سرپرست کارگاه بهعنوان یکی از اعضای اصلی در اجرای پروژههای صنایع فلزی، خودروسازی، ساختمانی، صنایع غذایی و غیره استخدام میشود. این شخص توسط قرارداد استخدام سرپرست کارگاه، در پروژهها مشغول به کار شده و علاوه بر برخورداری از مسئولیت اجرایی در کارگاه، وظیفه نظارت بر کارگران و کارکنان را دارد. بهنحویکه کارفرما او را بهعنوان مجری پروژه میشناسد.
برای استخدام سرپرست کارگاه که در برخی از اوقات به او سرکارگر نیز گفته میشود، تدوین یک قرارداد همهجانبه و جامع بسیار ضروری است. اگر تا انتهای این مطلب همراه وکیل باشی بمانید با نحوه تنظیم، تعهدات طرفین و نکات حقوقی این قرارداد آشنا خواهید شد.
سرپرست کارگاه کیست؟ چه نقشی در پروژههای عمرانی و ساختمانی دارد؟
سرپرست کارگاه که برخی از افراد به آن "سرکارگر" نیز میگویند، شخصی است که مسئولیت اجرایی و رهبری کارگاه را بر عهده دارد. این فرد معمولاً تجربه کاری و مهارتهای لازم برای مدیریت کارگاه را دارد و میتواند بهصورت کار تمام وقت یا کار پاره وقت در این نقش فعالیت کند.
عمدهترین وظایف و مسئولیتهای سرپرست کارگاه در انواع پروژههای ساختمانی و غیرساختمانی شامل موارد زیر است:
· برنامهریزی، سازماندهی و نظارت بر فعالیتهای کارگاه
· مدیریت منابع انسانی و مالی پروژه
· محافظت از مسائل مربوط به ایمنی و بهداشت محیط کار
· ارتباط مداوم با کارفرما و مراجعان
قرارداد استخدام سرپرست کارگاه از نگاه قانون
"Employment Contract for Workshop Supervisor یا قرارداد استخدام سرپرست کارگاه، موافقتنامهای مکتوب و مستدل است که میان کارفرما (مالک پروژه) و سرپرست کارگاه بهعنوان مجری، منعقد میشود. این توافقنامه، مطابق مواد 2، 3، 4 و 7 قانون کار مابین طرفین به امضا میرسد." این قرارداد شامل اطلاعاتی نظیر مشخصات طرفین، مدت، حقوق و مزایا، شرایط کاری، تعهدات و مسئولیتهای سرپرست کارگاه و سایر مقرراتی است که در ادامه به آنها اشاره کردهایم.
چه به عنوان کارفرما و چه به عنوان سرپرست یک کارگاه ساختمانی، به شما پیشنهاد میکنیم همکاری خود را بدون وجود قرارداد سرپرست کارگاه ساختمانی آغاز نکنید. در غیر این صورت احتمال بروز اختلاف میان شما وطرف مقابل افزایش خواهد یافت و همین امر سبب ورود خسارت به شما خواهد شد.
چگونه قرارداد استخدام سرپرست کارگاه را به درستی بنویسیم؟
قرارداد استخدام سرپرست کارگاه یکی از انواع قرارداد کار به شمار میرود و ارکان آن عبارتاند از:
1. عنوان قرارداد: نوع کارگاه یا پروژه مورد نظر باید در این قسمت درج شود؛ مثلاً اگر کارگاه ساختمانی است، موضوع قرارداد عبارت است از: "قرارداد استخدام سرپرست کارگاه ساختمانی"
2. مشخصات طرفین (کارفرما و سرپرست کارگاه)
3. موضوع قرارداد: استخدام سرپرست کارگاه؛ پروژه ساختمانی، عمرانی یا هر نوع فعالیت خاصی که سرپرست مزبور موظف به انجام آن است.
4. مدت قرارداد
5. محل کار سرپرست کارگاه (محل اصلی فعالیت سرکارگر)
6. نوع کار سرپرست کارگاه اعم از قرارداد کار موقت، دائمی، کار معین و...
7. حقالسعی (دستمزد یا حقوق ماهانه)
8. سایر حقوق و مزایای سرپرست پروژه نظیر عیدی، سنوات، میزان مرخصی ماهانه و...
9. تعهدات سرپرست کارگاه
10. تعهدات کارفرما
11. نحوه فسخ قرارداد
12. رسیدگی به اختلافات طرفین و داوری در قرارداد
13. امضای قرارداد: پس از تدوین قرارداد، کارفرما و سرپرست کارگاه باید آن را امضا کنند. همچنین، ممکن است نیاز به شاهدان حضوری نیز داشته باشند.
14. ارائه نسخههای قرارداد: پس از امضای موافقتنامه، یک نسخه از قرارداد به سرپرست کارگاه ارائه میشود و نسخهای دیگر نزد کارفرما باقی میماند.
توجه داشته باشید که برای بهتر تنظیم کردن هر نوع قرارداد استخدامی، باید اطلاعات خود پیرامون موضوع را افزایش دهید. خبر خوب اینکه شما این امکان را دارید که با استفاده از آموزش تصویری امور استخدامی، آگاهی و دانش خود را در زمینه قوانین کار و استخدام بالا برده و بتوانید قراردادی صحیح و منطبق با قانون تدوین کنید.
تعهدات طرفین قرارداد استخدام سرپرست کارگاه
بهموازات انعقاد قرارداد، طرفین نسبت به قبول مسئولیتهای مختلف، ملزم میشوند. ما در مطلب نکات مهم قرارداد کار، کلیات تعهدات کارگر و کارفرما را بیان کردیم. در این نوشته نیز بهصورت مجزا، وظایف و تکالیف طرفین قرارداد مزبور را توضیح میدهیم.
تعهدات کارفرما در قرارداد استخدام سرپرست کارگاه
کارفرما نیز در مقابل سرکارگر یا همان سرپرست پروژه تعهداتی دارد که در زیر به برخی از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
1. پرداخت حقوق و مزایای مشخص شده در قرارداد بهصورت منظم و بهموقع
2. فراهمکردن شرایط کاری مناسب و ایجاد محیط کاری امن و سالم برای سرپرست کارگاه و کارگران
3. ارائه تجهیزات و دستگاههای کارگاهی مناسب و بدون خرابی برای انجام فعالیتهای کارگاه
4. در اختیار قراردادن مواد اولیه و مصرفی کافی و مناسب به سرپرست کارگاه
5. ارائه آموزشهای لازم به سرپرست کارگاه و کارگران در زمینه ایمنی و بهداشت پروژه
6. پشتیبانی لازم از سرپرست کارگاه در صورت بروز مشکلات و مسائل مربوط به کارگاه
7. رعایت قرارداد و تعهدات مربوط به سرپرست کارگاه و احترام به حقوق و مزایای او
البته بنا بر توافقات میان سرپرست و کارفرما، ممکن است تعهدات دیگری مانند بیمه کارگران، بیمه تجهیزات و... نیز بر عهده کارفرما باشد.
تعهدات سرپرست کارگاه
سرپرست کارگاه، همزمان با امضای قرارداد استخدام، تعهدات و مسئولیتهای مختلفی از جمله موارد زیر را برعهده میگیرد:
1. انجام وظایف و مسئولیتهای محول شده بهصورت کامل و بادقت و صحت.
2. رعایت قوانین و نکات مربوط به مسائل ایمنی و بهداشتی کارگاه و انجام کلیه امور لازم جهت جلوگیری از بروز هرگونه حادثه در محیط کارگاه و ایمنسازی کارگران
3. افشانکردن اسرار کارفرما و پروژه: دراینرابطه در مقاله حفظ محرمانگی اطلاعات توضیحات مفصلی را ارائه کردهایم.
4. اطلاعرسانی به کارفرما در صورت وقوع هرگونه مشکل یا تخلف در کارگاه.
5. برقراری روابط حرفهای با همکاران و کارفرما.
6. ارائه گزارشهای دورهای به کارفرما ارائه
7. مراقبت از تجهیزات و دستگاههای کارگاهی
8. اجرای دقیق و بهموقع همه دستورات و راهنماییهای کارفرما
9. ارائه راهکارهای مناسب در صورت بروز مشکلات و تخلفات در کارگاه
10. رعایت حقوق و مزایای کارگران و پیمانکاران پروژه
این تعهدات ممکن است در قرارداد استخدام سرپرست کارگاه بهصورت دقیقتر و با جزئیات بیشتری نوشته شود؛ بنابراین برای جلوگیری از بروز هرگونه خطا در انعقاد این پیمان شغلی، حتماً از مشاوره حقوقی با وکلای دادگستری بهره بگیرید.
نکات حقوقی قرارداد استخدام سرپرست کارگاه
حال که بهخوبی متوجه رابطه میان کارفرما و سرپرست کارگاه شدید، بهتر است برخی از مهمترین نکات حقوقی این قرارداد را با یکدیگر بررسی کنیم.
· همان گونه که توضیح دادیم، رابطه میان سرپرست پروژه و کارفرما، بر اساس مقررات قانون کار ایجاد میشود. ازاینرو، رابطه حقوقی میان این دو، همان ارتباط کارگر و کارفرما است. برای آشنایی بیشتر با مقررات قراردادهای استخدامی، توصیه میکنیم به مطلب همه چیز درباره قراردادهای استخدامی سر بزنید.
· قرارداد باید مدتزمان استخدام سرپرست کارگاه را مشخص کند. این مدت میتواند بهصورت قرارداد کار آزمایشی، پارهوقت یا تماموقت باشد. یعنی سرپرست روزانه 8 ساعت در کارگاه فعالیت کند یا کمتر از این مقدار. این موضوع به مذاکرات دو طرف بستگی دارد.
· پایانیافتن یا انحلال قرارداد، از مهمترین و تخصصیترین موضوعات توافقات شغلی است. اگر سرپرست یا کارفرما هستید، حتماً شرایط فسخ قرارداد را بهصورت کاملاً شفاف بنویسید. در مطلب راهنمای جامع فسخ قرارداد کار توضیح دادیم که فسخ هرگونه قرارداد چه از سوی کارفرما و چه از سوی کارگر، شرایط خاصی دارد. مثلاً فسخ قرارداد ممکن است به دلیل تخلفات سرپرست کارگاه از شرایط مندرج در قرارداد اتفاق افتد یا اینکه بهخاطر نارضایتی سرکارگر از کارفرما در طول اجرای پروژه باشد.
· بهتر است شرط عدم واگذاری قرارداد به غیر را برای سرپرست در نظر گرفت. چرا که در این صورت، سرکارگر متعهد میشود تا پایان اجرای قرارداد، کارگاه دیگری را سرپرستی نکند.
و اما جمعبندی
در این مطلب از وکیلباشی، تلاش کردیم تا ابعاد حقوقی قرارداد استخدام سرپرست کارگاه را بررسی کنیم. در یان میان توضیح دادیم که سرپرست کارگاه باتوجهبه ابعاد پروژه ممکن است یک یا چند نفر باشد. البته فرض ما در این نوشته، وجود یک سرکارگر بود؛ چنانچه افراد متعددی در این جایگاه شغلی استخدام شوند، همگی موظفاند که با یکدیگر همکاری و هماهنگی لازم را داشته باشند.
درهرصورت، چنانچه سؤال یا ابهامی راجع به این موضوع دارید، میتوانید آن را در سامانه پرسش و پاسخ حقوقی رایگان چراغ با متخصصین در میان بگذارید. مشاوران حقوقی و وکلای تیم، همراه و پاسخگوی شما هستند.
راضیه حبیبی_کارشناس حقوقی وکیلباشی
نظرات
پیام های کاربران را بخوانید
کل دیدگاهها (0)