در این مقاله قصد داریم به بررسی قرارداد کار فصلی و نحوه تنظیم آن بپردازیم:
قرارداد کار فصلی یکی از موضوعات پر بحث و جالب در حوزه حقوق کار است. این نوع قرارداد کاری بیشتر در بخشهایی از اقتصاد که با فصلبندی زمانی شدید روبرو هستند (مانند باغها، مزارع، صیادی و تولیدات مرتبط با فصول مختلف) استفاده میشود. در این نوع قرارداد کاری، کارفرما با کارگر برای یک فصل خاص از سال قرارداد امضاء میکند و پس از پایان فصل، کارگر اجازه میگیرد تا به کار خود ادامه دهد یا از قرارداد خارج شود.
با توجه به اینکه قرارداد کار فصلی میتواند مسائلی مانند حقوق کارگران، تعطیلی غیرمنتظره و شرایط اقتصادی را در بر داشته باشد، در این مقاله از وکیلباشی به بررسی جزئیات این قرارداد پرداخته و تأثیر آن بر کارگران و کارفرمایان را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
قرارداد کار فصلی بین چه افرادی منعقد می شود؟
از جمله نکات مهم در قرارداد کار به صورت کلی، تعیین طرفین قرارداد و درج مشخصات دقیق آنها در متن مورد توافق است. قرارداد کار فصلی یا قرارداد استخدام کار فصلی، قراردادی است که بین کارفرما و کارگر به منظور انجام کارهایی در طی فصلهای خاصی از سال منعقد میشود. به عنوان مثال، در بعضی شغلها مانند باغبانی، گردشگری، کشاورزی و... فصلی بودن کارها میتواند باعث شود که قرارداد کاری فصلی بسته شود.
در قرارداد کاری فصلی، شرایطی مانند مدت زمان قرارداد، حقوق و مزایا، وظایف و مسئولیتها و شرایط پایان قرارداد باید مشخص شوند. همچنین، در این قرارداد باید به مسائل ایمنی و بهداشت کار، حقوق کارگر در صورت بروز مشکل، تعطیلات رسمی در طول فصل، شرایط کاری در شرایط آب و هوایی خاص و... توجه شود.
به طور کلی، قرارداد کاری فصلی بین کارفرما و کارگر بسته میشود و به منظور تضمین حقوق و تعهدات هر دو طرف، باید با دقت و شفافیت تعیین شود. در این نوع قرارداد، مدت زمان قرارداد معمولاً از چند هفته تا چند ماه است و پس از پایان مدت قرارداد، قرارداد به طور خودکار پایان مییابد.
نحوه تنظیم قرارداد استخدام به صورت فصلی:
برای تهیه قرارداد کار فصلی، باید اطلاعات مربوط به شرایط کاری و توافقات بین کارفرما و کارمند را در آن درج کرد. از این رو پیشنهاد میکنیم در صورتی که نیاز به چنین قراردادی دارید، درخواست خود برای تنظیم قرارداد سفارشی و شخصی سازی شده را ثبت نمایید تا وکیل متخصص در این زمینه، متن قرارداد را برای شما آماده کند.
اما به طور کلی، برخی از مواردی که باید حتماً در متن این قرارداد لحاظ شوند، عبارتند از:
1. طرفین قرارداد: شامل نام و اطلاعات هویتی کارفرما و کارگر؛
2. موضوع قرارداد: شامل تشریح موضوع فعالیت نیروی کار و محل انجام کار؛
3. مدت قرارداد: شامل تاریخ شروع و پایان قرارداد (برای آنکه بتوانید این بخش را با دقت بیشتری تکمیل کنید، پیشنهاد میکنیم مقالهی نحوه تنظیم قرارداد کار موقت را مطالعه نمایید)؛
4. میزان حقوق و دستمزد: شامل حقوق پایه و پاداشهای مختلف؛
5. ساعت کاری و روزهای تعطیل؛
6. مرخصیها، تعطیلیها و مزایای دیگر؛
7. شرایط ارتقاء و افزایش حقوق؛
8. شرایط اخراج کارگر یا خاتمه قرارداد (در این زمینه به راهنمای جامع فسخ قرارداد کار نیز سری بزنید!)؛
9. شرایط بیمه و سایر امتیازات کارگر؛
کارفرما و کارپذیر در قرارداد کار فصلی چه تعهداتی را بر عهده دارند؟
یکی از آثار و عواقب قرارداد، تعهداتی است که طرفین با امضای متن توافق بر عهده خواهند گرفت. از الزامات و وظایف کارپذیر و کارفرما به موارد زیر میتوان اشاره نمود:
الف) تعهدات کارفرما:
- پرداخت به موقع دستمزد و سایر مزایا به کارمند و مطابق با قوانین و مقررات مربوطه
- ارائه شرایط مناسب کاری و رعایت حقوق و شرایط کاری نیروی انسانی
- بیمه کردن کارمند در صورت نیاز و بر اساس مقررات قانونی
- ارائه ایمنی و بهداشت کاری مناسب
- رعایت حریم شخصی و حقوق کارگر
ب) تعهدات کارگر (یا کارمند):
- انجام وظایف کاری به بهترین شکل و بر اساس شرایط مورد توافق با کارفرما
- رعایت قوانین و مقررات مربوط به شرکت و شرایط کاری
- رعایت اصول اخلاقی و انجام کار با دقت و صداقت
- حفظ محرمانگی و عدم انتشار اطلاعات محرمانه شرکت
- رعایت ایمنی و بهداشت کاری و استفاده بهینه از تجهیزات و امکانات مرتبط
همچنین، اگر قوانین، مقررات و دستورالعملهای خاصی برای شرکت شما وجود دارد، باید اطلاعات مربوط به آنها نیز در قرارداد کار فصلی درج شود. در نهایت، باید مطمئن شوید که همه شرایط کاری و حقوقی که بین کارفرما و نیروی کار توافق شده است، به درستی در قرارداد کار فصلی درج شده است و هر دو طرف آن را امضاء کردهاند.
نکات کلیدی قرارداد کار فصلی که نمی دانید:
بسیاری از افراد هستند که برای کار خود اقدام به تنظیم قرارداد استخدام به صورت فصلی میکنند، اما از برخی از جزئیات و نکات مهم حقوقی در رابطه با این قرارداد اطلاع ندارند. قرارداد کار فصلی یکی از انواع قرارداد کار است که جالب است این نکات را در رابطه با آن بدانید:
-
بیمه در قرارداد کار فصلی:
بله؛ کارگرانی که در چنین شرایطی استخدام میشوند، همچنان حق بیمه دارند. در واقع، قانون کار کشور مقرر میکند که تمام کارگرانی که دارای چنین قراردادی هستند، باید به حقوق و مزایای کارگری، از جمله بیمه، دسترسی داشته باشند. از این رو، در قرارداد کار به صورت فصلی، کارفرما میبایست برای کارگران خود، بیمههای اجتماعی، سلامت و حوادث کاری را تأمین کند.
بنابراین، کارفرما موظف است برای کارگران خود در قرارداد کاری فصلی، حقوق و مزایای کارگری را تأمین کند و به دقت شرایط ایمنی و بهداشت کار و نحوه پرداخت حقوق و مزایا را در قرارداد مشخص کند. همچنین، کارگران نیز باید به شرایط قرارداد کاری فصلی پایبند باشند و از حقوق و مزایای مربوط به خود بهرهمند شوند.
-
وضعیت مرخصی در قرارداد کار به صورت فصلی:
کارگرانی که در قرارداد کاری فصلی هستند نیز، مانند کارگران دیگر حق مرخصی دارند. قانون کار کشور در مورد حقوق مرخصی کارگران، هیچ تفاوتی بین کارگران دائمی و فصلی قائل نشده است و تمام کارگران، از جمله کارگران فصلی، حق مرخصی را دارند.
با این حال، در قرارداد کاری فصلی، مدت مرخصی که به کارگر تعلق میگیرد، باید به صورت دقیق و شفاف تعیین شود. علاوه بر این، شرایط استفاده از مرخصی، مانند زمان استفاده، محل استفاده و شرایط پرداخت، باید در قرارداد کاری فصلی مشخص شوند.
در این نوع قرارداد، ممکن است مدت مرخصی کمتر از کارگران دائمی باشد، زیرا مدت قرارداد کاری فصلی معمولاً کوتاهتر است. با این حال، کارگران فصلی نیز باید به مدت مرخصیشان پایبند باشند و در صورتی که شرایطی در قرارداد کاری فصلی برای استفاده از مرخصی تعیین شده است، حتماً آن را رعایت کنند.
و اما جمع بندی:
با توجه به آنچه گفته شد، قرارداد کار فصلی یک ابزار قانونی برای تنظیم روابط کاری بین کارفرما و کارگران یا کارمندان است. اما، برای جلوگیری از مشکلات و اختلافات در آینده، مهم است قرارداد کار فصلی به درستی تهیه و امضا شود و تعهدات هر دو طرف به درستی رعایت شود.
لذا با در نظر گرفتن این موضوع که قوانین و مقررات حقوقی به طور مداوم تغییر میکنند، بهتر است قبل از تهیه قرارداد خود، با استفاده از منابع قانونی و درخواست مشاوره حقوقی از وکلای مورد اعتماد، از به روز بودن شرایط کاری و رعایت تمامی مقررات قانونی در متن قرارداد، اطمینان خاطر حاصل کنید.
سحر سفلایی_ کارشناس حقوقی وکیلباشی
نظرات
پیام های کاربران را بخوانید
مریم سادات
استخدام بدون قرارداد اشکالی داره
پاسخ وکیل باشی: با سلام. داشتن رابطه همکاری بدون قرارداد استخدام میتواند مشکلات زیادی را برای شما به همراه داشته باشد؛ بنابراین توصیه میکنیم بدون قرارداد کار، همکاری خود را آغاز نکنید.
کل دیدگاهها (1)
مریم سادات
استخدام بدون قرارداد اشکالی داره
پاسخ وکیل باشی: با سلام. داشتن رابطه همکاری بدون قرارداد استخدام میتواند مشکلات زیادی را برای شما به همراه داشته باشد؛ بنابراین توصیه میکنیم بدون قرارداد کار، همکاری خود را آغاز نکنید.