در این مقاله قصد داریم به بررسی قرارداد خرید و فروش خودرو و نکات آن بپردازیم:
از آنجا که اهمیت قرارداد خرید و فروش خودرو و نقش آن در کاهش وقوع اختلاف میان طرفین بر هیچکس پوشیده نیست، در این مقاله از وکیل باشی بر آن شدیم تا شما را با مبایعه نامه خودرو و ارکان آن، همچنین تعهدات طرفین در این قرارداد، آشنا کنیم. با ما تا انتهای این مقاله همراه بمانید.
تعریف قرارداد خرید و فروش اتومبیل و طرفین این توافق:
"بهطور خلاصه، قرارداد خرید و فروش خودرو {Car Sale Agreement} یک توافق مهم بین دو طرفی است که به منظور خرید و فروش خودرو منعقد میشود. این قرارداد بین دو طرف امضا شده که یکی فروشنده و دیگری خریدار اتومبیل میباشد. در واقع، قرارداد بیع خودرو، به منظور حفظ حقوق و منافع متعاملین امضا شده و مسئولیت های هر طرف در زمینه خرید و فروش خودرو را تعیین میکند. همچنین در این قرارداد، شرایط و مقررات فروش خودرو و مشخصات آن شامل نام، شماره شاسی، سال تولید، رنگ و شماره پلاک وسیله نقلیه و سایر موارد نیز مشخص میگردد."
قرارداد خرید و فروش خودرو از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، زیرا این قرارداد میتواند در صورت وقوع هرگونه اختلاف بین دو طرف، به عنوان مدرک قابل قبول در دادگاه استفاده شود. البته مادام که این قرارداد به نحوی صحیح و اصولی تنظیم شده باشد. در این راستا، شما میتوانید با استفاده فرم قرارداد خرید و فروش خودرو که توسط وکلای پایه یک دادگستری متخصص تیم وکیلباشی نگاشته شده است، از حقوق و منافع خود به بهترین شکل ممکن دفاع کنید.
ارکان قرارداد خرید و فروش خودرو {مبایعه نامه ماشین}:
توافقی که خریدار و فروشنده برای معامله خودرو منعقد میکنند، تشکیل شده از ارکان زیر است:
· مشخصات طرفین:
ابتداییترین و ضروریترین رکن هر قرارداد، به ویژه مبایعهنامه ماشین، ذکر مشخصات خریدار و فروشنده به نحوی دقیق است. این رکن عبارت است از نام، نام خانوادگی، کد ملی، محل اقامت، شماره تلفن و سایر اطلاعات هویتی دیگر.
· موضوع و مشخصات مورد معامله:
این بند از قرارداد، به درج اطلاعات و مشخصات موضوع توافق {اتومبیل} اختصاص دارد. اطلاعاتی از قیبل نوع، مدل، تیپ، شماره بدنه، شماره شاسی و شماره موتور
· نحوه فسخ معامله خودرو:
این بند در بردارنده موضوع نحوه فسخ معامله خودرو است. در این ماده متعاملین مواردی را جهت داشتن اختیار برهم زدن معامله برای خود در نظر خواهند گرفت.
· ثمن معامله و شرایط پرداخت:
در این قسمت، مبلغ معامله و نحوه پرداخت آن قید میگردد. به طور مثال، اگر پرداخت به صورت اقساط باشد، طرفین در متن بیع نامه اتومبیل باید زمان سررسید اقساط و همچنین مبلغ هر قسط را به روشنی معین نمایند.
· تحویل مورد معامله:
یکی دیگر از ضروریترین مواردی که در قرارداد معامله خودرو باید نوشته شود، شرایط تحویل اتومبیل به خریدار است. فرض کنید خودروی مورد معامله در شهر تبریز است اما قرارداد مذکور در شهر تهران منعقد شده است. در این صورت برای جلوگیری از وقع اختلاف بر سر محل و زمان تحویل ماشین مورد نظر، بهتر است شرایط به صورت کامل در متن بیع نامه خودرو نگاشته شود.
· تعهدات طرفین قرارداد خرید و فروش خودرو:
یکی از آثار و عواقب قرارداد، تعهداتی است که طرفین با امضای توافق بر عهده میگیرند. در قرارداد خرید و فروش اتومبیل نیز بایع و خریدار وظایف و تعهداتی را بر عهده خواهند داشت. تعهداتی نظیر تحویل به موقع خودرو به خریدار توسط فروشنده، پرداخت به موقع مبلغ معامله توسط خریدار و ... .
· فورس ماژور:
این رکن از قرارداد، روشن کنند تکلیف طرفین در صورت وقوع فورس ماژور میباشد. فورس ماژور یا به عبارتی دیگر قوه قاهره، به معنای رخ دادن وقایع و حوادثی خارج از اختیارات طرفین است، به نحوی که امکان ایفای تعهد را از بین ببرد. به طور مثال، فروشنده و خریدار میتوانند توافق کنند در صورت بروز حادثه از قبیل سیل و زلزله، قرارداد ملغی شده و اثر قانونی نداشته باشد.
· حل و فصل اختلافات:
یکی دیگر از ارکان مهم و ضروری، تعیین مرجع حل اختلافات در مبایعهنامه خودرو است. خریدار و فروشنده میتوانند با تعیین داوری در قرارداد، حل و فصل اختلافات و مشکلات خویش را به داور مرضی الطرفین سپارده و از این طریق، به روند حل مسائل پیش آمده تسریع دهند.
موارد فوق، از مهمترین ارکان تشکیل دهنده مبایعهنامه خودرو است. علاوه بر این موارد، بندهایی مانند ضمانت اجرای قرارداد، تنظیم سند رسمی، تعداد نسخه های قرارداد و اقامتگاه متعاملین نیز در این قرارداد مندرج خواهد شد.
تعهدات فروشنده و خریدار در قرارداد خرید و فروش خودرو:
در هنگام تنظیم قرارداد خرید و فروش خودرو، هر دو طرف باید تعهدات خود را مشخص کنند. تعهدات فروشنده و خریدار در این قرارداد عبارتند از:
1. تعهدات فروشنده در قرارداد خرید و فروش خودرو:
- تحویل خودرو به خریدار در وضعیتی که در قرارداد مشخص شده است، شامل وضعیت فنی، ظاهری؛
- ارائه اسناد و مدارک مربوط به خودرو شامل سند و تمامی مدارک ثبتی و قانونی مربوط به آن؛
- تضمین صحت و سلامت ماشین و عدم وجود عیب و ایرادی در آن در زمان تحویل؛
- پرداخت هزینههای مربوط به خلافی خودرو، عوارض و انتقال سند؛
- اطلاعرسانی به خریدار در مورد هرگونه عیب و ایراد موجود در وسیله نقلیه.
2. تعهدات خریدار در معامله خودرو:
- پرداخت قیمت قرارداد و هزینههای مربوط به تغییر نام و پلاک خودرو؛
- دریافت خودرو در وضعیتی که در قرارداد مشخص شده؛
- تحمل هرگونه هزینه مربوط به تعمیرات و نگهداری خودرو پس از تحویل آن.
مهم است که هر دو طرف قرارداد، تعهدات خود را به دقت مشخص کنند و از صحت و قابلیت اجرایی آن اطمینان حاصل نمایند همچنین، در صورتی که هرگونه مشکلی در اجرای قرارداد به وجود آید، پیش از اقدام به هرگونه اقدام قانونی، به شما توصیه میکنیم از طریق مشاوره حقوقی آنلاین، بهترین راه حل مسئله خود را بیابید.
نکات کلیدی تنظیم قرارداد بیع اتومبیل:
بیع اتومبیل، نکات مهمی دارد که بهتر است به عنوان خریدار یا فروشنده از آن مطلع باشید:
نکته اول_ چنانچه خودرو دارای اوصاف مشخص شده در قرارداد نباشد، خریدار میتواند به استناد خیار عیب معامله را فسخ کرده و یا ما به تفاوت خودروی سالم و معیوب را دریافت دارد.
نکته دوم_ قرارداد بیع خودرو عقدی لازم است. به این معنا که جز در موارد معین {انواع خیارات قانونی}، قابل فسخ به صورت یک طرفه نخواهد بود؛ بنابراین، بهتر است با درج شروطی در قرارداد، مواردی را جهت داشتن حق فسخ معامله برای خود در نظر بگیرید.
نکته سوم_ قبل از نوشتن قرارداد خرید و فروش اتومبیل، از رهن نبودن خودروی مورد نظر مطمئن شوید. همچنین اگر فروشنده مالک خودرو نیست و به وکالت از مالک قصد انعقاد معامله را دارد، وکالتنامه رسمی وی را مورد بررسی قرار دهید.
قبل از خرید ماشین، به این موارد دقت کنید:
در هنگام خرید ماشین، بهتر است این نکات را در نظر بگیرید:
1. بررسی وضعیت فنی خودرو: قبل از خرید ماشین، باید به دقت وضعیت فنی خودرو را بررسی کنید. این مورد شامل بررسی موتور، دندهها، ترمز، سیستم تعلیق، سیستم تهویه، سیستم صوتی و سیستم روانکاری آن است.
2. بررسی وضعیت بدنه خودرو: باید به دقت بدنه خودرو را بررسی کنید تا از وجود خط و خش، زنگ، رنگریزی و ترمیم بدنه مطلع شوید. همچنین، باید توجه داشته باشید که آیا بدنه وسیله نقلیه تحت تعمیرات جزئی و یا تعویض قطعات بوده است یا خیر.
3. بررسی مدارک خودرو: مدارک خودرو شامل سند، برگ سبز و تمامی مدارک ثبتی و قانونی مربوط به خودرو میشود. باید مطمئن شوید که تمامی مدارک به درستی و منطبق با مشخصات خودرو است.
4. بررسی کیلومتر خودرو: باید بررسی کنید که آیا کیلومتر خودرو صحیح است یا خیر. در برخی موارد، فروشندگان ممکن است کیلومتر خودرو را تغییر دهند که این امر میتواند به شما خسارت بزرگی برساند.
5. بررسی تاریخ سرویس خودرو: باید تاریخ سرویسهای قبلی خودرو را بررسی کنید تا از اینکه اتومبیل به درستی و به موقع تعمیر و نگهداری شده است، مطمئن شوید.
6. بررسی تاریخ و وضعیت گارانتی: در صورتی که خودرویی که قصد خرید آن را دارید، هنوز در دوره گارانتی است، باید اطمینان حاصل کنید که گارانتی خودرو به درستی ثبت شده و هنوز اعتبار دارد.
7. بررسی امکانات و لوازم جانبی خودرو: باید امکانات موجود در وسیله نقلیه را نیز بررسی کنید و مطمئن شوید که همه امکانات مورد توافق نظیر سیستم صوتی و .. وجود دارد.
سخن نهایی:
در این مقاله تلاش کردیم شما را با قرارداد خرید و فروش خودرو و تمامی نکات مربوط به آن آشنا کنیم. در نهایت باید یادآور شد که شما میتوانید از طریق سامانه پرسش و پاسخ حقوقی چراغ، سوالات و ابهامات خود در این رابطه را به صورت رایگان نزد وکلا و متخصصین حقوقی مطرح نموده و پاسخ دریافت دارید.
بهناز صفاری_ کارشناس حقوقی وکیلباشی
نظرات
پیام های کاربران را بخوانید
کل دیدگاهها (0)