است ایشان در زمان حیاتش مهریه اش را نگرفته بوده آیا من می توانم مهریه مادرم را از پدرم بگیرم؟

پاسخ :

از جمله حقوق زن مهریه‌ی اوست اگر وی آن را در زمان حیاتش از شوهر نگرفته باشد این حق از بین نمی رود و دین آن بر ذمه زوج باقی می ماند و ورثه زوجه حق مطالبه آن را دارند در اینجا شما و والدین مادرتان اگر زنده باشند می توانید مهریه را از پدرتان مطالبه کنید و هر یک به اندازه سهم الارث خود آن را دریافت کنید مگر اینکه پدر شما ثابت کند مادرتان مهریه خود را در زمان حیات خود دریافت کرده یا اینکه آن را بخشیده یا ذمه او را بری کرده است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام همسر من متاسفانه چند سالی هست که اعتیاد دارد و اخیرا مصرفش بالاتر هم رفته کار به جایی رسیده که لوازم خانه را یکی یکی می فروشد آیا عمل وی سرقت است؟ آیا اعتیاد او می تواند دلیلی برای مجازات نکردن او باشد؟

پاسخ :

اعتیاد از عوامل رافع مسوولیت کیفری نمی باشد و در صورت احراز مجرمیت حکم به مجازات وی داده می شود، برای اینگونه افراد اقدامات تأمینی مناسب باید به کار گرفته شود طبق ماده ۷ قانون اقدامات تامینی مصوب ۱۳۳۹ هرگاه شخصی مرتکب جنحه یا جنایت شده و معلوم گردید اعتیاد به استعمال مواد الکلی دارد و ارتکاب جرم هم ناشی از این عادت است دادگاه ضمن حکم مجازات مقرر دارد مدت معالجه پیش از مدت محکومیت او احتساب شود به هر حال چنانچه مدت لازم برای معالجه بیش از مدت محکومیت باشد مادام که از مجرم رفع اعتیاد به عمل نیامده در مراکز معالجه معتادین نگاهداری خواهد شد. در مورد اشخاص که معتاد به استعمال مواد مخدر بوده و به ترتیب فوق مرتکب جرم می شوند طبق مقررات این ماده عمل می شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام بنده به طور موقت به مدت یک سال است که ازدواج کرده ام ولی پس از دو ماه متوجه شدم که شوهرم معتاد است شوهرم راضی نمی شود که مدت باقیمانده را به ببخشد و از من جدا شود ولی من دیگر نمیتونم ادامه بدم من برای جدایی چه کاری میتوانم انجام بدهم؟

پاسخ :

اگر بتوانید در دادگاه ثابت کنید از ادامه زندگی با او دچار سختی و فشار غیر قابل تحمل شده اید دادخواست الزام مرد به بذل مدت را به دادگاه بدهید. بذل یعنی شوهر مدت باقیمانده عقد موقت را به همسرش ببخشد در واقع طلاق مختص عقد دائم است و اگر شما در عقد موقت دادخواست با خواسته طلاق بدهید دادگاه به آن ترتیب اثر نمی دهد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام برادر کوچکتر من مشغول خدمت سربازی است او حین خدمت سربازی از دفترچه مرخصی دوستش استفاده کرده و عکس خودش را به جای عکس او قرار داده است آیا او مرتکب جرمی شده است؟

پاسخ :

اگر برای اینکار جعل مهر صورت گرفته باشد و عکس مورد نظر ممهور به مهر جعلی شود می تواند مصداق جرم جعل قرار گیرد، همچنین برای استفاده کننده از سند مجعول در مواردی که جاعل خود استفاده کننده باشد مجازات مقرر گردیده است‌ بنابراین استفاده از سند مجعول عملی مستقل از جعل محسوب و نسبت به جاعل نیز بزه جداگانه است و این شخص به مجازات جرم جعل و جرم استفاده از سند مجعول، محکوم خواهد شد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام همسر من مطالبه اجرت المثل را کرده است آیا اگر من محکوم به پرداخت اجرت‌المثل شوم می توانم دادخواست اعسار بدهم؟

پاسخ :

اگر به لحاظ مالی معسر باشید و فی‌الواقع مالی برای پرداخت اجرت المثل نداشته باشید و دلایل محکمه پسند برای اثبات این ادعای خود از جمله شهادت شهود داشته باشید می توانید پس از صدور حکم قطعی دادخواست اعسار بدهید، مهلت ارائه دادخواست اعسار از پرداخت اجرت المثل زن، یک ماه پس از ابلاغ اجراییه است که تنها در این مهلت زمانی، مرد می تواند دادخواست اعسار بدهد و در غیر این صورت ، می توان وی را به خاطر عدم پرداخت دین جلب کرد همچنین دادخواست اعسار از سوی تجار قابل پذیرش نیست و اگر تاجر باشید باید اعلام ورشکستگی کنید.

مشاهده تاپیک
سوال :

با سلام احتراما منزل برادرم به انضمام وسایل داخل آن به حکم قانون توسط مقامات ذیصلاح توقیف شده است و آقای الف به حکم قانون به عنوان حافظ مال توقیف شده قرارداده شده است. با وجود این آقای الف در مال توقیف شده تصرف کرده است برادرم به خاطر این مساله خیلی درگیر و ناراحت بوده میخواستم بپرسم راهی وجود داره برای شکایت از این شخص و اینکه آیا جرمی مرتکب شده است

پاسخ :

اگر دخل و تصرف در مال توقیف شده از ناحیه مالک صورت پذیرد چون مالی به او سپرده نشده است و صرفاً در اموال توقیف شده مداخله نموده است، موضوع مشمول ماده 663 قانون مجازات اسلامی می شود ولی دراینجا متصرف مالک نبوده و شخص حافظ اموال است و چون اموال تحویل او شده است و امین محسوب می گردد موضوع مشمول ماده 674 قانون مجازات اسلامی و جرم خیانت در امانت می باشد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام وقت بخیر، من یک سال است که جدا شده ام، از ازدواج اولم دختری دارم که چون سنش در زمان طلاق ۴ سال بود دادگاه بعد از طلاق حضانت آن را به من سپرده است حالا موقعیت ازدواج برام پیش اومده، اگر ازدواج کنم آیا به دلیل ازدواج حضانت فرزند از من گرفته می شود؟

پاسخ :

اگر زوجین به هر دلیلی از یکدیگر جدا شوند بنابر قانون حضانت تا ٧ سالگی با مادر است و اگر مادر ازدواج کند حق حضانت از او سلب می شود مگر اینکه طبق قانون حمایت خانواده مصلحت طفل ایجاب کند که طفل تحت حضانت مادر باقی بماند حال اگر زوجین با طلاق توافقی از هم جدا شوند از آنجا که لازمه صدور گواهی عدم امکان سازش از سوی دادگاه، توافق بر کلیه امور مالی و غیر مالی موجود بین زوجین، از جمله حضانت فرزند در صورت وجود است در مورد حضانت فرزند زوجین می‌توانند بر خلاف اصول کلی که در مورد حضانت اطفال مطرح شد با یک دیگر توافق کنند یا توافق کنند در صورت ازدواج مجدد مادر حضانت باقی بماند.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من دانشجوی حقوق هستم یک سوال برام پیش اومده می خواستم بدونم کسی که به دفعات متوالی با یکی از شبکه های ماهواره ای غربی مصاحبه می کند و در این مصاحبه به نفع گروه ها و سازمان های مخالف نظام جمهوری اسلامی ایران فعالیت تبلیغی انجام می دهد چه جرمی مرتکب شده است ؟

پاسخ :

اگر عمل این شخص ارکان جرم موضوع ماده ۵٠٠ قانون مجازات اسلامی را داشته باشد تحت عنوان این جرم قابل تعقیب است طبق این ماده هر کس علیه نظام جمهوری اسلامی ایران یا به نفع گروهها و سازمانهای مخالف نظام به هر نحو فعالیت تبلیغی نماید به حبس از سه ماه تا ‌یکسال محکوم خواهد شد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام اگر بخواهم خیلی خلاصه سوالم را بگویم باید عرض کنم چند وقت پیش منزل نبودیم وقتی برگشتیم در باز بود متوجه شدیم شخصی داخل خانه است او را گرفتیم و پلیس را خبر کردیم البته مثل اینکه تازه وارد شده بود و هنوز اقدامی نکرده بود جرم متهم چیست؟

پاسخ :

اگر عمل متهم شرایط لازم برای شروع به جرم سرقت را داشته باشد، شروع به جرم سرقت است البته اینگونه نیست که از مصادیق تعدد جرم باشد بلکه لازمه ی سرقت ورود به عنف است ولی اگر این شرایط را نداشته باشد و نتوانیم آن را شروع به جرم سرقت بدانیم جرم ورود به عنف اتفاق افتاده است

مشاهده تاپیک
سوال :

با سلام متاسفانه ما همسایه ای داریم که مدام برای ما ایجاد مزاحمت می کند و مدام دنبال این است که دعوایی درست کند حالا هم به منظور اذیت و آزار من بدون دلیل رفته ازم شکایت کرده و مطالب کذب و دروغی را به من نسبت داده است و در آخر هم نتوانست اتهام انتسابی را ثابت کند آیا بنده می‌توانم از او به عنوان مفتری شکایت کنم؟

پاسخ :

اگر همسایه شما در این قضیه عمدا و با سوءنیت خاص به قصد اضرار به شما و بر خلاف واقع و به قصد هتک حیثیت و نه دادخواهی جرمی ساختگی و اساسا دروغ را با علم به کذب بودن آن به شما نسبت دهد مفتری محسوب می شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من مدیر یکی از ادارات دولتی هستم شخصی که متصدی امور کامپیوتر اداره است به دلیل اعتراض به من، اقدام به محو کردن برنامه ها و اطلاعات موجود در کامپیوتر خود که مربوط به اداره بوده است کرده است. آیا او مرتکب جرمی شده است؟

پاسخ :

اگر کارمند مذکور عمدا و با اراده و آگاهی اطلاعات را محو کند یعنی به عبارتی سوءنیت داشته باشد طبق ماده ۶٠۴ قانون مجازات اسلامی مجرم است ولی اگر قصد ارتکاب این عمل مجرمانه را نداشته باشد می تواند تحت عنوان تخلف اداری به دلیل سهل انگاری در انجام وظایف محوله در هیات رسیدگی به تخلفات اداری به عنوان تخلف ادرای رسیدگی شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من در اداره ای پرونده ای داشتم مدتی است که میرم و میام ولی جواب درست حسابی بهم نمیدن الان کاشف بعمل اومده پرونده من رو کارمند مربوطه گم کرده آیا این کارمند مرتکب جرمی شده است؟

پاسخ :

اگر کارمند مذکور عمدا و با اراده و آگاهی پرونده را مخفی یا معدوم کند یعنی به عبارتی سوءنیت داشته باشد طبق ماده ۶٠۴ قانون مجازات اسلامی مجرم است ولی اگر قصد ارتکاب این عمل مجرمانه را نداشته باشد می تواند تحت عنوان تخلف اداری به دلیل سهل انگاری در انجام وظایف محوله در هیات رسیدگی به تخلفات اداری به عنوان تخلف ادرای رسیدگی شود، بر اساس ماده ۱ قانون رسیدگی به تخلفات اداری، به منظور رسیدگی به تخلفات اداری در هر یک از دستگاه‌های مشمول این قانون هیأت هایی تحت عنوان هیات رسیدگی به تخلفات اداری‌کارمندان تشکیل خواهد شد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام چند روز پیش قصاب محله یمان ساطورش را برداشته و با آن در بین اهالی محل تظاهر و قدرت نمایی کرد و رعب و وحشت به وجود آورد، جرمی که مرتکب شده است چه جرمی است و مجازاتش چیست؟

پاسخ :

این شخص مرتکب جرم قدرت‌نمایی با سلاح سرد شده است این جرم جرمی مطلق است و موفقیت فرد در اخاذی یا تهدید شرط تحقق آن نمی باشد و طبق ماده ۶١٧ قانون مجازات اسلامی جرمی علیه آسایش و نظم عمومی است چراکه این ماده سلاح اعم از سلاح گرم یا سرد یا پر یا خالی را دربرمی‌گیرد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام برادر من علاوه برجعل پروانه کسب ،مبادرت به جعل کارت پایان خدمت خود نیز نموده است او مرتکب چه جرایمی شده است؟

پاسخ :

این فرد مرتکب جرم جعل شده است و نیاز به بررسی بیشتر دارد زمانی که شخصی مرتکب جرایم متعدد شود و بدون آنکه متهم برای اتهامات متعدد قبلی خود به محکومیت کیفری قطعی رسیده باشد تعدد مادی جرم انجام شده و یکی از عوامل تشدید مجازات می باشد حال اگر هر یک از آن‌ها جرم مستقلی محسوب شود و جرایم ارتکابی مختلف باشد ولی به خاطر هیچ یک از آن جرایم انجام یافته، مجازاتی درباره وی اجرا نشده باشد برای هر یک مجازات جداگانه تعیین می‌شود و اگر جرایم ارتکابی مختلف نباشد فقط یک مجازات تعیین می‌شود این شکل از تعدد جرم می‌تواند از علت‌های تشدید مجازات باشد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، اداره بازرگانی برای توزیع کالاهای اساسی یک نفر را به عنوان پیمانکار نیاز داشت ولی این اداره شخصی را معین کرده است که این شخص هیچ رابطه استخدامی با اداره بازرگانی ندارد و با ارائه مدارک جعلی اقدام به دریافت کالابرگ نموده است عنوان مجرمانه این شخص چیست؟

پاسخ :

این فرد مرتکب جرم جعل و استفاده از سند مجعول شده است و این دو، جرم های مستقل از هم بوده که برای هر کدام مجازات مقرر در قانون اعمال می شود البته از طرفی این جعل مقدمه جرم بعدی که تحصیل مال نامشروع است قرار گرفته است که خود دارای عنوان علی حده ای در قانون طبق ماده ٢ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری است که قاضی می تواند در نهایت وی را محکوم به مجازات مقرر در این ماده نماید ولی با توجه به اختلاف نظر در این زمینه، حکم به جرم یا جرایم ارتکابی بستگی به نظر قاضی رسیدگی کننده دارد.

مشاهده تاپیک
سوال :

بنده یکی از کارمندان یکی از ادرات دولتی هستم رئیس اداره من را متهم به پرداخت رشوه به معاونین و غیره کرده است و مورد مزبور را طی گزارشی جهت رسیدگی به هیات تخلفات اداری اعلام و از سوی هیئت موصوف پس از رسیدگی آقای من را متخلف شناخته و به مجازات مربوطه تنزل گروه محکوم شدم ، حالا می خواهد پرونده را به دادسرا جهت رسیدگی به جرم رشوه ارسال کند آیا چنین چیزی ممکن است؟

پاسخ :

با توجه به اینکه تحقق جرم رشوه نسبت به یک طرف فقط از جانب کارمند دولت امکان‌پذیر می باشد، در نتیجه جرم مرتشی قابل رسیدگی در دادسری تخصصی جرایم کارکنان دولت خواهد بود و از جهت رسیدگی به تخلف صورت گرفته رسیدگی به عهده بالاترین مقام اجرایی دستگاه مربوطه است و این دو رسیدگی منافاتی با هم ندارند.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من یک ماه قبل معامله ماشین کردم و ماشینم را فروختم، خریدار با استفاده از چک جعلی و با اطلاع از جعلی بودن آن اقدام به خرید اتومبیل بنده نمود. آیا من پس از اطلاع از جعلی بودن چک ، می توانم اتومبیل فروخته شده را پس بگیرم؟

پاسخ :

با توجه به تعریف بزه کلاهبرداری که در واقع بردن مال متعلق به دیگری و توسل به وسایل متقلبانه و فریب دیگری است که این کار به وسیله مانورهای متقلبانه صورت می‌گیرد و با توجه به ماده۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری، در مورد رد مال اخذ شده در صورت موجود بودن عین مال مورد کلاهبرداری، نیازی به تقدیم دادخواست و صدور اجراییه وجود ندارد و قاضی در این پرونده مکلف است در رای خود تکلیف مال حاصله از جرم را معین کرده و حکم به رد مال به مالباخته دهد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام پسر بزرگ من از روی نادانی و جوانی ماه گذشته مرتکب سرقت از مغازه صاحبکار شد ولی پشیمان است و هیچ سابقه کیفری هم ندارد اگر بتونیم رضایت صاحب کارش رو بگیریم چه تاثیری دارد آیا بخشیده می‌شود؟

پاسخ :

با توجه به قانون کاهش مجازات های حبس تعزیری مصوب١٣٩٩ بستگی به میزان ارزش مال مسروقه و عدم داشتن محکومیت موثر کیفری دارد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام بنده چکی دریافت کرده که اطلاعات آن تکمیل شده است فقط نام دریافت کننده وجه یعنی دارنده قید نشده است. آیا به استناد چنین چکی صادر کننده را می توان مورد تعقیب کیفری قرار داد یا خیر؟

پاسخ :

با توجه به ماده ٢١ مکرر قانون اصلاح قانون صدور چک مصوب ١۳٩٧ صدور برگه چک‌‌های جدید در وجه حامل ممنوع بوده و لازم است تمام صادرکنندگان چک، چک‌های جدید را صرفاً در وجه گیرنده مشخص ‌صادر کنند و گیرندگان چک نیز از پذیرش چک‌های مذکور در وجه حامل خودداری کنند.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من دانشجوی ترم دوم هستم یکی از هم کلاسی های من در دانشگاه گزارشهای بی اساس و خلاف واقعیت را به صورت شفاهی به قصد تشویش اذهان عمومی منتشر کرده است آیا عمل او مشمول جرم نشر اکاذیب است یا خیر؟

پاسخ :

با توجه به متن ماده ۶٩٨ قانون مجازات اسلامی و نظریه مشورتی اداره حقوقی قوه قضاییه جرم نشر اکاذیب از جرایم مقید به وسیله بوده که وسیله مزبور از حیث نوع «مکتوب» و از حیث مصداق غیرمحصور است و تمامی وسایل ذکر شده در ماده ۶۹۸ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۵ از جمله «عرایض» مکتوب هستند لذا ماده مزبور منصرف از بیان شفاهی است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، همسرم مدتی است که فوت کردند اموالی هم دارد ولی چند نفر طلبکار دارد من میتونم چون مهریه ام را در زمان زنده بودنش نگرفتم الان از اموال او بردارم و اینکه چون چند طلبکار هم دارد مهریه من چطور پرداخت می شود؟

پاسخ :

با فوت زوج ابتدا باید دیون او از ترکه پرداخت شود در صدر دیون زوج، مهریه زوجه قرار دارد که به عنوان دین ممتاز بر سایر دیون مقدم می شود. دعوی مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر باید به طرفیت ورثه متوفی در دادگاه طرح و اقامه شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام یکی از بستگان من هر روز به من زنگ
میزند بطوریکه برای من مزاحمت ایجاد کرده است و آرامش من را گرفته البته در تماس هایش تهدید و فحاشی نکرده است ولی از نظر روحی خیلی درگیر و اذیت شدم رسیدگی به موضوع این جرم در صلاحیت چه مرجعی می باشد؟

پاسخ :

با مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی شکواییه جرم مزاحمت تلفنی تنظیم کنید البته در این مورد که صرفا مزاحمت تلفنی است به شرکت مخابرات مربوطه نیز می توانید مراجعه کنید اگر صرفا قصدتان توبیخ متهم است به اداره مخابرات مراجعه کنید و اگر می خواهید متهم مجازات شود به دادسرای محل وقوع جرم مراجعه کنید در نظر داشته باشید این جرم سابقا از جمله جرایم غیرقابل گذشت بوده اما مطابق قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب سال ۱۳۹۹ جرم مزاحمت ‌تلفنی در لیست جرایم قابل گذشت قرار گرفته است و مجازات آن کاهش یافته است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام بنده در یک مجتمع آپارتمانی ساکن هستم در این مجتمع هر واحد دارای یک پارکینگ مختص به خود است چند وقتی است یکی از همسایگان ماشین دومی خریده و در پارکینگ من پارک می‌کند و تذکر هم دادم گوش شنوا ندارد و اصلا قوانین آپارتمان نشینی را رعایت نمی کند میتونم ازش شکایت کنم؟

پاسخ :

با وجود ارکان لازمه جرم تصرف عدوانی و داشتن ادله کافی برای اثبات ادعای خود، می توانید شکواییه تصرف عدوانی کیفری را تنظیم کنید که عبارت است از اخراج مال غیر منقول بدون رضایت مالک یا اجازه از طرف مالک توسط دیگری با علم به موضوع و از روی عمد. قانونگذار در ماده 690 قانون مجازات اسلامی جرم تصرف عدوانی را پیش بینی نموده و بیان می دارد در صورت اجتماع عناصر سه-گانه جرم مرتکب به مجازات محکوم می شود. عنصر معنوی این جرم یعنی مرتکب بداند عملی که انجام میدهد جرم است و آگاهانه و با اراده آن را انجام دهد لذا آگاهی مرتکب به ناحق بودن تصرفش یکی از ارکان ضروری عنصر معنوی جرم است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام یکی از همسایگان اقدام به تغییر وضع معابر کرده است به طوری که که دیوار حیاط خانه خود را که مشرف به معبرعمومی است خراب نموده و هنگام تجدید بنا تمام یا قسمتی از معابر عمومی را جزو محدوده ی خانه نموده است و شهرداری متوجه شده و برای او پرونده تشکیل شده است همسایه مرتکب چه جرمی شده است؟

پاسخ :

با وجود ارکان لازمه جرم، عمل این شخص می تواند مصداق تعدد مادی جرم باشد هم جرم تخریب و هم جرم تصرف عدوانی را مرتکب شده است که برای هر دو مجازات در نظر گرفته شده است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من پرونده ای در دادگاه حقوقی داشتم طرف مقابل من با ساخت یک رسید جعلی علیه من در دادگاه توانست رای را به نفع خود بگیرد و دادگاه با رسیدگی و استناد به رسید جعلی، من را محکوم کردند او مرتکب چه جرمی شده است؟

پاسخ :

با وجود شرایط لازمه برای جرم جعل، این شخص مرتکب جرم جعل و استفاده از مجعول شده است و با توجه به اینکه حکم با استناد به این مدرک جعلی علیه شما صادر شده با وجود شرایطی می تواند از اسباب اعاده دادرسی باشد اول اینکه حکم دادگاه به استناد سند صادر شده باشد. سند عبارت از هر نوشته ای است که در مقام دعوا یا دفاع قابل استناد باشد. سند مورد استناد ممکن است عادی یا رسمی باشد و این سند مجعول باید مستند حکم دادگاه قرار بگیرد و دیگر اینکه جعلیت سند مستند حکم به موجب حکم نهایی در مرجع صالح صادر شده باشد. بنابراین صرف ادعای جعلیت مستند حکم کافی نیست بلکه حکم نهایی مجعولیت آن باید پیوست دادخواست اعاده دادرسی باشد و جعلیت سند مستند حکم، باید پس از صدور حکم مورد درخواست اعاده دادرسی ثابت شده باشد زیرا هرگاه پیش از صدور حکم، مجعولیت سندی احراز شده باشد چنین سندی نمی تواند مورد استناد در دادگاه قرار گیرد و اگر به اشتباه مورد استناد قرار گرفت، چون استناد به سند مجعول برخلاف قانون است، این مورد از موارد نقض در دیوان عالی کشور به حساب خواهد آمد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام آیا من بدون اینکه درخواست طلاق داشته باشم می توانم در مقابل کارهایی که در منزل شوهر انجام دادم مانند آشپزی از شوهرم تقاضای دستمزد کنم؟

پاسخ :

با وجود شرایط مقرر قانونی می توانید اجره المثل ایام زوجیت را مطالبه کنید. در دعوای مطالبه اجرت المثل اولین مساله این است که کارهایی که زن در ایام زوجیت انجام داده به نیت گرفتن اجرت و پول بوده یا نه، چراکه کارهای خارج از وظیفه زن در صورتی مستحق اجره المثل است که به نیت گرفتن دستمزد و یابه عبارتی بدون قصد تبرع انجام شده باشد و به دستور زوج انجام شده باشد، تحصیلات زوجه، وضعیت اشتغال، تعداد فرزندان، محل زندگی، امکانات زندگی مشترک، داشتن خادم، از جمله فاکتور هایی است که کارشناس برای تعیین میزان اجره المثل مد نظر قرار می دهد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام بنده به دلیل اختلافاتی که با همسرم دارم می خواهم دادخواست طلاق بدهم، اگر همسرم در مقابل تقاضای تنصیف دارایی را بکند آیا من می توانم ادعای اعسار کنم تا این شرط اجرا نشود؟

پاسخ :

با وجود عين مال، ادعاي اعســار بلاوجه است از طرفی ادعاي اعسار صرفا نســبت به دين، قابل پذيرش اســت نه عين چراکه اعسار به معنای عدم کفایت دارایی برای تأدیه دیون است و موضوع شــرط تنصیف دارایی، عین اموال است لذا ادعای اعسار مسموع نیست.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من برای جعل امضا از صاحب امضا رضایت گرفته بودم و او راضی بود و به من اجازه داده بود که امضای او را جعل نمایم با وجود اطلاع صاحب امضا از جعل ،آیا جرمی صورت گرفته است؟

پاسخ :

باتوجه به اینکه صاحب امضا خودش چنین اجازه‌ای را صادر کرده و از جعل امضای خودآگاه است و در صورت وجود اضرار احتمالی نیز بر اساس قاعده، عمل شده به جهت فقدان سوءنیت از ناحیه امضا کننده و نبود عنصر معنوی جرم، موضوع قابل تعقیب نیست. از طرفی اجازه صاحب امضا به منزله گذشت است؛ چنین تفسیری در راستای رعایت اصل قانونی بودن جرم و مجازات به نفع متهم است که با قوانین جزایی سازگاری بیشتری دارد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من در یکی از بانک های خصوصی مشغول به کار هستم همکار من که کارمند بانک است برخلاف مقررات و بدون وجود اعتبار، مبادرت به ضمانت نامه بانکی برای شخصی کرده است، آیا صرف این عمل جرم محسوب می شود؟

پاسخ :

بانک با صدور ضمانتنامه بانکی تعهد می کند در صورتی که متعهد (ضمانتخواه) تعهدات پیش بینی شده موضوع ضمانتنامه را در موعد معین نپردازد و یا اینکه از انجام صحیح و به موقع تعهدات خود به هر علت خودداری کند، به مجرد اعلام ذینفع (مضمون له) قبل از انقضای سررسید، وجه الضمان یا مبلغ قید شده در ضمانتنامه را در وجه ذینفع بپردازد، اگر کارمند بانک مهر یا امضای مسئول مربوطه را برای اینکار جعل کرده باشد به شرط داشتن رکن معنوی، مرتکب جرم جعل شده است.

مشاهده تاپیک
سوال :

با سلام اگر فردی مرتکب سرقت اموال متعلق به دیگری شود ولی مالباخته شکایتی علیه متهم مطرح نکرده باشد تکلیف چیست؟

پاسخ :

باید بررسی شود اگر سرقت انجام گرفته موضوع مواد ۶۵۶،۶۵٧،۶۶١ و ۶۶۵ باشد اگر ارزش مال مسروقه کمتر از بیست میلیون تومان باشد جز جرایم قابل گذشت می باشد در جرایم قابل گذشت جرائمی هستند که رسیدگی به آنها متوقف بر شکایت شاکی خصوصی است لذا با عدم شکایت این فرد متهم مورد تعقیب و مجازات قرار نمی گیرد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام چند سالی است که ازدواج کردم ولی با شوهرم خیلی مشکل داشتم و بعد از گذشت سه سال از انعقاد عقد ازدواج در مقابل بخشش حقوق مالی خود از قبیل مهریه و نفقه به شوهرم حاضر شد طلاق بگیریم من تمام این مدت در خانه پدرم زندگی می کردم آیا من می توانم نفقه ایام قبل از طلاق خود را که در منزل پدری بودم را از شوهرم بگیرم؟

پاسخ :

باید بررسی نمود بخشش مهریه یا نفقه به چه صورت انجام گرفته است تا بتوان اظهار نظر نمود به طور کلی اگر زن قصد بخشش مهریه و نفقه در ازای طلاق داشته باشد و با مراجعه به دفتر اسناد رسمی دو سند تنظیم می شود یکی برای بخشش مهریه یا نفقه و دیگری برای وکالت در طلاق که بهتراست همزمان صورت گیرد حال امکان برگشت از این بخشش بستگی به متن آن دارد و اگر ابرا باشد حق رجوع از آن را ندارد بعلاوه شما خود اظهار داشتید تمام این مدت در منزل پدر بوده اید لذا در تمکین زوج نبوده اید و نفقه به شما تعلق نمی گیرد.

مشاهده تاپیک
سوال :

من از بازاریان بازار بزرگ شهرمان هستم هفته قبل فردی وارد بازار شد و به قصد جان ،مال و ناموس مردم اسلحه جنگی که همراه خود داشت را کشید، و با آن موجب ارعاب مردم و ناامنی در محیط بازارچه شد این فرد مرتکب چه جرمی شده است؟

پاسخ :

باید پرونده بررسی شود تا ارکان وقوع جرم و شرایط و قصد متهم بررسی شود اگر ارکان لازمه جرم محاربه موجود باشد و مجرم سونیت عام و خاص برای این جرم را داشته باشد و عمل وی جنبه عمومی داشته باشد و موجب ایجاد ناامنی و ارعاب عامه مردم شود بسته به نظر قاضي ممکن است به مجازات جرم محاربه محکوم شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، آیا تغییر نام در شناسنامه بدون مجوز و توسط خود فرد با دستکاری شناسنامه جرم است؟

پاسخ :

بر اساس ماده ۸ قانون ثبت اسناد، شناسنامه از جمله اسناد رسمی محسوب می‌شوند و انکار و تردید نسبت به آن‌ها امکانپذیر نیست حال اگر تغییری در آن ایجاد شود اگر مرتکب عمدا و عالما و به قصد تقلب این عمل را انجام داده باشد طبق ماده ۵٣٣ قانون مجازات اسلامی که مربوط به جعل اسناد رسمی توسط افراد عادی است مجازات خواهد شد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من دختری دارم که تا به حال ازدواج نکرده است و باکره است که میخواهد با پسر خاله اش ازدواج کند، اما پدر او به این ازدواج رضایت نمی دهد و مخالف است آیا دخترم می تواند به دلیل نارضایتی پدرش به جای عقد دائم به صورت موقت با ازدواج کند؟

پاسخ :

بر اساس نظر غالب فقها و مراجع تقلید ازدواج موقت یا صیغه دختران باکره یا دوشیزه نیازمند آن است که پدر یا جد پدری رضایت داشته و اجازه بدهند.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من در شهر کوچکی زندگی میکنم ازدواج کردم ولی در دوران عقدیم در خانواده ای زندگی می کنم که پس از خواندن صیغه عقد و قبل از انجام مراسم عروسی به جهت سنت های حاکم بر منطقه امکان انجام وظایف خاص زناشویی را ندارم و هنوز منزل شوهر نرفتم آیا به من نفقه تعلق می‌گیرد؟

پاسخ :

براساس ماده ١١٠٢ قانون مدنی همین که نکاح به طور صحت واقع شد روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار می شود یکی از این تکالیف الزامی است که مرد برای پرداخت نفقه به همسرش دارد در مقابل، زن هم موظف به تمکین می شود. البته ، زن می تواند در همین راستا از حق حبس هم استفاده کند و تا زمانی که مهریه اش را به طور کامل دریافت نکرده است منزل شوهر نرود و از تمکین خودداری نماید و انجام وظایف زناشویی را متوقف بر دادن نفقه نماید در صورت استفاده از حق حبس می توانید نفقه خود را هم دریافت کنید.

مشاهده تاپیک
سوال :

با سلام ٢ سال می‌شود که ازدواج کرده ام در این مدت مدام شوهرم من را اذیت می‌کند و می گوید که باکره نبوده ام جدیدا علیه من شکایت فریب در ازدواج به جهت عدم بکارت مطرح کرده و آبروی من را برده است آیا می تونم علیه او به لحاظ اینکه به من عدم بکارت منتسب کرده شکایت افترا مطرح کنم؟

پاسخ :

برای اینکه بتوان گفت چه شکواییه ای تنظیم نمود باید مدارک و شکایت شوهر شما را بررسی نمود تا ببینیم چه الفاظی به کار برده و شامل چه جرمی می شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، اگر شخصی که خود را مدیر عامل شرکت بازرگانی معرفی کرده و مدارکی ارائه میکند که ثابت کننده ادعای اوست در کارت شناسایی مربوط به تجارت خود، محل اقامت شرکت را از یک شهر به شهر دیگری تغییر دهد آیا عمل وی جعل محسوب می شود؟

پاسخ :

برای اینکه عملی جرم جعل محسوب شود باید دارای سه رکن قانونی و مادی و معنوی باشد، رکن قانونی جرم جعل مواد ۵٢٣ الی ۵۴٢ قانون مجازات اسلامی است و رکن مادی جرم مذکور هر گونه ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن‌ یا الحاق یا محو یا اثبات یا سیاه کردن یا تقدیم یا تاخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشته‌ای به نوشته دیگر یا بکار بردن مهر دیگری ‌بدون اجازه صاحب آن است که باید به همراه رکن معنوی باشد و آن عبارت است از داشتن سوء نیت و عمد و اراده در ورود ضرر و قصد تقلب، اگر عملی این ارکان را داشته باشد می تواند مصداق جرم جعل قرار گیرد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام برادر من به تازگی موتوری خریده است یکی از دوستانش از او می خواهد با هم بروند و دوری بزنند و در حالیکه برادرم رانندگی میکرده دوستش اقدام به جیب بری می کرده و چندین سرقت انجام داده که در آخر دستگیر میشوند برادر من هم مجرم محسوب میشه؟

پاسخ :

برای اینکه کسی در جرم سرقت شریک جرم محسوب شود باید در عملیات اجرائی دخیل باشد و جرم، مستند به رفتار همه آنها باشد در اینجا عمل نامبرده داخل در عملیات اجرائی جرم نیست بلکه تسهیل کننده جرم است لذا با وجود شرایط لازم برای احراز معاونت به مجازات مقرر برای معاون سرقت محکوم خواهد شد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من ماشینم رو همیشه در جای پارکینگ خودم پارک میکنم چند شب مهمان داشتیم و مجبور شدم پشت ماشین همسایه پارک کنم ولی حواسم بود که ماشین رو زود بردارم تا مزاحم جا پارک همسایه نباشم ولی همسایه چند بار معترض شد تا اینکه متوجه شدم چند خط ناجور روی بدنه ماشینم افتاده در حالیکه وقتی پارک می کردم نبود همسایه من مرتکب چه جرمی شده است؟

پاسخ :

برای شمول عنوان تخریب حتما لازم نیست کل مال از بین برود بلکه ایراد صدمه و ورود خسارت با توجه به ماهیت آن مال می تواند موضوع جرم تخریب باشد لذا خط انداختن روی بدنه خودرو، می تواند جرم تخریب باشد ولی باید برای اثبات ادعای خود دلایل و ادله محکمه پسند داشته باشید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من در اطراف شهر باغ دارم و باغ به گونه ای است که دیوار ندارد و در مجاورت دیگر باغات قرار گرفته ولی محدوده هر شخص مشخص است یکی از دیگر باغداران لوله آب دفن شده در زمین من را خارج کرده و به من خسارت زده است آیا او مرتکب جرمی شده و قابل شکایت هست؟

پاسخ :

برای شمول عنوان تخریب حتما لازم نیست کل مال از بین برود بلکه ایراد صدمه و ورود خسارت با توجه به ماهیت آن مال می تواند موضوع جرم تخریب باشد و تشخیص این مساله با عرف است خارج کردن لوله و کندن زمین نوعی تخریب محسوب می شود ولی باید با رکن روانی و دیگر شرایط همراه باشد لذا چنانچه این فرد آگاهانه و با اراده، عمدا و با داشتن سوءنیت و قصد ارتکاب این جرم این عمل را انجام داده باشد مرتکب جرم تخریب شده است که البته باید برای اثبات ادعای خود دلایل و ادله محکمه پسند داشته باشید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام بنده دو سالی هست که ازدواج کردم و در منزل شوهرم زندگی می کنم و در تمکین او هستم ولی حدود یکسالی هست که او به من نفقه نمی دهد برای گرفتن نفقه و حق و حقوقم چه کار میتونم بکنم ؟

پاسخ :

برای گرفتن نفقه باید دادخواست مطالبه نفقه را به شورای حل اختلاف برای مبلغ زیر بیست میلیون تومان ارائه دهید و برای مبالغ بالای بیست میلیون تومان به دادگاه خانواده مراجعه کنید و برای شکایت کیفری نیز شکواییه ترک انفاق را به دادسرای مربوطه ارائه دهید البته در دادگاه کیفری تنها به مجازات حکم داده می شود و منجر به دریافت وجه مربوط به نفقه نمی شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام شخصی که با جعل امضای رییس کل دادگستری اقدام به دادن وعده های دروغین به مردم مبنی برصدورحکم به نفع آنان نموده و از این طریق مبالغی را اخذ کند مرتکب چه جرمی شده است؟

پاسخ :

بررسی رویه قضایی قضات، از اختلاف نظر قضات در این زمینه حکایت دارد، اکثریت قضات قائل به تعدد مادی جرم بوده و قاعده جمع مجازات‌ها را اعمال می کنند، در نتیجه مرتکب هر یک از جرایم ذکر شده را به عنوان جرم مستقل قابل مجازات می‌دانند عده ای قائل به تعدد معنوی جرم هستند و مجازات اشد را برای مرتکب این جرائم در نظر می‌گیرند. برخی از قضات جرایم جعل سند و استفاده از سند مجعول را مقدمه جرم کلاهبرداری می دانند و مرتکب را تنها بابت جرم نهایی یعنی کلاهبرداری مجازات می کنند.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام پسر برادر بنده مرتکب جرمی شده بود ولی مجازات ان، موقتا تعلیق شد و در مدت تعلیق با اغفال دوستش اقدام به سرقت کرد و دستگیر شده است الان مجازات تعلیق شده اش چه می شود تاثیری روی آن دارد و یک سوال هم داشتم اینکه وقتی حکمی تعلیق می‌شود پرداخت ضرر و زیان شاکی هم تعلیق می‌شود؟

پاسخ :

بله با وجود شرایط مندرج در ماده ۵۴ قانون مجازات اسلامی و نوع و درجه جرم ارتکابی جدید، حکم معلق نیز اجرا می شود و در مورد سوال دوم شما، اجرای مجازات با توجه به ماده ۵١ قانون مجازات اسلامی در حق مدعی خصوصی که دادخواست ضرر و زیان داده است تاثیری ندارد. بر اساس این ماده، تعلیق اجرای مجازات محکوم نسبت به حق مدعی خصوصی تأثیری ندارد و حکم پرداخت خسارت یا دیه در این موارد اجرا می‌شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام مهریه بنده ١١٠ سکه بهار آزادی است و در زمان عقد پدر شوهرم به عنوان ضامن پرداخت مهریه را ضمانت کردند و در عقدنامه این مساله ذکر شد. آیا اگر من مهریه خود را از پدر شوهرم مطالبه کنم باز هم به نرخ روز محاسبه می شود؟

پاسخ :

بله زیرا با توجه به مواد ۲۲۰ -۲۲۵- ۲۶۷ -۶٨۴ اگر پدر شوهر پرداخت مهریه عروس خود را بپذیرد ، نتایج این تعهد را نیز پذیرفته است. بنابراین او نیز مهریه را باید به نرخ روز بپردازد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام و خسته نباشید همسر بنده بر اثر تصادف فوت شدند و به او دیه تعلق گرفته است آیا با توجه به اینکه من در زمان حیات او مهریه خودم را نگرفته ام می توانم آن را از محل دیه شوهرم دریافت کنم؟

پاسخ :

بله، شما طبق نظر اکثر حقوقدانان می توانید مهریه خود را از محل دیه توقیف کنید _البته اگر قاضی رسیدگی کننده ای استدلال را قبول کند_ همچنین مهریه غیر از ارثی است که به شما می‌رسد لذا برای سهم الارث خود از محل دیه به اجرای احکام دادسرای که حکم دیه را اجرا می کند مراجعه و برای مهریه باید دادخواست مربوطه را به دادگاه حقوقی صالح ارائه دهید چون مهریه دین ممتاز است ابتدا مبلغ مهریه از دیه توقیف می شود و مابقی دیه بین وراث من جمله شما تقسیم می‌شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

من مدتی است طلاق گرفتم ولی طلاق غیابی، چون شوهر سابقم مدتی بعد از ازدواج منزل را ترک کرد و من مدت زیادی از او بی خبر بودم و نمی دانستم که کجا زندگی می کند برای همین از دادگاه تقاضای طلاق کردم و بعد از انجام مراحل قانون موفق به طلاق شدم حالا بعد این همه دوندگی همسر سابقم برگشته و متوجه این طلاق شده آیا می تونه طلاق را باطل کند یا کاری انجام دهد؟

پاسخ :

به استناد ماده 1030 قانون مدنی، اگر شخص غایب پس از وقوع طلاق و قبل از انقضای مدت عده مراجعت کند نسبت به طلاق حق رجوع دارد ولی بعد از انقضای مدت مزبور حق رجوع ندارد، البته در صورتی که همسر از شوهرش که غایب مفقود‌الاثر است، طلاق گرفته باشد و در زمان بازگشت شوهر، هنوز ازدواج نکرده باشد، می‌تواند در صورت توافق با یکدیگر باز هم به عقد هم درآیند؛ این موضوع هم دیگر بازگشت به ازدواج سابق نیست بلکه یک عقد جدید و ازدواج جدید محسوب می‌شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من به همراه شوهرم بعد ازدواج به کشور آلمان رفتیم و مدت ۱۰ سال در آنجا زندگی می کردیم ولی در این مدت اختلاف ما بالا گرفت و شوهرم برگشت ایران و الان در ایران زندگی می کند من هم در نبود او در آلمان اقدام به طلاق کردم آیا صدور چنین حکمی قانونی است و کافیست برای طلاق؟

پاسخ :

به طور کلی ایرانیان خارج از کشور بر اساس حقوق بین الملل در مورد مسائل حقوقی خود تابع کشورایران خواهند بود و قوانین کشوری که در آن اقامت دارند شامل حال انها نخواهد بود لذا حکم طلاقی که در خارج از ایران صادر شده است در صورت تایید در دادگاه ایران می تواند بعنوان یکی از مدارک مثبت جهت پیشبرد روند پرونده کمک کننده باشد.
و تنها در صورتی چنین رایی در داخل ایران تایید خواهد شد که مغایر با قوانین عرفی و شرعی ایران تشخیص داده نشود در غیر این صورت به هیچ عنوان تنفیذ ( اجرا ) نخواهد شد و کنسولگریها و دفاتر ثبت نیز هیچ گونه الزامی به ثبت اینگونه طلاق ها نخواهند داشت بنابراین کلیه طلاق های انجام گرفته در خارج از کشور باید تایید دادگاه خانواده در ایران را داشته باشد و درواقع تنفیذ شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من پس از ازدواج دائم با همسرم به دلیل جنون شوهرم در ٢۵ سالگی اقدام به فسخ ازدواج کردم دادگاه بعد از بررسی و رسیدگی فسخ ازدواج را تایید نمود آیا فسخ هم عده دارد و چه مدت باید عده نگه دارم؟

پاسخ :

به مدتی که زن بعد از طلاق و یا فوت همسر نمی تواند دوباره شوهر کند، عده گفته می‌شود. به طور کلی مدت عده طلاق در عقد دائم سه طهر است و عده فسخ نکاح نیز در عقد دائم همان است، بود و نبود عده هم در طلاق و هم در فسخ نکاح با توجه به شرایط و موقعیت زن متفاوت است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من با دختری به تازگی ازدواج کردم و مهریه او ٢٠٠ سکه بهار آزادی است هنوز هیچی نشده خواهان مهریه خود است و کل مهریه اش را از من می خواهد در حالیکه هیچ نزدیکی انجام نشده است مگه اینطور نیست که زن قبل نزدیکی مستحق نصف مهریه است آیا او میتونه کل مهریه اش را با این وجود بگیرد؟

پاسخ :

به موجب رای صادره از شعبه ٨ دیوانعالی کشور در سال ١٣٩٢ مطابق ماده ١٠٨٢ قانون مدنی به‌مجرد وقوع عقد نکاح کل مهریه ما فی‌القباله بر ذمه زوج مستقر و زوجه مالک مهریه می‌شود و می‌تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید و عدم نزدیکی بین طرفین و باکره ماندن زوجه مادامی‌که زوجیت بین طرفین دوام و ادامه داشته در استحقاق زوجه نسبت به‌کل مهریه ما فی‌القباله مؤثر در مقام نبوده و این امر فقط در موقع طلاق موجب استحقاق زوجه فقط نصف مهریه ما فی‌القباله خواهد بود. لذا ادعای شما مبنی بر اینکه همسرتان به جهت باکره بودن و عدم نزدیکی فقط مستحق نصف مهریه خواهد بود موقعیت قانونی نداشته و غیرموجه می‌باشد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام شوهرم در زمان عقد شرط تنصیف دارایی را امضا کرده است الان می خواهد من رو طلاق بده ولی بیشتر اموال رو فروخته است و عملا دستم به جایی بند نیست آیا من برای تنصیف دارایی حتما باید در خواست بدم و اینکه عمل شوهر من درسته من چه کاری می توانم انجام بدهم؟

پاسخ :

به موجب ماده ٢١ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی هرگاه شخص بدهکار مال خود را با هدف فرار از دین به دیگری منتقل کند به گونه ای که اموالی که از او باقی مانده برای پرداخت بدهی او کافی نباشد عمل او فرار از دین و جرم خواهد بود مشروط براینکه زوج قصد فرار از دین و سونیت داشته باشد و بتوان آن را دین محسوب کرد چراکه بنابه نظر گروهی شرط نصف اموال از آن خروج موضوعی دارد. با این وصف اگر مردی متعمدا اموال خود را قبل از دادخواست طلاق منتقل کرده باشد که زوجه از نصف اموال او سهمی نبرد، جرم نیست و از مصادیق جرم فرار از دین نمی باشد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من چکی به مبلغ ۳٠ میلیون تومان از شخصی دریافت کردم پس از مراجعه به بانک متوجه شدم موجودی حساب او ٢٠ میلیون تومان است. آیا من می توانم مبلغ موجود یعنی ٢٠ میلیون را برداشت کنم؟

پاسخ :

به موجب ماده ۵ قانون اصلاح قانون چک مصوب ۱۳۹۷ در صورتی که موجودی حساب صادرکننده چک نزد بانک کمتر از مبلغ چک باشد، به تقاضای دارنده چک بانک مکلف است مبلغ موجود در حساب را به دارنده چک بپردازد دارنده با قید مبلغ دریافت شده پشت چک، آن را به بانک تسلیم می نماید. چک مزبور نسبت به مبلغی که پرداخت نگردیده، بی محل محسوب و گواهینامه بانک در این مورد برای دارنده چک، جانشین اصل چک می‌شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، اگر سردفتر اسناد رسمی هنگام ثبت معامله ملک ،محل اقامت یا شغلی یکی از طرفین معامله را با قصد تقلب برخلاف واقعیت ثبت کند یا بعدا آن را تغییر دهد آیا مرتکب جرمی شده است؟

پاسخ :

به موجب ماده ی ۵۳۴ قانون مجازات اسلامی هر گاه مأمور ثبت اسناد عامدا مطالب منتسب به دیگری را به طور تحریف شده ای درج دهد مشمول جرم جعل معنوی می‌شود در واقع، جرم مادی مربوط به اصل سند، مفاد و محتوای آن است و به ظاهر و صورت سند خدشه وارد می شود، اما در جعل معنوی هیچگونه ایراد و صدمه ای به ظاهر سند وارد نمی شود و تنها حقیقت در آن سند تحریف می شود، در جعل معنوی ، قصد و اراده جاعل برعکس نشان دادن محتوای سند است به طوری که با هدف او که فریب دادن دیگران است هماهنگی ایجاد کند و با وجود عنصر معنوی به معنای اینکه عالما و عامدا انجام گرفته باشد مشمول جرم جعل می باشد لذا اگر به صورت اشتباه در موضوع و واقعیت انجام شود جعل صورت نگرفته است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من و همسرم ۵ سالی میشه که ازدواج کردیم ولی به من نفقه نمی دهد و هزینه های زندگی همش روی دوش من هست و هیچ پولی به من نمی دهد اگر من دادخواست مطالبه نفقه بدهم در دادگاه چه چیزی را باید اثبات کنم و چه دلیلی بیاورم؟

پاسخ :

پاسخ به این سوال بستگی به این دارد که اگر تمکین را شرط وجوب نفقه بدانیم اثبات تمکین جهت استحقاق نفقه با زوجه است و اگر وجوب نفقه را به محض عقد بر مرد لازم بدانیم زوج است که باید عدم استحقاق زوجه را ثابت کند.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من در سن ١۵سالگی ازدواج کردم حدود یکسالی است که با شوهرم زندگی می کنم آیا با توجه به اینکه سن من کمتر از ۱۸ سال است می توانم مهریه و نفقه خود را مطالبه کنم؟

پاسخ :

تا زمانی که شخص به سن ١٨ سال که اماره رشد محسوب می شود نرسیده باشد، خودش به تنهایی قادر به اقامه دعوا در خصوص مطالبه نفقه و مهریه نمی باشد، در این صورت ولی شما میتواند به نیابت از شما این امر را انجام دهد، لذا شما یا باید حکم رشد داشته باشید یا اینکه ولی شما به نیابت از شما دادخواست مطالبه نفقه یا مهریه بدهد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، با همسرم مزرعه داریم و کشاورز هستیم چند وقت پیش که به سر مزرعه رفتیم دیدیم یکی از اهالی آن اطراف خوابش برده در حالیکه گوسفندان خود را به چرا برده بوده و گوسفندان او وارد زمین ما شده بودند و محصولات را تخریب کردند میتوانیم شکایت تخریب از او بکنیم؟

پاسخ :

تخریب به معنای صدمه زدن عمدی به طور کلی یا جزئی نسبت به مال یا شی ء متعلق به دیگری است با داشتن شرایط و ارکان لازمه این جرم، در واقع عمل تخریب باید با رکن روانی جرم تقارن زمانی داشته و این عمل، عامدانه و عالمانه انجام گرفته باشد لذا جرم تخریب در اینجا منتفی است.

مشاهده تاپیک
سوال :

شخصی به طور اتفاقی و اشتباهی به جای ملک خود وارد ملک شخص دیگری شده است. آیا این فرد مرتکب جرم تصرف عدوانی شده است؟

پاسخ :

تصرف عدوانی کیفری عبارت است از اخراج مال غیر منقول بدون رضایت مالک یا اجازه از طرف مالک توسط دیگری با علم به موضوع و از روی عمد. قانونگذار در ماده 690 قانون مجازات اسلامی جرم تصرف عدوانی را پیش بینی نموده و بیان می دارد در صورت اجتماع عناصر سه-گانه جرم مرتکب به مجازات محکوم می شود. عنصر معنوی این جرم یعنی مرتکب بداند عملی که انجام میدهد جرم است و آگاهانه و با اراده آن را انجام دهد لذا آگاهی مرتکب به ناحق بودن تصرفش یکی از ارکان ضروری عنصر معنوی جرم است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام درچند روز پیش در مهمانی دوستانه شرکت کرده بودم یکی از افراد در جمع دوستان در حضور دوستانم من را تهدید کرد و گفت اگر کار مورد نظر او را برایش انجام ندهم، خودش را زیر ماشین من می اندازد تا خونش به گردن من بیفتد، آن روز من حرف او را جدی نگرفتم، آیا این اظهارات او تهدید محسوب می شود آیا من می تونم از او به جرم تهدید شکایت کنم؟

پاسخ :

تهدید باید موثر باشد و تهدید موثر امری نسبی است و منوط به اوضاع و احوال و شرایط و شخصیت تهدید کننده و تهدید شونده دارد که در نهایت به تشخیص قاضی رسیدگی کننده است. در مورد شما با توجه به اظهارات شما و الفاظ و جملات به کار رفته تهدیدی رخ نداده است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام و درود سوال داشتم از خدمتتون، پدر بنده مدتها پیش فوت کرده است چند روز پیش در مجلسی دعوت بودیم که یکی از همشهری هایمان شروع کرد بی دلیل فحش دادن و توهین کردن به پدر مرحوم بنده که دستش از دنیا کوتاه است آیا بنده می توانم علیه آن فرد شکایت کنم؟

پاسخ :

توهین به مردگان تنها در صورتی مشمول ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی می شود که عرفاً توهین به بازماندگان تلقی شود و شرایط لازم برای جرم بودن عمل تحت این عنوان را داشته باشد در این صورت ورثه در واقع بزه دیده جرم محسوب می شوند و شما می توانید شکواییه مربوطه را تنظیم کنید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من و پسر عمویم بسیار به هم علاقه مندیم با اینکه می دانم معتاد است ولی بهش علاقه دارم و می خواهم کمکش کنم ترک کنه ولی جواب آزمایش اعتیادش مثبت شده آیا دفتر ثبت ازدواج چنین ازدواجی را ثبت میکند؟

پاسخ :

ثبت چنین ازدواجی متوقف بر آگاهی زوجه است که در تبصره ماده ٢٣ قانون حمایت خانواده مورد تصریح قرار گرفته است و درواقع فلسفه پذیرش چنین ازدواجی به شرط آگاهی طرف مقابل، در راستای اجرای یکی از مهمترین حقوق بشری مبنی بر حق ازدواج و تشکیل خانواده در جهت بهبود و درمان فرد معتاد است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، کسانیکه مرتکب تخریب اموال عمومی می شوند آیا اگر شاکی گذشت کند آیا او باز هم مجازات خواهند شد؟

پاسخ :

جرم تخریب نسبت به اموال عمومی، جرمی غیر قابل گذشت می باشد مصادیق این اموال در ماده ۶٨٧ قانون مجازات اسلامی ذکر شده است البته تخریب یک جرم عمدی محسوب می‌شود و لازمه جرم انگاری یک عمل اثبات سوء نیت و مجرمانه فرد می باشد پس در صورتی که فرد به به طور غیر ارادی یا ناآگاهانه خسارتی به این اموال وارد کند مرتکب جرم تخریب نخواهد شد چون قصد مجرمانه نداشتیه است و صرفا از نظر مدنی و حقوقی مسئول جبران خسارت وارده خواهد بود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من شغل آزاد دارم و پروانه کسب دارم اگر به منظور معتبر جلوه دادن پروانه کسب خود، اقدام به تغییر تاریخ اعتبار مندرج در پروانه کسب کنم آیا مرتکب جرم می شوم؟

پاسخ :

جرم جعل می تواند در اسناد رسمی یا غیر رسمی اتفاق بیفتد و طبق ماده ۵٢٣ قانون مجازات اسلامی تقدیم یا تاخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی آن می تواند مصداق جرم جعل باشد و طبق ماده ۵٣۶ قانون مذکور نیز دست بردن در اسناد غیر رسمی را جعل می داند لذا تغییر تاریخ پروانه کسب با وجود سایر ارکان این جرم مصداق جرم جعل است.

مشاهده تاپیک
سوال :

با سلام در جائیکه شخصی جهت انجام سرقت به صورت مخفیانه به محل سکونت همسایه خود وارد می شود ولی قبل از اینکه موفق به انجام سرقت گردد دستگیر شود عنوان مجرمانه جرم چیست، شروع به جرم سرقت است یا جرم ورود به عنف ؟

پاسخ :

جرم ورود به عنف در این جا منتفی است و عملکرد متهم به تنهایی جرم مستقل نیست بلکه مقدمه شروع به سرقت می باشد، لذا اینگونه نیست که در اینجا ورود به عنف باشد یا اینکه از مصادیق تعدد جرم باشد بلکه لازمه ی سرقت ورود به عنف است و در اینجا با وجود همه ی شرایط و ارکان لازمه جرم، از مصادیق شروع به جرم سرقت است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، همکار من اقدام به جعل اوراق و اسنادی کرده است که مربوط به اداره ای است که من مدیر آن می باشم حال اگر من به عنوان شاکی خصوصی، شکایتی نداشته باشم و جرم دارای شاکی خصوصی نباشد باز هم او قابل تعقیب است؟

پاسخ :

جعل اسناد دولتی و رسمی یعنی اسنادی که توسط دولت یا نهادهای وابسته به دولت صادر می‌شود و مرجع صدور آن افرادی هستند که طبق قانون مجوز صدور اسناد را در حسب وظایف قانونی دارند، طبق اصلاحیه جدید قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۹ جرم غیر قابل گذشت می باشد ولی جعل در اسناد عادی قابل گذشت می باشد به عبارتی هر کس در نوشته های غیر رسمی ، چیزی اضافه کند یا چیزی محو کند یا در در سند قلم ببرد، مرتکب جرم جعل شده است که فقط جرم مذکور با شاکی خصوصی در مراجع قضایی مطرح می شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من ، سندی را جعل نموده تا بعدا از آن استفاده نمایم ولی دیگر از آن استفاده نکردم با توجه به اینکه من از سند استفاده نکردم و به تبع آن ضرری به دیگری وارد نشده است آیا من مرتکب جرمی شدم؟

پاسخ :

جعل جرمى مطلق است بنابراين اضرار به غير به نحو احتمالى كه ناشى از جعل باشد بايد احراز گردد پس صرف اضرار بالقوه كافيست و اضرار آنى و بالفعل شرط نمى باشد . به عبارت بهتر اگر براى تحقق جعل ايراد ضرر بالفعل شرط بود هيچ وقت جرم جعل واقع نمى شد چرا كه استفاده از سند مجعول است كه متعاقب جعل ، باعث ورود ضرر به غير مى شود، در واقع موضوع جعل باید قابلیت ضرر را داشته باشد و صرف قابلیت ضرر باعث تحقق جرم می شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام از طریق دوستانم باخبر شدم یکی از دوستان قدیمی ام بدون داشتن سمت رسمی یا مجوز، خود را به عنوان کارمند نیروی انتظامی معرفی کرده است در حالی که اینطور نیست، می خواستم ببینم آیا جرمی انجام داده است؟

پاسخ :

جعل عنوان طبق ماده ۵۵۵ قانون مجازات اسلامی جرم بوده و برای آن مجازات حبس در نظر گرفته شده است و اگر نامبرده برای مقصود خود، اقدام به جعل مدارک نیز نموده باشد برای هر دو جرم مجازات خواهد شد و اگر بصورت علنی لباسهای رسمی ماموران نظامی یا انتظامی جمهوری اسلامی ایران یا نشانها، مدالها یا سایر‌امتیازات دولتی را بدون تغییر یا با تغییر جزئی که موجب اشتباه شود مورد استفاده قرار دهد طبق ماده ۵۵۶ قانون مجازات اسلامی، به مجازات مقرر برای این جرم هم محکوم خواهد شد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام بنده پرونده ای در دادگاه کیفری داشتم جرم سرقت اثبات شده بود و سارق نیز دستگیر شده بود اما میزان اموال سرقتی برای دادگاه مشخص نبود در اینجا تکلیف دادگاه در خصوص رد مال چیست؟

پاسخ :

جنبه عمومی جرم سرقت که دادگاه کیفری رسیدگی می‌شود و جنبه خصوصی آن رد مال مسروقه است که به حکم قانون وظیفه قاضی کیفری قرار داده شده و از توابع و لوازم حکم قرار داده شده است بنابراین موردی تبعی است که در آن باید به قدر متیقن اکتفا نمود لذا در جایی که در میزان مال مسروقه اختلاف است به رد اموالی حکم داده می شود که شاکی برای آن دلیل بیاورد و برای قاضی اقناع وجدان حاصل شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام همسر من بعد از ازدواج در اثر ضربه شدیدی که در تصادف به سرش می خورد و عقل خود را از دست می دهد و مجنون و دیوانه می شود من به عنوان همسرش قیم شوهرم شدم بعد از مدتی به دلیل سختی زندگی با او تصمیم گرفتم از او جدا شوم آیا با توجه به این که من قیم او هستم می توانم از او طلاق گرفته و جدا شوم؟

پاسخ :

جنون و دیوانگی زوج، بسته به درجه و میزانش می تواند برای شخص حق فسخ نکاح و یا حق طلاق ایجاد کند. تعیین این میزان بر عهده پزشکی قانونی است. پزشکی قانونی تعیین می کند که این میزان اختلالات روانی به درجه جنون رسیده است یا خیر. در صورتی که به درجه جنون رسیده باشد، برای زوجه حق فسخ نکاح ایجاد می شود اما اگر کمتر از این حد باشد، حق طلاق برای وی ثابت خواهد شد البته‌ وجود جنون باید احراز شود و به تایید کارشناس مربوطه، که در حال حاضر پزشکی قانونی است، برسد و تایید یا عدم تایید آن، مبنای صدور حکم مرجع قضایی قرار ‌گیرد شما باید از سمت قیمومت استعفا داده، تقاضای نصب قیم جدید داده سپس به طرفیت شوهر و قیم جدید اقامه دعوی کنید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من دو ماهی است که ازدواج کرده ام رفتار شوهرم در این مدت خیلی آزاردهنده بوده، چند بار هم دکتر رفتیم ولی فایده ای نداشته، شوهرم مجنون و دیوانه است و ادامه زندگی مشترک برای من بسیار سخت شده است آیا اگر دادخواست فسخ نکاح بدهم دادگاه بر اساس همین پرونده پزشکی رای به نفع من می دهد؟ممنون

پاسخ :

جنون و دیوانگی زوج، بسته به درجه و میزانش می تواند برای شخص حق فسخ نکاح و یا حق طلاق ایجاد کند. تعیین این میزان بر عهده پزشکی قانونی است. پزشکی قانونی تعیین می کند که این میزان اختلالات روانی به درجه جنون رسیده است یا خیر. در صورتی که به درجه جنون رسیده باشد، برای زوجه حق فسخ نکاح ایجاد می شود اما اگر کمتر از این حد باشد، حق طلاق برای وی ثابت خواهد شد البته‌ وجود جنون باید احراز شود و به تایید کارشناس مربوطه، که در حال حاضر پزشکی قانونی است، برسد و تایید یا عدم تایید آن، مبنای صدور حکم مرجع قضایی قرار ‌گیرد، اگر حکم حجر به علت جنون زوج داشته باشید دادخواست فسخ نکاح به طرفیت زوج به قیمومت قیم انتخابی ارائه دهید و اگر طرح دعوی به طرفیت زوج به خواسته فسخ داده اید به نظریه مشورتی اداره‌ حقوقی استناد کنید تا دادرسی برای صدور حکم حجر و تعیین قیم متوقف شود چراکه مجنون فاقد اهلیت است و نمی تواند طرف دعوی قرار گیرد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من چند ماه پیش به خاطر اختلاف، منزل مشترکمان را ترک کردم و به خانه پدری ام رفتم و برای گرفتن طلاق به دادگاه رفتم و دادخواست دادم. ولی جهیزیه ام هنوز در خانه باقی مانده است و با خبر شدم که اثاثیه به سرقت رفته است . آیا من می‌توانم از شوهر بابت دزدیده شدن جهیزیه شکایت کنم؟

پاسخ :

جهیزیه در ملکیت زن است و شوهر می تواند از آن منتفع شود ولی مالک آن نیست در صورتیکه بردن مال توسط شوهر مسلم باشد باید سایر شرایط لازم برای جرم سرقت از جمله رکن معنوی یعنی سوءنیت عام و خاص فرد محرز باشد لذا در مورد شوهر شما بدون داشتن ادله و مدارک محکمه پسند، نمی توان او را به جرم سرقت تعقیب نمود.

مشاهده تاپیک
سوال :

من مدت ٢ سالی بود که به عقد موقت همسرم درآمدم سن ایشان خیلی بالاتر از من بود و اختلاف سنی زیادی داشتیم و من با این شرط با او ازدواج کردم که بعد از فوتش از او ارث ببرم. متاسفانه ایشان فوت شدند حالا وضعیت ارث من چگونه خواهد بود؟

پاسخ :

چون ازدواج شما به صورت موقت بوده است حتی با وجود شرط ارث، از شوهر مرحوم خود ارث نمی برید زیرا مقررات مربوط به ارث از قواعد آمره و مربوط به نظم عمومی است و اصل حکمیت اراده و آزادی اراده ها تا جاییکه برخلاف قواعد آمره نباشد نافذ است لذا با این استدلال این شرط از درجه اعتبار ساقط است .

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام بنده به مدت ۴ سال هست که طلاق گرفته ام و مدت ۴ سال است که فرزند مشترکمان با من زندگی می کند در توافقات َ طلاق قرار بر این بود که پدرش نفقه اش را بپردازد ولی در این مدت هزینه زندگی فرزندش را نپرداخته است آیا من می‌توانم درخواست پرداخت نفقه چهار سال گذشته فرزندم را بدهم؟

پاسخ :

چون قرارداد خصوصی پدر و مادر مخالفتی با موازین شرعی و قانونی ندارد و از طرفی هزینه های مربوط ، حسب امر پدر توسط مادر پرداخت شده است الزام به اجرای تعهد موضوع توافق با رعایت مواد ۱۰ و ۳۳۶ قانون مدنی حسب مورد ضرورت خواهد داشت.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، بنده به صدور چک بلامحل متهم شده ام. آیا من برای دفاع از خود ، می توانم نسبت به چک ادعای جعل امضا را مطرح کنم و آیا صرف ادعای جعل کافی است؟

پاسخ :

چک یک سند عادی صرف نیست بلکه در حکم اسناد لازم الاجراست و یک سند تحت مالکیت فرد محسوب می شود و در تصرف فرد است تا در آن ارقام مورد معامله ذکر شود و معمولا دسته چک نزد صاحب چک باقی می ماند پس انکار امضا ممکن نیست و در مورد جعل امضا ، فقط در صورتی که صاحب چک ادعای سرقت یا مفقود شدن چک یا خیانت در امانت داشته باشد یعنی باید بتواند ثابت کند که چک به طور غیر قانونی از دست وی خارج شده و سپس جعل در آن روی داده است و نمی توان صرفا امضای آن را انکار کرد چرا که می توان گفت اگر امضا تطابق نداشته ،حتما صاحب چک خود به عمد طوری امضا کرده که با امضا اصلی خودش متفاوت باشد و عدم تطابق مانع انتساب چک به صاحب او نمی شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام بنده پرونده ای داشتم به علت سرقت ولی قرار موقوفی تعقیب برای آن صادر شد و علت آن را مرو زمان تعیین کردند چرا حکم به رد مال سرقتی نداده اند با اینکه مدارک همه نشان دهنده این است که آن فرد سارق بوده و دزدی کرده، آیا در اینجا دادگاه می تواند حکم به رد اموال ناشی از جرم بدهد؟

پاسخ :

حکم به رد مال حکمی تبعی است که قاضی در حکم خود به تبع مجرم شناختن متهم و تعیین مجازات در جرم سرقت طبق قانون موظف به حکم به رد مال است لذا حکم به رد مال مستلزم رسیدگی ماهیتی است و با صدور قرار موقوفی تعقیب به علت مرور زمان دیگر این امکان نیست.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من چکی به طرف معامله دادم ولی این چک مشروط بوده، متاسفانه ایشان گواهی عدم پرداخت از بانک گرفته آیا دارنده آن می‌تواند از من شکایت کیفری کند؟

پاسخ :

خیر زیرا چکی که مشروط به وقوع شرطی شده باشد، چک مشروط بوده و قابل تعقیب کیفری نیست.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من حدودا یک ماه پیش عقد کردم عقد دائم، و حدود یکسال دیگه مراسم عروسیمان است و مهریه من ٣١٣ سکه بهار آزادی هست می خواستم ببینم می توانم تا مهریه خود را نگرفته ام از حق حبسی که میگن استفاده کنم تو این مدت یکبار هم رابطه زناشویی برقرار شده؟

پاسخ :

خیر نمی توانید از حق حبس خود استفاده کنید شرط استفاده از حق حبس عدم تمکین است حتی برای یکبار و اینکه تمکین در اینجا شامل چه چیزی می شود بنا بر رای وحدت رویه شماره ٧١٨ در صورتی که زن بدون برقراری رابطه جنسی از شوهرش تمکین عام (سکونت در منزل مشترک) کند دیگر نمی تواند از حق حبس استفاده نماید بنابراین منظور ماده ١٠٨۵ قانون مدنی تمکین عام و تمکین خاص می باشد و تنها تمکین خاص را در بر نمی گیرد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام با وجود اینکه مهریه ام را از شوهرم مطالبه کردم مهریه ام را نمی دهد و می گوید ندارم آیا می توانم مهریه ام را از پدر شوهرم بگیرم آخه ایشان خیلی پولدار است و تمکن مالی خوبی دارد میخواستم بدونم از اموال ایشان می توانم مهریه ام را توقیف کنم؟

پاسخ :

خیر، اصل بر این است که هر کس خود مسوول پرداخت دیون خویش است مگر اینکه پدر شوهر ضمن عقد ازدواج، پرداخت مهریه را تقبل کرده باشد نه لفظا بلکه قید شده باشد و یا اینکه پرداخت مهریه را از جانب پسر خود ضمانت کرده باشد در صورت ضمانت، حالات مختلف آن باید بررسی شود اگر ضمانت به صورت نقل ذمه باشد، پس پدر شوهر جانشین شوهر شده باید از جانب او مهریه را بپردازد. البته پس از پرداخت می تواند از پسر خود مبلغی را که پرداخته بگیرد. اما اگر ضمانت به صورت ضم ذمه باشد، یا ضم ذمه عرضی است یا طولی که در هر مورد آثار متفاوتی دارد و باید قصد طرفین بررسی شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام آیا ارائه چک بدون گواهینامه عدم پرداخت برای طرح دعوا یا شکایت راجع به چک پذیرفته می شود؟

پاسخ :

خیر، گواهی عدم پرداخت بانک یکی از ارکان ضروری طرح دعوای حقوقی و کیفری چک می باشد و حتی در دعوای کیفری موعد ۶ ماهه آن نیز باید رعایت شود یعنی دارنده باید حداکثر تا ۶ ماه از تاریخ سررسید چک به بانک مراجعه و درخواست صدور گواهی عدم پرداخت داشته باشد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام دو ماه پیش خودرو من که یک دستگاه پژو ٢٠۶ بود مورد سرقت قرار گرفت بعد از دو ماه پلیس خودرو را پیدا کرده و سارق را هم دستگیر کرده است ولی خودرو کاملا از بین رفته و دیگر قابل تعمیر و استفاده نیست. در خصوص جبران ضرر دادگاه چه تصمیمی می گیرد؟

پاسخ :

دادگاه برای حکم به رد مال در صورتیکه عین موجود نباشد ابتدا تعیین می کند مال مثلی است یا قیمی، منظور از مال مثلی در این قانون اموالی است که مشابه و مثل آنها بسیار زیاد و در دسترس است مثل حبوبات. و منظور از مال قیمی، مالی است که عرفا همان مال مدنظر باشد و نظایر آن موجود نباشد و ممکن نیست مال مشابه دیگری جای آن را بگیرد تشخیص این مساله با عرف است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام دوستم بابت معامله ای که کردیم به من داد تا به بانک برده و وجه آن را وصول کنم این چک بدون تاریخ صادر شده است اگر من تاریخ را روی چک بنویسم این عمل جرم محسوب می شود؟

پاسخ :

دارنده این قبیل چک ها می‌تواند تاریخ چک را روی آن درج کرده و چک خود را وصول نماید و به بانک مراجعه نماید ولی اگر حساب صاحب چک کمتر از میزان مبلغ چک بوده و یا حساب خالی باشد، شما به عنوان دارنده چک نمی‌توانید از دادگاه کیفری علیه صادرکننده برای صدور چک بلامحل شکایت کیفری کنید فقط می توانید اقدام حقوقی کنید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من قصد دارم همسرم را طلاق بدم، در مورد شرط تنصیف دارایی در صورتی که شرایط برای اجرای این شرط وجود داشته باشد، آیا قطعا نصف اموال من به همسرم تعلق می‌گیرد نحوه محاسبه به چه شکل است؟

پاسخ :

در اجرای شرط تنصیف دارایی حتماً و لزوماً نصف دارایی شوهر به زن تعلق نمی گیرد بلکه با توجه به اوضاع و شرایط خاص ممکن است زن تنها در یک سوم یا یک چهارم یا یک پنجم اموال سهیم شود برای همین گفته شده است انتقال تا نصف دارایی شوهر، نه انتقال نصف دارای شوهر. به همین منظور قاضی با لحاظ شرایط و اوضاع و احوال زندگی مشترک مانند نقش زن در حصول دارایی، سالهای زندگی مشترک و ... میزان آن را مشخص می نماید و میزان آن با نظر دادگاه و تا نصف اموال متغیر خواهد بود.

مشاهده تاپیک
سوال :

من ساکن روستا هستم و دامدار هستم ۶ تا از گوسفندان من را دزدیدند و شاهد هم دارم که میگن هر کدام سه گوسفند را با کمک هم دزدیدند جرم این ها چیست و چگونه گوسفندان را باید پس بدهند؟

پاسخ :

در این زمینه آرا متفاوتی صادر شده طبق رای وحدت رویه هیأت عمومی دیوان عالی کشور به این شرح باید عمل شود در موارد شرکت در سرقت، مسئولیت هر یک از سارقان در رد مال به میزان مالی است که تحصیل کرده است و اگر میزان مال تحصیل شده توسط هر یک از سارقان معلوم نباشد، با توجه به اصل تساوی مسئولیت که از جمله در مواد ٤٥٣، ٥٢٦ و ٥٣٣ قانون مجازات اسلامی مصوب ١٣٩٢ مورد پذیرش قانونگذار قرار گرفته است، مسئولیت سارقان در رد مال مسروقه به طور مساوی است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام برای شکایت جرم مزاحمت تلفنی در جائیکه شاکی و مجنی علیه در دو شهر متفاوت هستند کدام مرجع صالح است شخصی در شهر مشهد سکونت دارد از طریق تماس تلفنی برای شخصی در رشت ایجاد مزاحمت کند مرجع صالح به رسیدگی دادسرای مشهد می باشد یا رشت؟

پاسخ :

در این زمینه نظرات متفاوتی وجود دارد لذا می توان به رای وحدت رویه دیوان عالی کشور مراجعه نمود و دادگاه محل حدوث نتیجه یعنی محلی که شاکی در آنجا پاسخگوی تماس تلفنی بوده را صالح دانست.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، کسیکه مبلغ مندرج در چک را تغییر میدهد و وجه آن را از بانک وصول می‌کند. مرتکب چه جرمی شده است؟

پاسخ :

در این زمینه و اینکه آیا در اینجا جاعل فقط مرتکب جرم جعل شده یا مرتکب دو جرم جعل و استفاده از سند مجعول شده است اختلاف نظر وجود دارد و آرا مختلفی صادر شده است می توان گفت کسیکه نوشته ای را جعل کرده و آن را استفاده کرده است مرتکب دو بزه مستقل گردیده است یکی جعل و دیگری استفاده از سند مجعول و اینکه خود جاعل از سند استفاده کرده است و کسیکه جعل می کند برای این است که بتواند آن را استفاده کند دلیل بر این نمی شود که آن را یک جرم بدانیم لذا مصداق تعدد مادی جرم است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام پسر من مالی را سرقت کرده و آن را به فرد دیگری فروخته است. آیا او علاوه بر ارتکاب جرم سرقت ، بابت فروش مال سرقتی نیز جرمی مرتکب شده و دو مجازات دارد؟

پاسخ :

در این زمینه و اینکه آیا در اینجا سارق فقط مرتکب جرم سرقت شده یا مرتکب دو جرم سرقت و فروش مال غیر شده است اختلاف نظر وجود دارد و آرا مختلفی صادر شده است ولی نظر اداره حقوقی بر این است که سارق که مالی را سرقت نموده و آن را به فروش رسانیده مرتکب دو بزه مستقل گردیده است یکی سرقت و دیگری انتقال مال غیر زیرا فروش مال مسروقه از طرف سارق انتقال مال غیر محسوب می‌گردد و از لحاظ کیفری قابل تعقیب است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام چند وقت پیش در خیابان با فردی دعوا کردیم و آن شخص مرا مورد ضرب و شتم قرار داد و در حین دعوا پلیس از راه رسید و به سمت آن شخص رفت تا او را دستگیر کند اما او در مقابل مامور دولت مقاومت کرده و به او حمله کرده و به مامور توهین نیز می کند جرم این شخص در برابر مامور دولت چیست؟

پاسخ :

در اینجا تعدد مادی جرم رخ داده چراکه این شخص دو جرم مختلف را انجام داده بدون اینکه برای هیچ کدام محکومیت قطعی کیفری صادر شده باشد، تعدد مادی جرم از عوامل تشدید مجازات خواهد بود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، پسر خواهر من تعداد ١٠ فقره چک مسافرتی جعلی را با علم به جعلی بودن آنها به مبلغ ناچیزی خریداری نموده و آنها را در قبال خرید کالا به فروشندگان مختلف داده است که نهایتا دستگیر شد و پرونده دارد میخواستم بدونم اتهامش چیست؟

پاسخ :

در اینجا جرایم استفاده از سند مجعول و کلاهبرداری انجام گرفته است چون این جرائم توسط یک نفر انجام شده باشد در اینکه عمل او مصداق تعدد مادی جرم است یا تعدد معنوی جرم یا اینکه یک جرم واحد انجام گرفته است چرا که استفاده از سند مجعول، مقدمه ی لازم برای کلاهبرداری، شده است اختلاف نظر بین قضات وجود دارد که تعیین مجازات با توجه به این مسئله بستگی به نظر قاضی رسیدگی کننده دارد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من مدتی است طلبی از شخصی دارم که با وجود مطالبه پرداخت نکرده است و مکررا به او مراجعه کردم بی فایده بوده، حتی اظهارنامه هم دادم در آخر مجبور شدم دادخواست بدهم این فرد کار را به حدی رسوند که در دادگاه اقدام به ساخت رسید تقلبی نموده و براساس آن ادعا کرد که طلب خود را به من پرداخته است بدهکار من مرتکب چه جرمی شده است؟

پاسخ :

در اینجا جرایم جعل و کلاهبرداری انجام گرفته است اگر این جرائم توسط یک نفر انجام شده باشد در اینکه عمل او مصداق تعدد مادی جرم است یا تعدد معنوی جرم یا اینکه یک جرم واحد انجام گرفته است چرا که جعل مقدمه ی لازم برای کلاهبرداری است اختلاف نظر بین قضات وجود دارد که تعیین مجازات با توجه به این مسئله بستگی به نظر قاضی رسیدگی کننده دارد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، پدر ما چند وقتی است فوت کردند و اموالی را برای ما به ارث گذاشتند از جمله یک ماشین، متاسفانه تعدادی از برادران من بدون اطلاع سایر ورثه، خودروی آن مرحوم را فروختند و در دفتر اسناد رسمی اشخاص دیگری را به جای سایر ورثه که من و دو خواهر دیگرم هستند معرفی میکنند و آنان به جای ورثه معامله را امضا می کنند آیا جرمی صورت گرفته است؟

پاسخ :

در اینجا جرایم جعل و کلاهبرداری انجام گرفته است اگر این جرائم توسط یک نفر انجام شده باشد در اینکه عمل او مصداق تعدد مادی جرم است یا تعدد معنوی جرم یا اینکه یک جرم واحد انجام گرفته است چراکه جعل مقدمه ی لازم برای کلاهبرداری است اختلاف نظر بین قضات وجود دارد که تعیین مجازات با توجه به این مساله بستگی به نظر قاضی رسیدگی کننده دارد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من کارمند بانک هستم مدتی پیش متوجه شدم آبدارچی بانک خارج از وظیفه خود، اسناد و مدارک بانک را دستکاری می کرده و از این طریق مقداری وجه به حساب خود واریز کرده است این موضوع را به رئیس بانک اطلاع دادم می خواستم بدونم او مرتکب چه جرمی شده است؟

پاسخ :

در اینجا جرایم جعل و کلاهبرداری انجام گرفته است و چون این جرائم توسط یک نفر انجام گرفته است در اینکه عمل او مصداق تعدد مادی جرم است یا تعدد معنوی جرم یا اینکه یک جرم واحد انجام گرفته است چرا که جعل مقدمه ی لازم برای کلاهبرداری است اختلاف نظر بین قضات وجود دارد که تعیین مجازات با توجه به این مسئله بستگی به نظر قاضی رسیدگی کننده دارد.

مشاهده تاپیک
سوال :

با سلام، برادرم دستگاه ضبط صوت خود را به امانت نزد دوستش گذاشته بود ولی دوستش، اقدام به فروش دستگاه ضبط او کرده است و جوابگوی ما نیست لطفا راهنمایی کنید چه جرمی اتفاق افتاده و مجازاتش چیست؟

پاسخ :

در اینجا جرم خیانت در امانت رخ داده و مجازات آن حبس است با این توضیح که برای اثبات ادعای خود باید دلایل محکمه پسند از جمله شهادت شهود و اقرار فرد و... داشته باشید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، بنده کارگاهی دارم که چندین کارگر در آن مشغول به کار هستند چند روز قبل متوجه شدم یعنی یکی دیگر از کارگران به من خبر داد که کارگری بدون اطلاع بنده مقدار ١۶ میلیون تومان آهن آلات به فروش رسانده است و وجه آن را برای خود برداشته و به قصد از بین بردن آثار، اقدام به پاره کردن قسمتی از دفاتر تجاری فروشگاه و محو کردن قسمت های دیگر آن نموده است این کارگر مرتکب چه جرمی شده است؟

پاسخ :

در اینجا سه جرم خيانت در امانت، تخریب و کلاهبرداری روی داده است که بستگی به نظر قاضی رسیدگی کننده دارد که آن را مصداق تعدد مادی جرم دانسته و برای هر کدام مجازات مستقل قائل شود یا دو جرم دیگر را مقدمه جرم کلاهبرداری دانسته و مرتکب را برای جرم کلاهبرداری مجازات نماید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، بر اساس قانون جدید صدور چک ، دارنده چک طبق چه شرایطی میتواند بدون صدور حکم دادگاه موفق به گرفتن اجرائیه شود؟

پاسخ :

در چک‌های صیادی، پس از صدور گواهی عدم پرداخت توسط بانک و درج کد رهگیری، شخص می تواند با در دست داشتن چک و گواهی عدم پرداخت، درخواست صدور اجراییه نموده و پس از ارجاع پرونده به دادگاه، مقام قضایی مکلف است پس از احراز شرایط چک و در صورت دارا بودن شرایط قانونی علیه صاحب حساب، صادر کننده یا هر دو اقدام به صدور اجرائیه نماید. البته به این شرط که در متن چک، وصول وجه آن منوط به تحقق شرطی نشده باشد و در متن چک قید نشده باشد که چک بابت تضمین انجام معامله یا تعهدی است و گواهینامه عدم پرداخت به دلیل دستور عدم پرداخت بر اساس شرایط موجود در ماده 14 قانون صدور چک و تبصره های آن صادر نشده باشد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من از شوهرم وکالت در طلاق گرفتم و می خواهم دادخواست طلاق بدهم میخواستم بدونم شرط تنصیف دارایی شامل من می‌شود و می تونم تا نصف دارایی را توقیف کنم؟

پاسخ :

در خصوص اعمال شرط تنصیف دارایی در طلاقی که زوجه به وکالت از زوج دادخواست می دهد نظرات مختلفی ارائه شده و برخی آن را قابل اعمال دانسته و برخی در این طلاق قابل اجرا نمی داند و بستگی به نظر قاضی رسیدگی کننده و استدلال وی دارد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، مدت ١۵ سال است که من با دو نفر از دوستان در یک قطعه باغ شریک هستیم این باغ خارج از شهر است و چون یکی از دوستان در آن نزدیک ساکن است باغ را به او سپرده ایم که از باغ نگهداری کند و محصول آن را برداشت نماید. در این مدت ایشان اقدام به تخریب آب بند و احداث استخر در باغ بدون اطلاع ما نموده است آیا می توانیم از او به دلیل جرم تخریب شکایت کنیم؟

پاسخ :

در خصوص امکان و عدم امکان تحقق جرایم علیه اموال مشاع توسط شریک به لحاظ سهیم بودن شرکاء در جزء به جزء مال مشترک، اختلاف نظر وجود دارد، بعضی از حقوقدانان عمل شریک متعرض را فاقد وصف مجرمانه می دانند به این دلیل که احراز سوء نيـّت با توجّه به اينكه متصرف هم در ذره ذره مال تحت تصرف به ميزان سهم خود مالك مي باشد ممكن نمي دانند و با استناد به اصل تفسير مضيق و محدود قوانين جزايي و تفسیر آنها به نفع متهم اجازه چنين استنباطي را نمی دهند از طرفی مهم ترین ارکان جرم تخریب، از بین بردن مال متعلق به دیگری به صورت عمدی می باشد وعده ای آن را جرم می دانند و معتقدند شريك نبايد اعمالي انجام دهد كه حقوق شركاي ديگر را محدود و تضييع نمايد لذا با توجه به این موارد، بستگی به نظر قاضی رسیدگی کننده و نحوه استدلال و مدارک شما دارد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام یکی از بستگان ما در دادسرا پرونده سرقت داره که براش کیفرخواست صادر شده به جرم سرقت مقرون به آزار، منظور از سرقت مقرون به آزار چیست؟

پاسخ :

در سرقت مقرون به آزار، آزار و اذیت مالباخته باید به طور همزمان با رکن مادی سرقت صورت گیرد نه قبل و بعد از وقوع سرقت. در غیر این صورت، عنوان سرقت مقرون به آزار و اذیت را نخواهد داشت و در صورت وجود ارکان لازم می تواند سرقت ساده محسوب شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

با سلام من دوستی دارم که از روی بی تجربگی و جهالت علیه یکی از مقامات رسمی گزارش های خلاف واقعی را منتشر کرده است و آن مقام از او شکایت کرده خيلي براش نگرانم ایشان مرتکب چه جرمی شده است و آیا قابل گذشت است و میتونیم تلاش کنیم تا رضایت بگیریم پرونده مختومه بشود؟

پاسخ :

در صورت وجود ارکان و شرایط لازم برای تحقق جرم نشر اکاذیب، نامبرده به مجازات مقرر برای جرم نشر اکاذیب محکوم می شود. تا سال ١٣٩٩مجازات مرتکب این جرم حبس از دو ماه تا دوسال و یا ۷۴ ضربه شلاق می باشد اما طبق ماده ۱۱ قانون جدید کاهش مجازات حبس تعزیری مجازات جرم نشر اکاذیب به نصف کاهش یافته است.
و اگر شاکی خصوصی گذشت نماید، قرار منع تعقیب برای وی صادر می شود. اگر نشر کذب سبب از بین رفتن حیثیت شاکی شده باشد، دادگاه می تواند با انجام اقداماتی مانند درج حکم در روزنامه، حیثیت از بین رفته ی شاکی را باز گرداند. برای این منظور، شاکی باید از دادگاه اعاده حیثیت کند.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام بنده ١٠ سال است که ازدواج کردم می خواهم مهریه خودم را از شوهرم خواستم ولی نداد میگه مهریه رو کی داده کی گرفته می خواهم دادخواست بدم برای مهریه، آیا می توانم برای دریافت مهریه خود به طور همزمان به اداره ثبت و دادگاه مراجعه کنم؟

پاسخ :

در صورتی که داین به یکی از دو مرجع قضایی و یا ثبتی مراجعه نماید دیگر حق طرح موضوع در مرجع دیگر را ندارد مگر اینکه پرونده مختومه شود سپس در مرجع دیگر اقدام به طرح دعوی نماید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من و همسرم اقدام به طلاق توافقی کردیم بعد از صدور گواهی عدم امکان سازش شوهرم از طلاق منصرف شده است و می گوید نمی خواهد جدا بشه، الان چی میشه و آیا پشیمانی او تاثیری دارد چون فقط ٣ ماه وقت داریم برای اجرای صیغه طلاق، اگر دفترخانه نیاد می توان او را بر اساس رای صادر شده از طرف دادگاه مجبور به حضور در دفتر خانه کرد؟

پاسخ :

در صورتیکه زوج برای اجرای صیغه طلاق در دفتر طلاق حاضر نشود نظر اداره حقوقی قوه قضائیه بر این است که نمی توان زوج را مجبور به حضور کرد، تنها اگر زوجه از جانب زوج وکالت بلا عزل داشته باشد نیازی به حضور شوهر در دفتر طلاق یا الزام او به اجرای صیغه طلاق وجود ندارد ولی اگر چنین وکالتی وجود نداشته باشد نمی توان شوهر را مجبور کرد زن خود را بر اساس رای دادگاه مبنی بر گواهی عدم امکان سازش طلاق دهد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام اگر گواهی عدم امکان سازش من و همسرم در طلاق توافقی صادر شود و من برای اجرای صیغه طلاق به دفتر طلاق مراجعه کنم ولی زنم مراجعه نکند آیا مشکلی پیش میاد و صیغه طلاق خوانده نمی شود؟

پاسخ :

در طلاق توافقی، حکم طلاق صادر نمی شود بلکه گواهی عدم امکان سازش بر اساس توافق طرفین صادر می شود و اگر زن به هر دلیلی پشیمان شود هیچ راهکاری برای وی وجود ندارد و مرد می تواند با مراجعه به دفتر طلاق، طلاق را ثبت کند البته به موجب ماده 35 قانون حمایت خانواده 1391 در این موارد، ابتدا یک هفته به زوجه مهلت داده می­شود تا در دفترخانه حاضر شود. پس از آن، سردفتر به هر دو طرف اطلاع می­دهد که برای اجرا و ثبت صیغه­ طلاق، به دفترخانه بیایند. در صورت مراجعه­ شوهر و عدم مراجعه­ زن، صیغه طلاق جاری و ثبت خواهد شد البته نظر دیگری نیز وجود دارد که حتی اگر یکی از زن و شوهر تا قبل از ثبت طلاق در شناسنامه در هر مرحله ای از کار، از طلاق منصرف شوند ، طلاق منتفی است و در طلاق توافقی ، چون اصل بر داشتن توافق است هر دو طرف باید تا لحظه ثبت طلاق توافقی به جدایی رضایت داشته باشند.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام پسر خواهرم ١۴ سال سن دارد، گویا یک روز در مدرسه با دوستش بازی می کرده به صورت غیر عمد دوستش را به زمین پرت می کند که متاسفانه دوستش فوت می کند حالا اگر شکایت کنند آیا قصاص می‌شود یا دیه می گیرند برای دیه همان دادگاه کیفری تصمیم می‌گیرد؟

پاسخ :

درصورتی که کودک مرتکب قتل بین ۱۲ تا ۱۵ سال قمری باشد و هنوز بالغ نشده باشد یکی از دو تصمیم زیر توسط دادگاه بر وی اعمال می‌شود: ١. اخطار و تذکر و یا اخذ تعهد کتبی به عدم تکرار جرم ۲. نگهداری در کانون اصلاح و تربیت از ۳ ماه تا ۱ سال

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام همسر من به تازگی فوت کرده است ایشان در زمان حیات خود مهریه خود را دریافت نکرد با این وجود الان پدر و مادر او مدعی شدند باید مهریه را به آنها بدهم وقتی خود همسرم مهریه را نگرفته آیا این امکان دارد که والدینش آن را از من بخواهند؟

پاسخ :

درود، بله این امکان برای والدین زوجه به عنوان ورثه او وجود دارد زیرا ورثه متوفی می توانند به قائم مقامی از طرف متوفی دیون او را مطالبه کنند، برای محاسبه مهریه باید سهم شوهر از مبلغ مهر کسر شده و طبق سهم الارث وراث با توجه به قواعد و طبقات ارث محاسبه شود، شوهر و فرزندان نیز جزء ورثه می‌باشند و علاوه بر والدین زن از مهریه نیز ارث می‌برند، همچنین اگر در ایام زناشویی دخول انجام نشده باشد، زن و ورثه او مالک نصف مهریه و اگر دخول انجام شده باشد مالک تمام مهریه او هستند.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من و همسرم ۵ سالی است که ازدواج کرده ایم. شوهرم در زمان عقد شرط تنصیف دارایی را امضا کرده آیا من میتونم اگر دادخواست طلاق بدم نصف اموال رو هم بگیرم؟

پاسخ :

درود، شرط تنصیف دارایی فقط در زمان طلاق و آن هم اگر به درخواست زوج باشد و البته ناشی از نشوز و سوء رفتار زن نباشد، قابل اجراست لذا چون شما می خواهید دادخواست طلاق دهید شرط تنصیف دارایی قابل اعمال نیست.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من مدتی هست که ازدواج کرده ام ولی همسرم از من تمکین نمی کند آیا من می توانم به دلیل اینکه همسرم روابط زناشویی ندارد از پرداخت مهریه خودداری کنم؟

پاسخ :

درود، مهریه دینی بر ذمه زوج است که با عدم تمکین حتی با خیانت هم از بین نمی رود تنها اگر طلاق صورت گیرد و نزدیکی انجام نشده باشد زن مستحق نصف مهریه است، در واقع عدم تمکین زن تنها سبب از بین رفتن حق نفقه وی می شود نه مهریه، چرا که نشوز زن مانعی برای نفقه زن است نه مهریه او.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من به تازگی به عقد دائم شوهرم درآمدم و در عقد شرط کردم که ایشان ازدواج قبلی نداشته باشد او نیز گفت که مجرد است ولی بعداً مشخص‌شد که زن دیگری داشته و مدتی با وی زندگی کرده که من از آن بی‌خبر بودم و به من نگفته بود‌ اگر موضوع مطرح می‌شد من حاضر به قبول این ازدواج نمی‌شدم او نیز از من مخفی کرده منم نکاح رو فسخ کردم باید دادخواست بدم؟

پاسخ :

دو فرض در اینجا قابل تصور است یا زوج هيچ‌گونه عملي براي فريب دادن زن انجام نداده است ولی شرط عدم ازدواج سابق در عقد گنجانده شده و یا عقد متباینا بر آن واقع شده باشد یا اینکه با فریبکاری خود را مجرد جلوه داده باشد بنابراين تفاوت دو خيار تدليس و تخلف از شرط صفت، در مساله فريب‌كاري است اما در عمل مبناي هر دو، وصفي است كه مبناي توافق طرفين بوده كه در طرف ديگر موجود نيست و در نهايت هر دو اين صورت‌ها امكان فسخ را براي طرف ديگر فراهم مي‌آورند، اگر زوج مرتکب تدلیس شده باشد و شرایط و ارکان این جرم وجود داشته باشد مرتکب جرم هم شده است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، شوهر من می خواهد دادخواست طلاق بدهد و این در حالیست که ورشکسته نیز شده است آیا اگر من درخواست اجرای شرط تنصیف دارایی بدهم اول دارایی او برای این شرط توقیف می شود بعد بدهی او بابت طلبکاران پرداخت می شود؟

پاسخ :

دیون زوج که تاجر ورشکسته است به شرط تصنیف دارایی اش مقدم است ابتدا باید دینی که بر ذمه زوج است ادا شود سپس شرط تنصیف دارای اعمال شود چراکه شرط تنصیف شامل دارایی موجود میباشد و دارایی یعنی اموال منهای دیون زوج.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام بنده مدت دو سالی هست که به عقد موقت آقایی درآمدم ولی دیگه حاضر به ادامه زندگی با این آدم نیستم و خیلی من رو اذیت می‌کند مدام به من بی احترامی میکنه و دوستم نداره ولی طلاقم نمیده هنوز یکسالی از مدت صیغه باقی مونده چطور میتونم ازش جدا شم؟

پاسخ :

زوجه در عقد موقت به دو روش می تواند از دادگاه تقاضای الزام زوج به بذل مدت را بخواهد ١-در صورتیکه ادامه زندگی موجب عسر و حرج وی شده و به وجود آمدن وضعیتی است که‌ادامه زندگی را برای زوجه با مشقّت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد آن در ماده ١١٣٠ قانون مدنی آمده است ٢- در صورتیکه ضمن عقد شرط شده باشد که زن از جانب مرد وکالت در بذل مدت را دارد یا اینکه وکالت‌نامه رسم بلاعزل در اینخصوص ضمن عقد خارج لازمی در دفترخانه اسناد رسمی تنظیم شده باشد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، شوهر من دادخواست طلاق داده است چند ماه پیش پدر شوهرم فوت کردند و اموال او به شوهرم به ارث رسیده آیا اگر من درخواست تنصيف دارایی بدهم دادگاه نصف این ارثیه را به من می دهد؟

پاسخ :

زوجه نمی تواند از محل اموالی که به مرد ارث رسیده است شرط تنصیف دارایی را اعمال کند چرا که این شرط فقط در مورد اموال بعد از زندگی مشترک و حاصل از تلاش زوجین می شود و زوجه تنها می تواند مهریه یا نفقه خود را از محل ارث مطالبه نماید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام برادر من کامیون پدرم را به دلیل اختلافات خانوادگی و عدم توجه به حق و حقوقش به گفته خودش، بدون اجازه پدرم سرقت کرده است. آیا عمل او قابل تعقیب است و جرم او سرقت است؟

پاسخ :

سرقت از پدر جایز نیست و در اینجا در صورت وجود تمامی ارکان لازم برای سرقت، او مرتکب جرم سرقت شده اید تا قبل از اجرایی شدن قانون جدید کاهش مجازات های حبس تعزیری مصوب١٣٩٩ جرم سرقت از جرائم دارای جنبه عمومی بود و با رضایت شاکی پرونده مختومه نمیشد ولی طبق قانون مذکور اگر ارزش مال مسروقه تا ٢٠ میلیون تومان باشد و سارق محکومیت موثر کیفری نداشته باشد جز جرایم قابل گذشت تلقی شده است و اگر پدر شکایتی نکرده باشد دیگر از حیث جنبه عمومی قابل پیگرد نیست و اگر شکایت کند و سپس رضایت دهد قرار موقوفی تعقیب صادر می‌شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام بعد ار گذشت حدود ٣ سال از زندگی مشترک، من تصمیم گرفتم مهریه خود را به شوهرم ببخشم حالا از آن تاریخ حدود دو سالی می گذرد رفتار شوهرم خیلی تغییر کرده و مدام با هم بحث داریم، به خاطر این کارهاش از بخشش مهریه ام پشیمان شدم آیا می توانم مهریه خود را مطالبه کنم؟

پاسخ :

سلام، اگر این بخشش در قالب عقد صلح و یا هبه معوض باشد قابل رجوع نیست و اگر ابرا ذمه شوهر صورت گرفته باشد و زوجه ، شوهر خود را بابت مهریه بری الذمه کرده باشد این دین ساقط شده و قابل رجوع نیست ولی اگر به صورت هبه غیر معوض باشد اگر عین موجود باشد در صورتی که عین موهوبه از ملکیت متهب خارج نشده یا متعلق حق غیر واقع نشده باشد و در صورتی که در عین موهوبه تغییری حاصل نشده باشد قابل رجوع است و در صورتی برای زوجه غیر قابل رجوع خواهد بود که زوجه طی عقد خارج لازمی این حق را از خود سلب و ساقط نموده باشد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من تازه ازدواج کردم، شوهر من خود را پزشکی ماهر معرفی و با این عنوان توانست با من ازدواج کند حالا من متوجه شدم او به من دروغ گفته و چنین مدرکی ندارد و همه صحنه سازی بوده است حالا من چه اقدامی می‌توانم انجام دهم؟

پاسخ :

سلام، با وجود شرایط و ارکان لازم برای تحقق جرم تدلیس و داشتن ادله محکمه پسند، می توانید شکایت کیفری تحت عنوان جرم تدلیس در ازدواج تنظیم کنید و اگر قصد فسخ نکاح دارید فورا آن را اعمال و به اطلاع زوج رسانید چراکه این خیار فوری است و باید به محض اطلاع اراده خود را بر فسخ به گونه ای اعمال کنید. به طور مثال از طریق ارسال اظهارنامه رسمی این کار را انجام دهید سپس رجوع به دادگاه الزامی است و دادخواست حقوقی تنفیذ فسخ نکاح به دادگاه خانواده تقدیم نمایید و باید ثابت کنید که طرف مقابل، شما را با امور واهی و دروغین فریب داده است و شما با عدم آگاهی نسبت به واقعیت موضوع و بر مبنای اینکه واقعیت همان است که ایشان می گوید حاضر به ازدواج با او شدید.

مشاهده تاپیک
سوال :

درود بر شما چند شب پیش برادرم را به اتهام دزدی از ماشین در خیابانمان گرفتند و پلیس را با خبر کردند آنها می گفتند نیمه شب هنگام و حین باز کردن ضبط یک خودرو، از راه می رسند و او را دستگیر می کنند با اینکه او ضبطی نزدیده است آیا همین اقدامش هم جرمه؟

پاسخ :

شروع به جرم سرقت یعنی سارق به قصد ارتکاب جرم سرقت گام هایی را برای عملی کردن قصد خود برداشته ولی بنا به دلایلی که خارج از اراده او بوده جرم سرقت کامل انجام نشده است و منظور او محقق نشده است منظور از مقدمات، مقدمات قریبه جرم یعنی عملیات اجرایی است نه بعیده به معنای عملیات مقدماتی جرم مانند تهیه وسایل، بنابراین برادر شما به قصد سرقت حین باز کردن ضبط خودرو دستگیر شده یعنی حین عملیات اجرایی و شروع به جرم سرقت است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام دوست من را به اتهام دزدی دستگیر کردند ولی او به تنهایی سرقت نکرده بلکه با یک نفر دیگه با همکاری هم اقدام به سرقت طلاهای بچه ای میکنند و یکی دست کودک را گرفته و دیگری با بریدن النگو اقدام به سرقت آن می کنند. آیا باعث نمی‌شود مجازات او نصف شود و هر کدام به نصف مجازات محکوم شوند چون به تنهایی انجام نداده ؟

پاسخ :

شریک در جرم به کسانی گفته میشود که بین عمل هر کدام از آنها و نتیجه حاصله رابطه علیت وجود داشته باشد و هر کدام آنها عمدا و عالمانه و آگاهانه و به قصد سرقت عملیات اجرایی را انجام دهد در اینجا هر دو نفر شریک در جرم سرقت هستند و هر کدام مجازات تامه فاعل مستقل آن جرم را دارد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام متاسفانه وقتی داشتم از محل کار به خانه برمی گشتم دزدان کیف من رو زدند که داخل آن چک داشتم جرم آنها چیست و من چه کار میتونم انجام بدم؟

پاسخ :

شما ابتدا باید به بانک مربوطه مراجعه کنید و دستور عدم پرداخت وجه چک را بدهید سپس یک هفته برای اقامه شکایت سرقت در دادسرا و ارائه گواهی آن برای بانک فرصت دارید البته بدانید اگر با شکایت دارنده خلاف ادعای مسروقه بودن چک اثبات شود شما به مجازات صدور چک برگشتی محکوم می شوید. در سامانه ساد نیز می توانید مشخصات چک را ثبت کنید البته با قانون جدید چک و لزوم ثبت چک در سامانه صیاد مشکلات اینگونه کمتر شده است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام آیا من می توانم در عوض مطالبه مهریه از خروج شوهر از کشور جلوگیری کرده و او را ممنوع الخروج کنم؟

پاسخ :

شما برای گرفتن مهریه ابتدا باید از طریق اجرای اداره ثبت اسناد اقدام کنید، در این صورت باید به دفتر ازدواجی که در شناسنامه و عقد نامه قید شده و نکاح را ثبت کرده مراجعه نماید و تقاضای صدور اجرائیه کنید پس از صدور اجرائیه به اداره اجرای ثبت اسناد مراجعه کنید آنجا هم میتوان اموال زوج را توقیف کرد و هم او را ممنوع الخروج کنید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من چکی را بابت طلبی که از شخصی داشتم از او دریافت کردم که پس از مراجعه به بانک با عدم موجودی حساب مواجه شدم حالا برای دریافت وجه چک به کجا میتونم مراجعه کنم؟

پاسخ :

شما برای مطالبه وجه چک بسته به مورد می توانید از طریق دادگاه های حقوقی، دادسرا و یا اجرای ثبت اقدام کنید باید با توجه به خواسته خود و شرایط چک بررسی شود کدام مورد برای شما بهتر است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من دانشجو هستم یکی از همکلاسی هایم در دانشگاه هرشب به من زنگ می‌زند و همراه با تهدید و فحاشی برای من مزاحمت تلفنی به وجود آورده است من چه شکایتی می توانم تنظیم کنم و برای شکایت به کجا باید مراجعه کنم؟

پاسخ :

شما در صورت داشتن ادله کافی برای اثبات مدعای خود و نیز وجود ارکان لازمه برای هر یک از جرایمی که ذکر کردید می توانید با مراجعه به دفاتر الکترونیکی خدمات قضایی شکواییه با عنوان هر سه جرم را تنظیم کنید. و مجازات آن اینگونه تعیین می شود که اگر جرایم مذکور در یک نوبت انجام شده باشد و یک عمل دارای سه عنوان مجرمانه شود و مشمول تعدد معنوی جرم باشد به اشد مجازات محکوم می شود و اگر جرایم فوق در یک نوبت انجام نشده باشد و مشمول تعدد مادی جرم باشد بر اساس آن تعیین می شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من زمینی داشتم که شخصی بدون اجازه من در ملک من بنا ساخته است. هر چه تذکر دادم فایده نداشت من هم اقدام به تخریب ساختمان او کردم. حالا میخواد از من شکایت کنه چه‌جوری ممکنه؟

پاسخ :

شما در صورت داشتن سوء نیت و عمد مرتکب جرم تخریب شده اید تا قبل از سال ١٣٩٩ بر حسب ماده ۶۷۷ قانون مجازات اسلامی، هرکس عمداً اشیای منقول یا غیرمنقول متعلق به دیگری را تخریب نماید یا به هر نحو، کلاً یا بعضا تلف نماید و یا از کار اندازد حبس شش ماه تا یکسال را داشت با تصویب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری در صورتی که میزان خسارت وارده یکصد میلیون ریال یا کمتر باشد به جزای نقدی تا دو برابر معادل خسارت وارده محکوم خواهد شد و در صورتی که خسارت وارده بیشتر از صد میلیون ریال باشد سه ماه تا یک سال و نیم حبس تعیین کرده است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام وقت بخیر، من و همسرم از هم جدا شدیم و فرزند هم داریم که در زمان طلاق بر اساس حکم دادگاه حضانت فرزند به پدرش داده شد و دادگاه روزهای آخر هفته را برای ملاقات من با فرزندم تعیین کرده است. الان چند وقتی میشه که هر وقت میخوام آخر هفته بچم رو ببینم پدرش یک بهونه ای جور میکنه اولش میگفتم شاید اتفاقیه ولی الآن چندبار تکرار شده و نمیگذاره بچه رو ببینم آیا پدر فرزند می تواند مانع ملاقات مادر با فرزند بشود آیا راهی برای من وجود دارد؟

پاسخ :

شما می توانید با مراجعه به دادگاه (دادن دادخواست از طریق دفتر خدمات الکترونیک قضایی) تقاضای ملاقات فرزند کنید . در این راستا می توانید ابتدا دستور موقت فوری ملاقات فرزند را نیز از دادگاه تقاضا کنید همچنین بر طبق ماده ۵۴ قانون حمایت خانواده ممانعت از ملاقات فرزند جرم است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، در جرم صدور چک بلامحل چه کسی حق شکایت دارد و تعقیب کیفری علیه چه کسی انجام میشود؟

پاسخ :

شکایت کیفری بابت صدور چک بلامحل فقط علیه صادر کننده چک ممکن است و علیه ضامن امکان پذیر نیست و تنها دعوای حقوقی ممکن است و دارنده چک حق اقامه دعوی کیفری را دارد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من به عنوان ضامن پشت چک یکی از اقوام را امضا کرده ام حالا چک این بنده خدا برگشت خورده است و طرف حسابش می‌خواهد از او شکایت کند آیا میتونه از من هم شکایت کند؟

پاسخ :

شکایت کیفری بابت صدور چک بلامحل فقط علیه صادر کننده چک ممکن است و علیه ضامن تنها امکان اقامه دعوی حقوقی امکان پذیر است.

مشاهده تاپیک
سوال :

با سلام بنده در مقام احقاق حق و رفع ظلم از خود علیه همسایه ام شکایتی را تنظیم کردم ولی متاسفانه اتهام انتسابی اثبات نشد و قاضی قرار منع تعقیب صادر کرد حالا همسایه ام گفته می خواهد از من به عنوان مفتری شکایت کند آیا چنین چیزی ممکن است چون من اصلا قصد بدی نداشتم و فقط می خواستم به حق خود برسم؟

پاسخ :

صدور قرار منع تعقیب در جایی به مشتکی عنه حق شکایت به جهت جرم افترا را می دهد که شاکی در این قضیه به قصد اضرار به دیگری و بر خلاف واقع و به انگیزه هتک حیثیت دیگری اعلام شکایت کرده باشد و قصد وی تظلم و دادخواهی نبوده باشد. زیرا وقتی شاکی، امری ذهنی و تخیلی و ساختگی را که اساساً رخ نداده است به دروغ و برای زیان دیگری و با علم و اطلاع به کذب بودن آن و عمداً و با سوءنیت خاص به دیگری نسبت می دهد مفتری محسوب می شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، مدتی است بین من و همسرم صیغه عقد موقت خوانده شده است و یکسال آن گذشته است و یکسال دیگر باقی مانده است آیا می‌توانم قبل از پایان یک سال باقی مانده عقد موقت، همسرم را به عقد دائم خود درآورم؟

پاسخ :

صرف داشتن رابطه و نزدیکی باعث تبدیل عقد موقت به دائم نمی‌ شود و تبدیل عقد موقت به دائم شرایطی دارد و تا مدت صیغه تمام نشود ممکن نیست مگر اینکه مرد باقی مانده مدت را بذل کند و در غیر اینصورت اگر خطبه ای خوانده شود عقد باطل است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام کسی که یک فقره چک سفید را از سرقت کرده و پس از نوشتن مبلغ و تاریخ،آن را بابت خرید وسیله ای آن را به فروشنده واگذار کرده است مرتکب چه جرایمی شده است؟

پاسخ :

طبق ‌رأی وحدت رویه هیأت عمومی دیوان عالی کشور استفاده از سند مجعول عملی مستقل از جعل محسوب و نسبت به جاعل نیز بزه جداگانه است، این مورد مصداق تعدد جرم بوده و برای جعل و استفاده از سند مجعول کیفرهای جداگانه تعیین خواهد شد. در مورد این شخص، جرم سرقت نیز به جرایم مذکور اضافه می شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام دوست من امضای رییس یکی از ادارات دولتی را جعل کرده است و سند را به کارگزینی آن اداره تحویل داده است و این در حالیست که امضای او شباهتی به امضای رییس اداره ندارد آیا عمل وی جعل است؟

پاسخ :

طبق برخی نظریات اداره حقوقی قوه قضائیه، شبيه سازی از عناصر تشکیل دهنده جرم است و با وجود عدم شباهت، عنوان ساختن نوشته یا سند صدق نمی کند. بعضی هم معتقدند شبیه‌سازی به طور کلی از ارکان جعل نیست آنچه مهم است، امکان به اشتباه انداختن است و در این مورد گاهی شبیه‌سازی لازم است و گاهی لازم نیست در مواردی که در جعل، امکان اشتباه انداختن بدون شبیه‌سازی وجود دارد، بزه جعل محقق خواهد بود و این در مواردی است که مثل جعل اسکناس یا جعل نشان دولتی و امثال آن از چیزهای معروف نباشد، مثلاً اگر شخص، چکی را پیدا کند و در ذیل آن امضا بکند گرچه این امضا شباهتی به امضای صاحب حساب نداشته باشد، باز جعل است، چون امضای حساب شناخته شده نیست؛ اما اگر شخص، امضای رئیس اداره‌ای را جهت ارائه به قسمت کارگزینی جعل کند و شباهت نداشته باشد، جعل نیست زیرا به راحتی قابل تشخیص است.

مشاهده تاپیک
سوال :

من و دوستم اقدام به دزدی کردیم البته من دزدی را انجام ندادم و دزدی توسط دوستم انجام گرفت من فقط نقشه سرقت را کشیدم و به او دادم و اموال سرقتی را بین خودمان تقسيم کردیم آیا کشیدن نقشه دزدی هم جرم است؟

پاسخ :

طبق بند ٢ ماده ١٢۶ قانون مجازات اسلامی هر کس با علم و عمد وسایل ارتکاب جرم را تهیه کند و یا طریق ارتکاب آن را با علم به قصد مرتکب ارائه دهد معاون جرم است بنابراین کسیکه نقشه سرقت را می کشد و عالماً، عامداً وقوع جرم را تسهیل کند معاون جرم بوده و به مجازات مقرر محکوم می‌شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام در سرقت حدی آیا گذشت شاکی تاثیری دارد یا خیر و آیا می تواند مانع اجرای حکم شود؟

پاسخ :

طبق تبصره ۳ ماده ١٠٠ قانون مجازات اسلامی مقررات راجع به گذشت شاکی در مورد مجازاتهای قصاص نفس و عضو، حد قذف و حد سرقت همان است که در کتاب دوم«حدود» و سوم«قصاص» این قانون ذکر شده است. گذشت شاکی در سایر حدود تاثیری در سقوط و تخفیف مجازات ندارد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من پرونده ای در دادگاه داشتم از سند رسمی ملک خود، فتوکپی گرفته و در فتوکپی شماره سند را تغییر دادم و سپس اصل سند را به همراه فتوکپی تقدیم دادگاه نمودم. دفتر دادگاه بدون توجه به شماره سند اقدام به برابر با اصل کردن فتوکپی نموده است.آیا من مرتکب جرمی شده ام؟

پاسخ :

طبق رای وحدت رویه شماره 6339 - 27 / 9 / 1342 که اظهار می دارد جعل در فتوکپی یا رونوشت اسناد مصداق ندارد و از مصادیق جعل در سند به معنی و مفهوم ماخوذه قانونی بشمار نمی رود. با توجه به این رای وحدت رویه می توان گفت جعل در کپی اسناد مصداق ندارد در خصوص استفاده از سند مجعول فتوکپی وقتی جعل در فتوکپی او مصادیق و از عناصر تشکیل دهنده بزه جعل نباشد بالطبع سالبه به انتفاع موضوع خواهد بود و استفاده از آن مصادیق جرم فوق الذکر نمی باشد و در صورتیکه کپی برابر با اصل شده باشد طبق رویه قضایی در صورت وجود ارکان لازمه این جرم می تواند مصداق جعل باشد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من در یک موسسه آموزشی ثبت نام کردم بعد از مدتی متوجه شدیم مدرک تحصیلی مدیر موسسه تقلبی بوده است و تحصیلاتی ندارد و با ایجاد مدرک دکتری تقلبی برای خود، اقدام به ایجاد موسسه آموزشی و اخذ شهریه از افراد نموده است. این شخص مرتکب چه جرمی شده است؟

پاسخ :

طبق صورت جلسه نشست قضایی گیلان ١٣٩۵ اقداماتی نظیر غصب عنوان دولتی و سوء‌استفاده از سند مجعول به عنوان مقدمه ی لازم برای کلاهبرداری محسوب می شوند، به عبارت دیگر "توسل به وسائل متقلبانه" (که رکن کلاهبرداری است) در این اقدامات مصداق پیدا نموده است ، لذا این اقدامات عنوان جداگانه و مجازات جداگانه ندارند و می بایست در نحوه تفهیم کلاهبرداری ذکر و بیان شوند (بطور مثال : کلاهبرداری از طریق سوء استفاده از ... یا از طریق غصب عنوان دولتی ..) ، اما بزه جعل، مستقیما در تحقق کلاهبرداری نقش ندارد و ممکن است توسط شخص دیگری نیز انجام گرفته باشد، لذا بزه جعل باید جداگانه تفهیم و برای آن مجازات تعیین شود. مگر اینکه اثبات شود جعل به قصد کلاهبرداری انجام، اما عقیم مانده باشد، در این صورت مجموع اقدامات انجام شده (ازجمله جعل) به عنوان شروع به کلاهبرداری نیز علاوه بر جعل، قابل تعقیب است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من ۴ سالی است که ازدواج کردم ولی دیگه ادامه آن برام مشکل شده، شوهرم نفقه نمیده، از طرفی نمیذاره برم سرکار، خیلی شکاکه مدام باهم بحث و جدل داریم بهش میگم طلاقم بده ولی راضی نمیشه، زندگی برام سخت و غیر قابل تحمل شده دیگه نمیتونم ادامه بدم، اگر بخوام خودم دادخواست طلاق بدم چه دادخواستی بدهم؟

پاسخ :

طبق قانون اختیار طلاق، با مرد است و زن برای اینکه بتواند از همسر خود جدا شود باید دلایل موجه و منطقی به دادگاه ارائه کند که یکی از دلایل زن برای گرفتن حق طلاق ، استناد به عسر و حرج می باشد . عسر و حرج، سختی شدید و غیر متعارفی است که ادامه زندگی را برای زن غیر قابل تحمل می کند و به زن این اجازه را می دهد تا با مراجعه به دادگاه دادخواست طلاق بر مبنای عسر و حرج را نماید و در صورتی که دادگاه عسر و حرج زن را موجه تشخیص داد ، حکم طلاق را صادر می کند.
برای این منظور می‌توانید دادخواست طلاق به علت عسر و حرج را به دادگاه ارائه نماید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام آیا بعد از ازدواج و جاری شدن صیغه عقد می‌توانم برای انجام وظایف زناشویی بگویم که من تا مهریه ام را نگیرم وظایف زناشویی خود را انجام نمی‌دهم یا اینکه من بعد از انعقاد ازدواج تکلیف به انجام وظایف زناشویی دارم؟

پاسخ :

طبق ماده ١٠٨۵ قانون مدنی حق حبس با وجود شرایط حال بودن مهریه و عدم تمکین برای زوجه به رسمیت شناخته شده است و اگر با درخواست زوج و با دادخواست اعسار او، دادگاه مهریه را قسط بندی کند یا مهلت عادله دهد، باز هم مهر موجل نخواهد شد و در نتیجه حق حبس زن ساقط نمی‌شود زیرا مهریه به کل آن اطلاق می شود و به هر صورت عدم توانایی مرد در پرداخت مهریه، حق دریافت مهریه و حق حبس را از زن سلب نمی‌کند.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من به تازگی ازدواج کردم خانواده همسرم مهریه من را سه دانگ از منزل پدرشوهرم قرار دادند آیا این مهریه به نرخ روز محاسبه میشود؟

پاسخ :

طبق ماده ۱ آیین نامه اجرایی قانون الحاق یک تبصره به ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی، اگر مهریه وجه رایج کشور باشد، مرجع صالح باید به درخواست زوجین، میزان مهریه را بر حسب تغییر قیمت زمان تادیه، نسبت به سال وقوع عقد محاسبه نموده و تعیین نماید. ولی مهریه شما ملک است و عین آن به شما تعلق می‌گیرد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من در سال ۸۰ بدون دریافت مهریه از شوهرم طلاق گرفتم ولی مهریه ام را مطالبه نکردم و در سال ۸۹ درخواست دریافت مهریه خود را به دادگاه ارائه کردم. حالا مهریه ام بر اساس چه سالی محاسبه و شود سال طلاق یا سال ٨٩؟

پاسخ :

طبق ماده ۱ آیین نامه اجرایی قانون الحاق یک تبصره به ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی، اگر مهریه وجه رایج کشور باشد، مرجع صالح باید به درخواست زوجین، میزان مهریه را بر حسب تغییر قیمت زمان تادیه، نسبت به سال وقوع عقد محاسبه نموده و تعیین نماید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من در عوض بخشیدن مهریه ام تقاضای طلاق کردم و طلاق گرفتم. شنیدم که بذل مهریه قابل رجوع است حالا اگر من در زمان عده از بخشش مهریه ام منصرف شوم و بخواهم آن را پس بگیرم امکانش هست و مشکلی پیش نمیاد؟

پاسخ :

طبق ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر می‌دهد طلاق می‌گیرد اعم از اینکه مال‌ مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد و طبق ماده ۱۱۴۵ قانون مدنی یکی از مواردی که طلاق بائن است طلاق خلع و مبارات مادام که زن رجوع به عوض نکرده باشد و مفهوم مخالف آن این است که اگر زن رجوع به مهریه کند طلاق رجعی می شود و قابل رجوع برای مرد خواهد شد البته در مواردی که مهریه سکه است بسته به اینکه آن را عین معین محسوب کنند یا دین، بخشش آن، هبه یا ابرا محسوب شده و بالتبع اختلاف نظر در امکان رجوع به آن وجود دارد چرا که هبه قابل رجوع و ابرا غیر قابل رجوع است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام لطفا در مورد عده در ازدواج دائم در زمان طلاق و فوت شوهر توضیح بدید ممنون.

پاسخ :

طبق ماده ۱۱۵۱ قانون مدنی عده طلاق و عده فسخ نکاح سه طهر است مگر اینکه زن با اقتضای سن عادت زنانگی نبیند که در این صورت عده او ۳ ماه است و عده وفات طبق ماده ۱۱۵۴ قانون مدنی، چهار ماه و ده روز است مگر این که زن حامل(باردار) باشد که در این صورت عده وفات تا‌ موقع وضع حمل است مشروط بر این که فاصله بین فوت شوهر و وضع حمل از چهار ماه و ده روز بیشتر باشد و الا مدت عده همان چهار ماه و ده روز ‌خواهد بود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام پسر من، گواهینامه من را بدون اجازه من برداشته و عکس خودش را روی گواهی نامه من چسبانده و اقدام به رانندگی کرده است آیا او مرتکب جرم جعل شده است؟

پاسخ :

طبق ماده ۵٢٣ قانون مجازات اسلامی ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن‌یا الحاق یا محو یا اثبات یا سیاه کردن یا تقدیم یا تاخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشته‌ای به نوشته دیگر یا بکار بردن مهر دیگری ‌بدون اجازه صاحب آن و نظایر اینها به قصد تقلب، مصداق جعل است لذا اگر عکس ممهور به مهر ساختگی شود و با عنصر معنوی ارتکاب جرم همراه باشد مصداق جرم جعل محسوب می شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من و شوهرم مدتیه به اختلاف خوردیم و من به خانه پدرم رفتم ولی مدارکم را فراموش کرده بودم ببرم شوهرم از فرصت استفاده کرده با استفاده از شناسنامه من به بانک مراجعه نموده و با توجه به آشنا بودن با معاون بانک اقدام به افتتاح حساب و صدور چک با نام من می کند و امضای من را جعل میکند. او و معاون بانک مرتکب چه جرمی شده اند؟

پاسخ :

طبق ماده ۵٢٣ قانون مجازات اسلامی ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن‌یا الحاق یا محو یا اثبات یا سیاه کردن یا تقدیم یا تاخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشته‌ای به نوشته دیگر یا بکار بردن مهر دیگری ‌بدون اجازه صاحب آن و نظایر اینها به قصد تقلب، مصداق جعل است لذا همسر شما در صورت داشتن قصد تقلب و عنصر روانی جرم، به دلیل جعل امضا مرتکب جرم جعل شده است و رییس یا معاون یا هر کارمندی که با همکاری او این جرم انجام شده است به شرط داشتن شرایط لازم برای معاونت، معاون جرم خواهد بود. از طرفی نسبت به دارنده چک که با اختیار عنوان مجعول (صاحب حساب بودن) مال دیگری را برده، طبق ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری، با وجود ارکان لازمه این جرم، کلاهبردار محسوب می‌شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من پرونده مطالبه طلب از بدهکارم را در دادگاه داشتم که بدهکار برای فرار از پرداخت طلب من به دروغ گفت که معسر است و برای اثبات ادعای خود استشهادیه ای ارائه کرده که امضاهای آن جعلی است و دو نفر از شهود در جلسه دادگاه ادعای جعل امضای خود را مطرح کردند بدهکار من مرتکب چه جرمی شده است؟

پاسخ :

طبق ماده ۵۲۳ قانون مجازات اسلامی، ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن‌یا الحاق یا محو یا اثبات یا سیاه کردن یا تقدیم یا تاخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشته‌ای به نوشته دیگر یا بکار بردن مهر دیگری ‌بدون اجازه صاحب آن و نظایر اینها به قصد تقلب، جرم جعل محسوب می شود لذا اگر ساخت این امضای جعلی عامدانه و عالمانه و به قصد تقلب انجام شده باشد جرم جعل صورت گرفته و با ارائه آن به دادگاه جرم استفاده از سند مجعول نیز محقق شده و نامبرده به مجازات هر دوی این جرائم محکوم خواهد شد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من مدتی پیش از دانشگاه آزاد فارغ‌التحصیل شدم و دنبال کار بودم توسط یکی از آشنایان به شرکتی معرفی شدم ولی جون معدلم پایین بود احتمال می رفت در مصاحبه رد بشم برای همین در دانشنامه ی تحصیلی مقطع کارشناسی خود که از دانشگاه آزاد اخذ نموده بودم معدل خودم را تغییر دادم. آیا اگر متوجه بشوند من مرتکب جرمی شده ام؟

پاسخ :

طبق ماده ۵۲۷ قانون مجازات اسلامی هرکس مدارک اشتغال به تحصیل یا فارغ التحصیلی یا تاییدیه یا ریز نمرات تحصیلی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی و تحقیقاتی داخل یا خارج از کشور یا ارزشنامه­ های تحصیلات خارجی را جعل کند یا با علم به جعل بودن مورد استفاده قرار دهد علاوه بر جبران خسارت، به حبس مقرر در قانون محکوم می‌شود. لذا این شخص اگر از این مدرک تحصیلی برای استخدام و… استفاده کند و آن را به جایی ارائه دهد علاوه بر جرم جعل به جرم استفاده از سند مجعول با وجود ارکان لازمه این جرم محکوم خواهد شد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام و درود بر شما، بنده تبلت خود را نزد همکلاسی ام به امانت گذاشته بودم اما وقتی برای پس گرفتن آن به او مراجعه کردم همکلاسی ام از پس دادن آن خودداری کرد خیلی پیگیرش شدم فهمیدم همکلاسی ام تبلت را تلف کرده است، میتونم ازش شکایت کنم و برای استرداد تبلت باید چکارکنم همان شکایت کافیه یا اقدام دیگری می خواهد؟

پاسخ :

طبق ماده 674 قانون مجازات اسلامی هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته‌هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی‌اجرت، به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور، مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس مقرر با توجه به قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب1399 محکوم خواهد شد.
لذا با وجود جمیع شرایط از جمله سونیت و اراده و عمد هم کلاسی شما، وی مرتکب جرم خیانت در امانت شده است چرا که از ابتدا شما تبلت را به امانت داده و قصد طرفین مبنی بر استرداد آن بوده است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام یکی از اهالی در زمین متعلق به من بدون اجازه و اطلاع من چاه نیمه عمیقی حفر کرده است آیا این شخص مرتکب چه جرم تصرف عدوانی شده است؟

پاسخ :

طبق ماده 690 قانون مجازات اسلامی ” هر کس به وسیله صحنه ‌سازی از قبیل پی‌کنی، دیوارکشی، تغییر حد فاصل، امحای مرز، کرت‌بندی، نهرکشی، حفر چاه، غرس اشجار و‌زارعت و امثال آن به تهیه آثار تصرف در اراضی مزروعی اعم از کشت شده…یا اشخاص حقیقی یا حقوقی به منظور تصرف یا ذیحق معرفی کردن خود یا دیگری، مبادرت نماید یا‌ بدون اجازه سازمان حفاظت محیط زیست یا مراجع ذیصلاح دیگر مبادرت به عملیاتی نماید که موجب تخریب محیط زیست و منابع طبیعی گردد یا ‌اقدام به هر گونه تجاوز و تصرف عدوانی یا ایجاد مزاحمت یا ممانعت از حق در موارد مذکور نماید به مجازات یک ماه تا یک سال حبس محکوم می‌شود،بنابراین با توجه به جرم انگاری تصرف عدوانی در صورتی که کسی با داشتن قصد و اراده، عامدانه و عالمانه و به قصد تصرف ملک غیر، اعمال فوق را انجام دهد، مرتکب جرم تصرف عدوانی شده است و دادگاه در صورت احراز مجرمیت او می تواند او را محکوم کند بنابراین همه شرایط و ارکان این جرم باید احراز شود و سوال شما خیلی کلی است نیاز به بررسی جزئیات بیشتر دارد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من به تازگی ازدواج کرده ام البته به صورت موقت و خانمی را صیغه کرده ام ولی ایشان اصرار دارد که شرط کنیم در صورت فوت از من ارث ببرد با توجه به اینکه در عقد موقت زن از شوهر ارث نمی برد آیا ایشان می تواند بگوید به شرطی وارد رابطه زناشویی می شود که بعد از فوت از من ارث ببرد؟

پاسخ :

طبق ماده ۹۴۰ قانون مدنی زوجین که زوجیت آنها دائمی بوده و ممنوع از ارث نباشند از یکدیگر ارث می‌برند. لذا بر اساس مفهوم مخالف این ماده، زوجین در عقد موقت از هم ارث نمی برند. و اما در خصوص شرط ارث در این عقد دو نظر در میان فقها و حقوقدانان وجود دارد عده ای این شرط را معتبر نمی دانند و در اثبات آن به اصل عدم استناد شده است چون ارث یک حکم شرعی است که ثبوت آن دلیل می خواهد و مطلق زوجیت مقتضی استحقاق ارث نیست و عده ای نیز قائل به جواز آن شده اند، قانون مدنی در این زمینه ساکت است ولی با توجه به ماده ٩۴٠ قانون مدنی و آمره بودن قواعد ارث می توان گفت این شرط فاقد اثر حقوقی است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام پسر من مرتکب جرم جعل شده است آیا اگر رضایت شاکی خصوصی را بگیریم پرونده متوقف می‌شود یا اینکه باز هم میتوان او را بدون شاکی خصوصی مورد تعقیب قانونی قرارداد؟

پاسخ :

طبق ماده۱۰۴ اصلاحی قانون مجازات اسلامی جرم موضوع ماده ۵۳۶ قانون مجازات اسلامی قابل گذشت است طبق ماده ۵٣۶ هر کس در اسناد یا نوشته‌های غیر رسمی جعل یا تزویر کند یا با علم به جعل و تزویر آنها را مورد استفاده قرار دهد مجرم است بنابراین جرم جعل و سواستفاده از سند مجعول در حالی که نسبت به اسناد عادی و توسط اشخاص عادی واقع شود قابل گذشت خواهد بود اما در باقی موارد غیر قابل گذشت است و رضایت شاکی بسته به نظر قاضی رسیدگی کننده می تواند از جهات تخفیف مجازات باشد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من دامدار هستم و رام خود را برای چرا به مراتع می برم حالا اداره منابع طبیعی از من شکایت کردند که بدون پروانه اقدام به چرانیدن دام های خودم در مراتع ملی نموده ام آیا این عمل جرم است؟

پاسخ :

طبق نظر اتفاقی نشست قضایی شهر سمنان قبل از تصویب قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع، محاکم براساس ماده 690 قانون مجازات اسلامی رسیدگی و مبادرت به صدور رای می نمودند، رای وحدت رویه شماره 649 5/7/79 تبصره 2 ماده 47 مصوب 27/11/80 چرای دام در مراتع جرم محسوب می شود و مستلزم پرداخت 20 درصد ارزش متوسط واحد دامی در سال می باشد. لذا با توجه به تصریح قانونگذار در مورد تعلیف غیر مجاز در هر مورد باید به تبصره2 ماده 47 استناد نمود و نمی توان به ماده 690 استناد نمود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام گواهی عدم امکان سازش برای من و همسرم از دادگاه صادر شده است مدت اعتبار آن چقدر است؟ اگر من بخواهم گواهی عدم امکان سازش را به دلیل تقدیم دادخواست اعسار از پرداخت مهریه و نفقه دیرتر به دفترخانه ببرم تا حکم اعسار من صادر شود، آیا این گواهی اعتبارش از بین می رود؟

پاسخ :

طبق نظر کمیسیون نشست قضائی (قم) با توجه به مقررات تبصره ۳ ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق چنانچه زوجین ظرف سه ماه جهت اجرای صیغه طلاق و ثبت آن به دفتر طلاق مراجعه کنند. زوج می تواند برای مهر و سایر حقوق زوجه دادخواست اعسار به دادگاه تقدیم کند همان گونه که ظرف سه ماه اعتبار گواهی صادره و قبل از تسلیم آن نیز می توانست دادخواست اعسار تقدیم کند. و دعوای او در هر دو صورت مسموع است؛ لکن گواهی صادره بر اساس قانون مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش تنها سه ماه پس از قطعیت حكم اعتبار دارد. و در صورت عدم تسليم ظرف مهلت مقرر به دفترخانه از اعتبار ساقط است. و قاعدتا حکم اعسار که در خصوص آن نیز صادر شده معتبر نیست. چون در واقع سالبه به انتفای موضوع است و چون اعسار امری حدوثی است. حکم صادره در این خصوص نمی تواند برای دیگری دعاوی دلیل محسوب شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام و درود، بنده خادم مسجدی در شهرستان هستم چند روز پیش در حالیکه مشغول نظافت جلوی درب مسجد بودم شخصی در حال عبور از کوچه حین رد شدن از جلوی مسجدی، به مسجد توهین کرد آیا عمل اوجرم محسوب می شود و می‌توان علیه او شکایت کرد ؟

پاسخ :

طبق نظر کمیسیون نشست قضایی، مسجد مکان پاک و مقدسی است که محل عبادت مؤمنان است و توهین به آن توهین به مقدسات اسلام محسوب می شود و شما میتوانید شکواییه توهین به مقدسات اسلام را تنظیم کنید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من مدتیه ازدواج کردم ولی بعد از ازدواج متوجه شدم که همسرم باکره نبوده است چه اقدامی میتوانم انجام بدهم؟

پاسخ :

طبق نظریه اداره حقوقی قوه قضاییه زوجی که هنگام‏ ازدواج شرط بکارت نموده باشد، اگر بعد از ازدواج‏ معلوم شود که با زوجه جماع شده، هر چند پرده‏ بکارت سالم و موجود و از نوع حلقوی باشد، دارای حق فسخ خواهد بود؛ زیرا منظور از بکارت در درجه اول همان نزدیکی است. لذا، اولا: اکراه زن‏ و زایل شدن بکارت، اگر به عنف هم باشد تاثیری‏ در قضیه نخواهد داشت و کماکان زوج حق فسخ‏ خواهد داشت.ازاله بکارت چه در اثر بیماری‏ باشد یا افتادن از بلندی و غیره، با عدم اطلاع‏ دختر یا خانواده‏اش، تأثیری در حق فسخ برای زوج ندارد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، آیا شهرداری می تواند نسبت به جمع آوری مصالح ساختمان های غیرمجاز و تخریب ساختمان های بدون پروانه اقدام نماید؟

پاسخ :

طبق نظریه اداره کل حقوقی قوه قضائیه با توجه به قسمت اخیر ماده 100 قانون شهرداری، شهرداری می‌تواند بدون مراجعه به مقامات قضائی از عملیات ساختمانی بدون پروانه یا مخالف مفاد پروانه به وسیله مأمورین خود جلوگیری کند ولی مجاز به تخریب و رفع آثار مستحدثه خلاف پروانه یا بدون رعایت مندرجات پروانه، بدون صدور حکم از ناحیه کمیسیون‌های ماده 100 نمی‌باشد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من و همسرم چندی پیش می خواستیم از هم جدا شیم و حکم دادگاه به طلاق نیز صادر شد آیا همسر من می‌تواند بر اساس همین حکم جهت دریافت مهریه تقاضای صدور اجرائیه کند؟

پاسخ :

طبق نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه شماره ۶۰۳/۹۳/۷ مورخ ۹۳/۳/۱۸پس از صدور گواهی عدم امکان سازش بر اساس توافق زوجین و جاری شدن صیغه طلاق فیمابین آن ها، در صورتی که یکی از طرفین از انجام توافقات مندرج در گواهی موردنظر خودداری نماید، طرف ذی نفع می تواند تقاضای صدور اجرائیه به منظور اجرای تعهدات مالی (مانند مهریه) و یا غیرمالی (مثل حضانت) را وفق مفاد گواهی عدم امکان سازش از دادگاه صادرکننده آن، بنماید. تصریح ذیل ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده ۹۱ به این امر راجع به امور مالی، صرفاً از این جهت است که در این ماده، ثبت طلاق موکول به تأدیه حقوقی مالی زوجه شده است و متعاقب آن اعلام گردیده که هرگاه زن بدون دریافت حقوق مذکور به ثبت طلاق رضایت دهد، می تواند پس از ثبت طلاق برای دریافت این حقوق از طریق اجرای احکام دادگستری مطابق مقررات مربوط اقدام کند. بنابراین به معنای انحصار حکم (امکان صدور اجرائیه) به حقوق مالی نمی باشد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من ازدواج کردم متوجه شدم همسرم افسردگی دارد آیا من میتونم به این دلیل ازدواجم را فسخ کنم؟

پاسخ :

طبق نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه ماده ۱۱۲۳ قانون مدنی، موارد عیوب را که موجب فسخ نکاح برای مرد می‌شود، ذکر نموده است. افسردگی زن جزء موارد مذکور نیست. در مورد ماده ۱۱۲۸ این قانون، چنانچه شرط سلامت زن در عقد ذکر شده یا عقد متبانیاً بر آن واقع شده باشد، افسردگی، ممکن است از موارد فسخ نکاح باشد(تشخیص این امر با جلب نظر پزشک متخصص برعهده دادگاه است)، در این صورت با توجه به ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی، فسخ نکاح بعد از عروسی، موجب از بین رفتن مهریه نخواهد بود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، برادر من به همراه دوستش چند روز پیش دستگیر شد علت را که پرسیدم گفتند این ها اقدام به چاپ و تکثیر بلیط اتوبوس شرکت واحد وابسته به شهرداری می کردند و مجرم هستند عمل آن ها چه جرمی است؟

پاسخ :

علاوه بر اینکه ایشان به نحو شراکت مرتکب جرم جعل شده اند، اگر از این بلیط های جعلی خودشان نیز استفاده کرده باشند جرم استفاده از سند مجعول نیز مرتکب شده اند و اگر از طریق این بلیط ها وجوهی نیز کسب کرده باشند اگر شرایط و ارکان جرم کلاهبرداری وجود داشته باشد چه بسا به این جرم هم محکوم شوند.

مشاهده تاپیک
سوال :

با سلام و عرض ادب دیروز در حال رفتن به منزل خود بودم که شخصی نزدیکم آمد و با گذاشتن چاقو زیر گلویم زنجیر طلایم را از گردنم خارج کرد، حالا چطور میتونم علیه اون فرد شکایت کنم و عنوان شکایت رو چی باید بنویسم و مجازاتش چیست؟

پاسخ :

عمل انچام گرفته چرم بوده و عنصر قانونی آن را می توان مواد ۶۶٩و ۶١٧ قانون مجازات اسلامی دانست و در واقع این عمل تهدیدی است که با دریافت مال همراه است و تحت عنوان جرم تهدید و اخاذی می توانید شکایت کنید.

مشاهده تاپیک
سوال :

با سلام حدود دو ماه پیش دستگاه ضبط صوت خود را به امانت نزد دوستم گذاشتم بعد از مدتی متوجه شدم وی دستگاه ضبط مرا را به دیگری فروخته است، حالا من چه اقدامی علیه آن شخص به اصطلاح دوست باید بکنم چه شکایتی می توانم بکنم لطفا راهنمایی کنید؟

پاسخ :

عمل این شخص به شرط داشتن شرایط جرم خیانت در امانت، مصداق این جرم طبق ماده 674 قانون مجازات اسلامی است، البته طبق ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی اصلاحی سال ۱۳۹۹ جرم خیانت در امانت در زمره جرایم قابل گذشت قرار گرفته است یعنی با شکایت شاکی تعقیب شروع خواهد شد و در هر مرحله ای که او از شکایت صرف نظر کند و رضایت بدهد، شکایت موقوف می گردد از آنجایی که مجازات جرایم قابل گذشت به نصف تقلیل یافته است، مجازات جرم خیانت در امانت نیز از شش ماه تا سه سال به سه ماه تا یک سال و نیم حبس تقلیل پیدا کرده است.

مشاهده تاپیک
سوال :

با سلام بنده طلبی از شخصی داشتم با پیگیری حقوقی در قبال مطالبات خود مبادرت به توقیف اموال از طریق قانونی نموده و دادگاه تا تعیین تکلیف آنها را به حافظ سپرده است. ولی متوجه شدم بدهکار از راه حیله و تقلب مبادرت به فریب حافظ اموال کرده و اموال را خارج کرده آیا بدهکار در واقع دزدی کرده و سرقت انجام شده و جرم این دو نفر چیست؟

پاسخ :

عمل بدهکار شما مصداق جرم سرقت نیست چرا که عنصر مادی جرم سرقت ربایش مال دیگری شرط است و ایشان مالک آن اموال بوده است این فرد اقدام به تصرف و دخالت عالمانه در مال توقیف شده نموده است و به استناد ماده 663 قانون مجازات اسلامی هرکس عالما در اشیا و اموالی که توسط مقامات ذیصلاح توقیف شده است بدون اجازه تصرفی بنماید که منافی با توقیف باشد ولو مداخله کننده مالک یا متصرف آن مال باشد به حبس مقرر محکوم خواهد شد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من برادری دارم که به خاطر مصرف مواد رابطمون بهم خورده و زیاد رفت و آمد نمی کنیم چند وقت پیش دیدم ماشینی معامله کرده شک کردم چون دستش تنگ بود پیگیر شدم دیدم دسته چک من را بدون اطلاع من برداشته و چک کشیده، داده به فروشنده، و به این طریق ماشین را معامله نموده است میخوام بدونم چه جرمی مرتکب شده؟

پاسخ :

عمل برادر شما در صورت جعل امضای شما، جعل و استفاده از سند مجعول است که مقدمه ای شده برای ارتکاب جرم کلاهبرداری از فروشنده ماشین، و اگر با امضای شما نبوده و امضای خودش بوده که مصداق جرم کلاهبرداری است، به هر حال باید ادعای خود را بتوانید اثبات کنید و اگر مدعی جعل امضای خود هستید باید تحصیل مجرمانه را با شکایت کیفری (سرقت و جعل، کلاهبرداری و جعل، خیانت در امانت و جعل، مفقودی و جعل) اثبات نمایید و صرف ادعای جعل هم کافی نیست در واقع صاحب حساب چک باید اثبات نماید که چک به سبب سرقت یا کلاهبرداری یا خیانت در امانت مجرمانه از دست او خارج و توسط مشتکی عنه به طور مجرمانه تحصیل شده و سپس در چک جعل هم صورت گرفته است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من با فردی کامیونی را شراکتا خریداری کردیم ولی مدتی است که شریکم مانع استفاده من از کامیون می شود آیا عمل شریک من جرم تصرف عدوانی محسوب می شود؟

پاسخ :

عنصر مادی جرم تصرف عدوانی استیلای مادی مرتکب بر مال غیرمنقول متعلق به دیگری به قصد استفاده از آن به نفع خود است و مال غیرمنقول مالی است که نمی توان آن را از محلی به محل دیگر، جابجا کرد و ذاتا یا به واسطه عمل انسان، قابلیت نقل و انتقال ندارد و خودرو از جمله اموال منقول است بنابراین عمل شریک شما مصداق جرم تصرف عدوانی نیست.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام مهریه من در عقدنامه ۲۰۰ سکه بهار آزادی است ولیکن در دفترچه عقد ازدواج ارزش آنها به اشتباه ۵۰ میلیون تومان تقویم شده است قاضی بر چه اساس حکم صادر می کند؟

پاسخ :

قاضی بر اساس تعداد سکه حکم صادر می کند و قیمت نوشته شده در عقدنامه بی اعتبار است.

مشاهده تاپیک
سوال :

باسلام ٣روز پیش من و دوستم برای پیاده روی هر روز به پارک نزدیک منزلمان رفتیم در حالیکه که مشغول پیاده‌روی بودیم مردی به ما نزدیک شد و ما را با الفاظ و حرکات مخالف شوون و حیثیت مورد مزاحمت قرار داد جرم این آقا چیست و چه شکایتی تنظیم کنیم؟

پاسخ :

لازم به ذكر است كه منظور از توهين با حركات و رفتار مخالف شئون كه در متن ماده 619 قانون مجازات اسلامی بيان شده است ، صرفاً توهين لفظى نيست و تعقيب يك زن توسط يك مرد نيز در قالب ايجاد مزاحمت قرار مى گيرد و از مصاديق ايجاد مزاحمت براى زنان مى باشد ولی بای تنظیم شکواییه باید ادله قانونی از جمله شهادت شهود و... داشته باشید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام همسر من زمانی که من در خانه حضور نداشتم بدون اطلاع من، اثاثیه منزل را که به عنوان جهیزیه به منزل آورده بود با خود برده است آیا من میتونم به جرم سرقت از او شکایت کنم از نظر قانونی انجام این عمل آیا سرقت به حساب می آید؟

پاسخ :

لیست جهیزیه که به آن، سیاهه جهیزیه نیز می گویند، از جمله موارد مرسومی است که هنگام بردن جهیزیه زن، به منزل شوهر، تهیه می شود. در این لیست، کلیه اموالی که زن، به عنوان جهیزیه، به منزل شوهر خود می آورد، نوشته می شود و معمولا به امضای داماد و چند نفر از اعضای فامیل و خانواده او می رسد چنانچه همسر شما طبق لیست جهیزیه اقدام کرده باشد می تواند ، با همان لیست سیاهه، اقدام به استرداد اموال متعلق به خود نمایند و این عمل سرقت نیست چراکه جرم سرقت ربایش مال دیگری است که در مورد جهیزیه، زن مالک است همچنین برای احراز جرم سرقت داشتن عنصر معنوی جرم یا به عبارتی، سونیت الزامی است. در این صورت، چنانچه شما ادعایی بر مالکیت اموال، داشته باشید که بعضا اموالی بوده که جزو جهیزیه نبوده و به شما تعلق داشته، می توانید اقدام به طرح دعوای حقوقی، نمایید و زن، می تواند با همان لیست سیاهه، از خود دفاع کند.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من امسال، سال اخذ دیپلمم است که چند وقت پیش امتحانات بود چند تا از امتحانام رو می افتادم برای همین نمرات امتحانی خودم را بدون اطلاع معلم تغییر دادم ولی معلم ها متوجه شدند خیلی استرس دارم آیا من مرتکب جرمی شده ام؟

پاسخ :

لیست نمرات واجد وصف سند است بنابراین می تواند موضوع جرم جعل قرار گیرد و اگر فرد با قصد تقلب در آن دستبرد و آن را تغییر دهد اگر این عمل را عالما و عامدا انجام دهد می تواند مصداق جرم جعل باشد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام و درود چند ماه پیش من دادخواست مطالبه نفقه به دادگاه داده بودم که در حال رسیدگی است و به زودی باید رای آن صادر بشه ولی از طرفی شوهرم ورشکسته شده و حکم ورشکستگی او صادر شده است. با این اوصاف تکلیف نفقه من چه خواهد شد؟

پاسخ :

ماده ۵۸ قانون تصفيۀ امور ورشكستگی مصوب ۱۳۱۸ طلبهاي بدون وثيقه از تاجر ورشكسته را به پنج طبقه تقسيم كرده و نفقه زن را در طبقه چهارم قرار داده و در عين حال بر طلبهاي عادي مقدم داشته است لذا در صورتیکه دادگاه حکم به پرداخت نفقه شما بدهد پرداخت آن بر سایر دیون همسر ورشکسته شما مقدم خواهد بود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام متاسفانه مدتی است شوهرم فوت کرده است من در زمان حیاتش مهریه ام رو نگرفتم الان میخوام مهریه رو بگیرم آیا امکان داره و اینکه آیا به نرخ روز حساب میشود؟

پاسخ :

ماده ۵۸ قانون تصفيۀ امور ورشكستگی مصوب ۱۳۱۸ طلبهاي بدون وثيقه از تاجر ورشكسته را به پنج طبقه تقسيم كرده و نفقه زن را در طبقه چهارم قرار داده و مهریه وی را در طبقه پنجم قرار داده و در عين حال بر طلبهاي عادي مقدم داشته است، البته مهر زن غیر از ارث اوست و اگر مهریه وجه رایج باشد با توجه به نرخ تورم روز فوت محاسبه می شود نه روز مطالبه، مگر اینکه سکه باشد چون ملاک عین سکه است نه قیمت آن.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام هفته پیش در یک مهمانی شرکت کرده بودم و در جمع دوستان خود نشسته و مشغول صحبت کردن راجع به یکی از دوستان مشترکمان بودیم که یکی از افراد حاضر در مهمانی این دوستمان را که در این مهمانی حضور نداشت تهدید کرد حالا آن دوست غایب ما میتونه از این فرد شکایت تهدید کند؟

پاسخ :

ماده 669 قانون مجازات اسلامی اطلاق دارد چرا که گفته شده هر کس دیگری را به هر نحو تهدید کند و مطابق اطلاق آن و در ظاهر اجازه می دهد که تهدیدهای غیابی را نیز مانند تهدید های حضوری قلمداد کرده و مرتکب را مجازات نمود. همانطور که می‌بینید در اینجا نظرات مختلف بیان شده است و مجرم دانستن فرد هم هرچند با منطوق ماده تعارضی ندارد ولی تفسیر موسعی است که با اصل برائت سازگاری ندارد در هر حال بستگی به نظر قاضی و نوع عمل انجام شده و شرایط و الفاظ به کار رفته و ادله شما دارد.

مشاهده تاپیک
سوال :

یک سوال در مورد مهریه داشتم من دو ماه است به عقد دائم شوهرم درآمدم مهریه من سکه نیست و شوهرم یک آپارتمان مهریه ام کرده البته گفته اگر آپارتمانی در آینده خریدم سه دانگ آن را مهریه تو قرار می‌دهم. آیا این مهریه صحیح است؟

پاسخ :

مالی که به عنوان مهریه تعیین می شود باید معلوم و معین باشد؛ معلوم بودن یعنی از لحاظ مقدار، جنس و اوصاف مشخص باشد و معین باشد یعنی اینکه که مجهول میان چند چیز نباشد چون باعث جهل شده و به منزله آن است که در عقدنامه مهریه ای تعیین نشده لذا زن بعد از عقد مستحق مهرالمثل می شود و نه مهر المسمى.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، خواهر من باغی در اطراف شهر دارد که شوهر او به صورت غیر قانونی ملک او را تصرف کرده درحالیکه متعلق به او نیست و این دو نفر مدت هاست که جدا شدند و طلاق گرفتند حالا برادرمون اقدام به ایجاد مزاحمت در تصرفات شوهر سابق خواهرم کرده برای اینکه باغ رو خالی کنه شوهر سابق خواهرم هم گفته ازش به جرم مزاحمت از حق شکایت می کند آیا برادر من مرتکب جرم مزاحمت از حق شده است؟

پاسخ :

مزاحمت ملکی دعوای مربوط به مال غیرمنقول می باشد که به دو صورت حقوقی و کیفری قابل پیگیری است در دعوای الزام به رفع مزاحمت در دادگاه حقوقی، خواهان دعوا (متصرف ملک) درخواست جلوگیری از مزاحمت کسی را مطرح می کند، بدون اینکه مزاحم، ملک را از تصرف متصرف خارج کرده باشد ولی اجازه استفاده درست را به متصرف ملک نمی دهد. جهت ارائه دادخواست الزام به رفع مزاحمت، خواهان دعوا می بایست سابقه تصرف بدون مزاحمت خود را در ملک ثابت نماید. مضاف بر اینکه باید ثابت کند که مزاحمت فعلی خوانده بدون رضایت او می باشد و همچنین مزاحمت خوانده غیرقانونی است و در دعوای کیفری شاکی باید مالک ملک باشد و ثابت کند متهم عمدا و بدون رضایت و بطور غیر قانونی، مزاحم تصرفات مالکانه او شده است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام همسر من کارمند بانک بود پس از اینکه به پرداخت مهریه من محکوم شد فوت کرد آیا من می‌توانم مهریه خود را از حقوق مستمری دریافت کنم؟

پاسخ :

مستمری در چارچوب قوانین به بازماندگان تعلق می‌گیرد و شرایط برخورداری و افراد برخوردار از آن را قانون تامین‌اجتماعی معین کرده است و جزء ماترک محسوب نمی گردد، بنابراین امکان پرداخت مهریه از طریق آن وجود نخواهد داشت.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من و شوهرم قصد جدایی داریم شوهرم میگه حق تو نصف مهریه ات است ادعا میکند که با من رابطه زناشویی نداشته است و می‌خواهد این مساله رو در دادگاه مطرح کنه تا حق من را کامل ندهد، درحالیکه رابطه زناشویی برقرار شده است و باید کل مهریه رو به من بده. قاضی بر چه اساس حکم صادر می‌کند و چه کسی باید ادعای خودش رو اثبات کند؟

پاسخ :

ﻣﻄﺎﺑﻖ ﻗﺎﻋﺪﻩ «ﺍلبینه ﻋﻠﻰ ﺍﻟﻤﺪﻋﻰ ﻭ ﺍﻟﻴﻤﻴﻦ ﻋﻠﻰ ﻣﻦ ﺍﻧﻜﺮ» ﺍﺭﺍﺋﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﺑﺮ ﻋﻬﺪﻩ ﻣﺪﻋﻰ ﺍﺳﺖ. بر اساس یکی از معیارهای ارائه شده در تشخیص مدعی و منکر، مدعی کسی است که قولش مخالف اصل یا ظاهر باشد در تعارض اصل و ظاهر باید گفت ظاهر از امارات قضایی و در شمار دلایل اثبات دعواست (ماده 1321 ق.م)، ولی اصل عملی در جایی به‌‌کار می‌‌رود که دلیلی برای ادعا وجود نداشته باشد. در واقع با استفاده از این اصول معلوم می‌‌شود که بار اثبات دعوا به دوش کیست. دکتر کاتوزیان معتقدند در تعارض بین ظاهر و استصحاب حالت سابق یا عدم مواقعه باید حکم ظاهر (وقوع مواقعه) مقدم باشد. البته دادرس در این‌‌گونه دعاوی باید به تمام قراین و اوضاع و احوال ویژه توجه داشته باشد و هرگونه زندگی مشترک را نشانه وقوع نزدیکی نداند.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام من بابت طلبی که از شخصی داشتم دادخواست دادم در دادگاه پیروز شدم و در اجرا خودرو او را توقیف کردند ولی بدهکار خودرو را بعد از صدور حکم توقیف و قبل از اجرا شدن آن، به شخص دیگری فروخت این عمل جرم نیست میتونم علیه آنها شکایت کنم؟

پاسخ :

منظور از مال توقیفی اموالی است که به حکم مقام قضایی توقیف شده و دستور جلوگیری از نقل و انتقال آن صادر می شود لذا این اموال قابل خرید و فروش نیست چرا که متعلق حق غیر قرار گرفته اند لذا هرگونه معامله آن باطل بوده و اعتباری ندارد چرا که بیع فاسد اثری در تملک ندارد لذا فروشنده هرچند مالک باشد طبق ماده ۶۶٣ مجرم است البته در صورتی که با آگاهی از توقیفی بودن خودرو آن را بفروشد و خریدار اگر عالم به توقیفی بودن نباشد مجرم نیست.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام آیا مهریه را می توان شرط کرد که پس از مدتی پرداخت شود یا باید حتما حال باشد؟

پاسخ :

مهریه اصولا قراردادیست میان طرفین در عقد نکاح؛ بنابراین می‌تواند مدت‌دار قید شود. یعنی برای اجرای قرارداد (پرداخت مهریه) مدت زمانی تعیین شود که به آن تعیین اجل در پرداخت مهریه می گویند.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام مهریه من هنگام عقد ۲۰۰ سکه بهار آزادی در عقدنامه قید شده است من می خواهم مهریه خود را مطالبه کنم آیا باید این سکه ها را مطالبه کنم یا قیمت آنان به نرخ روز باید در ستون خواسته بنویسم؟

پاسخ :

مهریه شما عین سکه است و نباید قیمت روز را به عنوان خواسته بنویسید فقط باید تقویم ریالی آن را در ستون خواسته درج کنید و این تقویم ریالی برای پرداخت مقدار هزینه دادرسی مورد استفاده قرار می گیرد همچنین حدود صلاحیت دادگاه و شورا را نیز تعیین تکلیف میکند.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من چند سالی میشه ازدواج کردم اوایل زندگی خوبی داشتیم ولی کم کم به مشکل خوردیم حالا میخواد من رو طلاق بده، مهریه ام رو نداده، شوهرم در زمان عقد شرط تقسیم دارایی را امضا کرده بود حالا اول شرط تنصیف دارایی باید انجام بشه بعد مهریه یا اول مهریه رو بده؟

پاسخ :

مهریه و شرط تنصیف دارایی هر دو جز توافقات قراردادی عقد نکاح است و جمع این دو با هم تتافی و تعارضی ندارد ابتدا باید مهریه که دینی بر ذمه زوج است ادا شود سپس شرط تنصیف دارای اعمال شود چراکه شرط تنصیف شامل دارایی موجود میباشد و دارایی یعنی اموال منهای دیون زوج لذا مهریه که دین است ابتدا باید پرداخت شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من معامله ماشین کردم و ماشینم را فروختم، خریدارچکی به مبلغ ٣٠ میلیون تومان به من داد. من بعد از مراجعه به آن متوجه خالی بودن حساب شدم اگر من بخواهم از او به جرم صدور چک بلامحل شکایت کیفری کنم آیا برای این کار در قانون مهلت خاصی در نظر گرفته شده است؟

پاسخ :

مهلت شكايت كيفري عليه صادركننده چك 2 دوره 6 ماهه مي‌باشد. منظور از اين دو دوره، ابتدا حداكثر تا 6 ماه پس از تاريخ صدور چك است كه دارنده چك مي‌تواند آن را برگشت زده و گواهي عدم پرداخت دريافت كند. 6 ماه دوم از تاريخ صدور گواهي عدم پرداخت است، بدين منظور كه اگر دارنده چك در مهلت 6 ماه پس از تاريخ صدور، چك را به بانك برده و در صورت نبود وجه نقد در حساب، آن را برگشت زده و گواهي عدم پرداخت از طرف بانك صادر شود، از اين تاريخ وي نيز 6 ماه وقت رسيدگي كيفري در محاكم دادگستري را خواهد داشت.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام دختر من مهریه خود را به نرخ روز از شوهرش مطالبه کرد و رای دادگاه صادر شد اما در رای دادگاه این موضوع از قلم افتاده است آیا الان مهریه به نرخ روز به او می دهند یا نه، دخترم برای این که مهریه خود را به نرخ روز بگیرد چه کاری می تواند انجام دهد؟

پاسخ :

می توان از ماده ٨ قانون آیین دادرسی مدنی استنباط نمود که هیچ مقام رسمی نمی تواند حکم دادگاه را تغییر دهد یا از اجرای آن جلوگیری کند، مگر دادگاهی که حکم را صادر کرده است یا مرجع بالاتر، آن هم در مواردی که قانون تعیین کرده باشد. یکی از این موارد ماده ۳۰۹ قانون مذکور است و در رابطه با شما، عدم درج به نرخ روز در واقع از قلم افتادگی است و می توانید تقاضای اصلاح آن را اگر تجدیدنظر خواهی نشده باشد از دادگاه صادرکننده رای بخواهید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام همسر من بدون رضایت بعد از اجازه از دادگاه بدون رضایت من دوباره ازدواج کرده است آیا من میتونم به دلیل شرط ضمن عقد می توانم از دادگاه تقاضای طلاق کنم؟

پاسخ :

می توان گفت اگر مردی با اجازه دادگاه و به دلیل نشوز زن و عمل نکردن به وظایف زناشویی همسر اول، اجازه ازدواج مجدد اخذ کرده باشد، حتی اگر همسر اول رضایت نداشته باشد چون زوج این اجازه را از دادگاه گرفته و این اجازه به دلیل نشوز و کوتاهی زن در انجام وظایف زناشویی او بوده است، زن اول نمی تواند به استناد بند ۱۲ شروط عقدنامه تقاضای طلاق کند.

مشاهده تاپیک
سوال :

با سلام بنده از فردی چکی دریافت کردم که در این چک تاریخ را قید نکرده است اما مبلغ و امضا قید شده است آیا صدور این چک بدون تاریخ جنبه کیفری دارد و صادرکننده آن قابل تعقیب کیفری است یا خیر ؟

پاسخ :

می توان گفت این چک به نوعی به عنوان چک وعده دار در نظر گرفت و دارنده نیز می‌تواند تاریخ چک را روی آن درج کرده و چک خود را وصول نماید و به بانک مراجعه نماید ولی اگر حساب صاحب چک کمتر از میزان مبلغ چک بوده و یا حساب خالی باشد، دارنده چک نمی‌تواند از دادگاه حکم کیفری برای صدور چک بلامحل بگیرد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام پسر من به جرم سرقت از مغازه دستگیر شده است و ماجرا اینطور بوده که او برای سرقت وارد مغازه ای شده پس از اینکه وارد مغازه شاکی شده و سرقت را انجام داده و از مغازه خارج شده صاحب مغازه از راه رسیده و با او درگیر می شود و پسر من برای فرار به او صدمه می زند لطفا بگید چه حکمی برای پسر من صادر می کنند؟

پاسخ :

می‌توان چنین استدلال نمود که سرقت واقع شده در مغازه مقرون به آزار نبوده و آنچه از آن به آزار یاد شده است پس از وقوع سرقت در هنگام خروج سارق پس از تحقق جرم سرقت و با مداخله شاکی برای دستگیری او و جلوگیری از فرار وی تحقق یافته است و از آنجا که در سرقت مقرون به آزار شرط است که از طریق آزار و مبتنی بر آن عنصر مادی سرقت وقوع یابد که چنین چیزی در اینجا در هنگام وقوع عنصر مادی سرقت انجام نشده لذا عنوان مجرمانه رفتار متهم، سرقت مقرون به آزار نبوده بلکه سرقت تعزیری ساده و ایراد صدمه بدنی عمدی به شاکی است و طبق ماده ۶۶١ قانون مجازات اسلامی مجازات تعیین می شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام همسر من راننده کامیون است در سفری که به تازگی داشت طبق چیزی که خودش تعریف می کند و می گوید که در نزدیکی‌های روستایی که اتفاقا روستای خودمان است شخصی چندین گوسفند را به او می‌دهد و از او می خواهد آن را تا مسافتی معین ببرد و از آنجا دور کند حالا صاحب گوسفندها اعلام شکایت سرقت کرده از شوهر من هم شکایت کرده و گفته گوسفند ها مال او بوده و به سرقت رفته آیا شوهرم مرتکب جرمی شده است؟

پاسخ :

نامبرده در صورت عدم احراز معاونت طبق ماده ۶۶٢ قانون مجازات اسلامی مجرم است البته تحقق این جرم منوط به علم و اطلاع مرتکب است و مستلزم احراز سوء نیت یا قصد مجرمانه فاعل در مخفی کردن مال مسروقه است علاوه بر علم و اطلاع وجود قراین اطمینان آور نیز برای علم به مسروقه بودن مال می تواند نشان دهنده سوء نیت فرد قلمداد شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من باغ دارم شخصی که اختلاف مالی با من دارد به دلیل تلافی، درختان گردو متعلق به من را آتش زده است این شخص مرتکب جرمی چه جرمی شده است؟

پاسخ :

نامبرده مرتکب جرم تخریب شده است البته باید این عمل را عامدا و عالما انجام داده باشد و سوء نیت عام یعنی اراده و اختیار مرتکب جرم و سوء نیت خاص داشته باشد سوء نیت خاص اراده‌ی آگاه نسبت به مال موضوع جرم یا شخص متضرر از جرم است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، خواهرزاده من به اصرار دوستش رفته برای سرقت رو لج و لج بازی و اقدام به سرقت کیفی کرده که داخل آن مقداری طلا و یک شناسنامه موجود بوده است.او پس از سرقت طلاها، اقدام به آتش زدن شناسنامه کرده می خواستم بدونم مرتکب چه جرایمی شده است؟

پاسخ :

نامبرده مرتکب جرم سرقت و تخریب شده است در واقع مشمول تعدد مادی جرم است و برای هر کدام از جرایم فوق، مجازات خواهد شد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، در سواحل دریای مازندران افراد بسیاری می بینیم که شبانه اقدام به برداشت شن و ماسه از سواحل دریا با ماشین های سنگین می کنند آیا این عمل جرم است؟

پاسخ :

نظر به این که طبق ماده ۱۹ قانون معادن مصوب ۷۷ برداشت شن و ماسه از بستر رودخانه ها بدون داشتن پروانه، جرم مستقل بوده و قابل مجازات است.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، شوهرم بعد سه ماه زندگی دادخواست فسخ نکاح به دادگاه داد و از هم جدا شدیم ولی در دوران عده ایشان فوت کردند آیا من از شوهر سابقم ارث می برم؟

پاسخ :

نظر به سکوت قانون، در خصوص رابطه توارث، در صورت فوت هرکدام از زوجین داخل در مدت عده فسخ نکاح و با توجه به ملاک و حکم ماده ٩۴٣ قانون مدنی که صراحت دارد مطلقه رجعیه در حکم زوجه است و ارث می برد، اما در فسخ نکاح، چون امکان رجوع از شوهر سلب شده است و زن در حکم زوجه نمی‌باشد، رابطه توارث برقرار نیست و شما ارث نمی برید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، چند وقت پیش من بابت خرید یک باب منزل مسکونی یک قرارداد خرید با فروشنده تنظیم کردم. پس از چند روز وقتی قرارداد را تحویل گرفتم متوجه شدم داخل قرارداد چیزی غیر از توافق نوشته شده است آیا ادعای جعل نسبت به مفاد قرارداد میتونم مطرح کنم؟

پاسخ :

هر چند به نظر می رسد جعل مفادی در اسناد عادی محقق نمی شود عده ای از قضات معتقدند با توجه به اینکه در ماده 536 قانون مجازات اسلامی در خصوص اسناد عادی مقنن عبارت جعل یا تزویر را به کار برده است و تزویر ظهور در جعل مفادی دارد و نظر به اینکه قانونگذار کلمه جعل را به صورت مطلق در ماده 536 بکار برده است؛ لذا شامل جعل مادی و مفادی است از طرفی بعضی دکترین حقوقی قائل به تحقق بزه جعل مفادی در اسناد عادی هستند؛ همچنین تحریف تغییر مضمون و محتوا در حین نگارش و تنظیم سند از مصادیق ساختن سند جعلی موضوع ماده 523 قانون مذکور می باشد؛ لذا طبق ماده 536 شامل جعل عادی نیز می باشد و تحقق نظم اجتماعی و حفظ و ثبات آن ایجاد امنیت روانی و اجتماعی در تنظیم نگارش اسناد عادی و جلوگیری از سوء نیت اشخاص دارای سوء نیت از علل توجیهی جرم شناختی این مساله داشته لذا جعل مفادی در اسناد عادی را هم قابل وقوع دانسته اند.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، من برادر ۶۵ ساله ای دارم که بی سواد است چندی پیش بدون اطلاع ما به دفتر املاک برای اجاره منزل خود رفته و املاک نیز با اطلاع از این امر، قرارداد مربوط به فروش منزل او را تنظیم نموده و به او می گوید قرارداد اجاره منزل او را تنظیم نموده و برادر من نیز با تصور اجاره با زدن اثر انگشت، قرارداد فروش منزل خود را تنظیم می نماید. مشاور املاک مرتکب چه جرمی شده است؟

پاسخ :

هر چند به نظر می رسد جعل مفادی در اسناد عادی محقق نمی شود عده ای از قضات معتقدند با توجه به اینکه در ماده 536 قانون مجازات اسلامی در خصوص اسناد عادی مقنن عبارت جعل یا تزویر را به کار برده است و تزویر ظهور در جعل مفادی دارد و نظر به اینکه قانونگذار کلمه جعل را به صورت مطلق در ماده 536 بکار برده است؛ لذا شامل جعل مادی و مفادی است از طرفی بعضی دکترین حقوقی قائل به تحقق بزه جعل مفادی در اسناد عادی هستند؛ همچنین تحریف تغییر مضمون و محتوا در حین نگارش و تنظیم سند از مصادیق ساختن سند جعلی موضوع ماده 523 قانون مذکور می باشد؛ لذا طبق ماده 536 شامل جعل عادی نیز می باشد و عمل نامبرده در صورت داشتن عنصر روانی یا به عبارتی علم و عمد در ارتکاب جرم به همراه قصد تقلب می تواند مصداق جرم جعل معنوی باشد.

مشاهده تاپیک
سوال :

با سلام و احترام بنده در قبال مطالبات خود از آقای الف مبادرت به توقیف کالاهای تجاری موجود در انبار وی که شامل مقداری ادوات کشاورزی بوده است از طریق مقامات ذیصلاح کردم لذا کالاهای مزبور تا تعیین تکلیف آنها از طریق مقامات قضایی به آقای ب سپرده شد متاسفانه آقای الف از راه حیله و تقلب و مانورهای متقلّبانه اقدام به فریب آقای ب کرد و این شد که آقای ب کالاها را به وی داد آیا آقای ب که کالاها به وی سپرده شده بوده مجرم است و اتهام او چیست؟

پاسخ :

هرچند آقای ب در صورت نداشتن سوءنیت مجرم نیست ولی طبق ماده 83 قانون اجرای احکام مدنی که حافظ اموال توقیف شده را در صورت تعدی و تفریط مسئول می داند چنانچه ثابت شود وی مرتکب تقصیر شده است مسئول است و قابل پیگیری حقوقی است نه کیفری. البته اگر حافظ (شخص ب) اقدام به شکستن پلمپ کرده باشد می تواند به مجازات مقرر برای شکستن پلمپ (یک تا دو سال حبس) محکوم شود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، یکی از اهالی روستا، اموال و حیوانات من را تخریب و تلف نموده است میخوام ازش شکایت کنم به جرم تخریب، برای مطالبه ضرر و خسارات ناشی از این جرم، باید چه کاری انجام بدهم؟

پاسخ :

هرچند رسیدگی به ضرر و زیان و خسارات از ویژگی‌های ذاتی محاکم کیفری نیست لیکن مقنن به جهت وصول هرچه سریع تر خسارات وارده به شاکی اجازه داده پس از آنکه متهم تحت تعقیب قرار گرفت شاکی تا قبل از ختم دادرسی، دادخواست ضرر و زیان خود را با رعایت تشریفات قانون آیین دادرسی مدنی تسلیم دادگاه نماید که به تکلیف ماده ۱۷ قانون آیین دادرسی کیفری دادگاه کیفری مکلف است ضمن صدور رأی کیفری، در خصوص ضرر و زیان مدعی خصوصی نیز طبق ادله و مدارک موجود رأی مقتضی صادر کند، مگر آنکه رسیدگی به ضرر و زیان مستلزم تحقیقات بیشتر باشد که در این صورت، دادگاه رأی کیفری را صادر و پس از آن به دعوای ضرر و زیان رسیدگی می‌نماید.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام بنده مدتی است که ازدواج کرده ام البته نه به صورت دائم بلکه عقد موقت می باشد همسرم به من نفقه نمی دهد آیا می توانم دادخواست مطالبه نفقه بدهم؟

پاسخ :

همانطور که در عقد موقت الزام به تمکین ممکن نیست، نفقه هم به زن تعلق نمی‌گیرد و اگر تمکین شرط شده باشد در مقابل نفقه هم الزامی می شود بطور کلی در عقد موقت نفقه وقتی به زن تعلق می‌گیرد که عقد بر مبنای آن واقع شده باشد یا اینکه شرط شده باشد و تابع قواعد شروط ضمن عقد خواهد بود.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام بنده در یک منزل استیجاری زندگی می کنم یک روز که از محل کار به منزل برمی گشتم متوجه شدم که صاحب خانه داخل منزل من است من را که دید بسیار هول شد و با گفتن یک سری حرف ها و توجیهات غیر موجه خارج شد من چه شکایتی می توانم علیه او مطرح کنم؟

پاسخ :

ورود اشخاص به منزل دیگران باید با گرفتن اجازه از صاحبخانه باشد و اگر کسی در نبود صاحب خانه وارد منزلش شود و اجازه ورود به منزل را هم نداشته باشد این عمل جرم ورود به عنف است. و برای تحقق این جرم حتما لازم نیست فرد در منزل حضور داشته باشد در واقع اگر شخص حاضر باشد، عنف یا اجبار نسبت به او صورت گرفته و در صورتی که حضور نداشته باشد مانند مورد شما به این صورت که، فرد متهم از دیوار ملک بالا رفته یا قفل یا شیشه را شکسته، عنف یا اجبار نسبت به وسایل صورت می‌گیرد.

مشاهده تاپیک
سوال :

سلام، شهرداری جلوی ساخت و ساز ساختمان من را که به دلیل اینکه بدون پروانه در حال ساخت بوده ام، را گرفته است. آیا این کار شهرداری قانونی است؟

پاسخ :

وفق ماده صد قانون شهرداری، مالکان اراضی و املاک واقع در محدوده شهر یا حریم آن باید پیش از هر اقدام عمرانی یا تفکیک اراضی و آغاز احداث ساختمان، از شهرداری پروانه بگیرند و شهرداری می‎تواند از عملیات ساختمانی ساختمان‎های بدون پروانه یا مخالف پروانه جلوگیری کند ولی در خصوص تخریب بنا، شهرداری نمی تواند رأسا عمل نماید و باید موضوع به تصویب کمیسیون ماده ١٠٠ برسد.

مشاهده تاپیک
سوال :

با سلام من ماشينم را داخل خیابان پارک کرده بودم ولی در آن قفل بود با این وجود آن را دزدیدند آیا این سرقت، سرقت از داخل حرز محسوب می شود؟

پاسخ :

یکی از شرایط تحقق سرقت حدی این است که مال در حرز باشد، حرز به معنای محافظت از مال در محلی به خاطر محفوظ ماندن از سرقت است و برای هر مال متناسب با آن مال متفاوت است و ملاک تشخیص آن نیز عرف است و حرز ماشین عرفا پارکینگ یا حیاط است که دارای در باشد.

مشاهده تاپیک
right-arrow left-arrow
تماس
گفتگو
x
x
گفتگوی آنلاین
پاسخگوی سوالات شما هستیم
جهت شروع گفتگو پیام خود را تایپ و ارسال نمایید ، می توانید با نگه داشتن دکمه میکروفن صدای خود را ضبط و ارسال کنید.
صبور باشید ...