در این مقاله قصد داریم به بررسی قرارداد مشارکت در اخذ نمایندگی بیمه و نکات آن بپردازیم:
اگر قصد ورود به حوزه شغلی بیمه را دارید، قرارداد مشارکت در نمایندگی بیمه، راهکار بسیار خوبی برای کسب درآمد و سود خواهد بود. ممکن است بپرسید چرا اخذ نمایندگی بیمه به صورت شراکتی مفید است و اصلاً چرا باید برای این کار دنبال شریک بگردم؟ پاسخ این است که بستن این قرارداد، مزیتهای متعددی مثل به اشتراک گذاشتن ریسک و سرمایه، افزایش قدرت مذاکره با سازمانها و مشتریان و بالاخره، امکان توسعه کسب و کار را برای هر دو طرف توافق به همراه دارد.
برای این منظور، باید ابتدا با شرکت بیمهای که تمایل به همکاری دارید، تماس بگیرید و شرایط وضع شده برای اخذ نمایندگی به صورت شراکتی را بپرسید؛ سپس، شریک یا شریکان موردنظر خود را بر اساس نیازتان پیدا کنید. مثلاً اگر شما در رشته مدیریت بیمه تحصیل کردهاید اما سرمایه برای اجاره دفتر ندارید، باید یک شرکت سرمایهگذار را پیدا کنید.
چنانچه برای این کار مصمم هستید، تا انتهای این نوشته از وکیلباشی همراه باشید. ما در ادامه تمام جزئیات قرارداد مشارکت در نمایندگی بیمه را توضیح میدهیم.
قرارداد مشارکت در نمایندگی بیمه چیست؟
"قرارداد مشارکت در اخذ نمایندگی بیمه {Insurance agency_partnership}، مطابق توضیح مقنن از عقد شرکت در ماده 571 قانون مدنی، میان افرادی که قصد تأسیس نمایندگی بیمه را دارند، تنظیم میشود. اشخاصی که چنین قصدی دارند، ممکن است یک شخص حقیقی یا حقوقی باشند که توافقنامه مزبور را امضاء میکنند. در متن این پیمان، ضوابط و نحوه مشارکت در فعالیتهای نمایندگی بیمه، نحوه تقسیم سود و زیان، تعهدات هر یک از نمایندگان و چگونگی خاتمه قرارداد بین دو طرف درج میشوند."
در این باره باید گفت که شرکا باید نمایندگی بیمه را با یکدیگر اخذ نمایند. در این صورت توافقی تحت عنوان قرارداد اعطای نمایندگی، میان نمایندگان و شرکت بیمه منعقد میگردد که بسیار تخصصی و مهم است.
چرا برای راهاندازی نمایندگی بیمه، قرارداد مشارکت را انتخاب کنیم؟
قرارداد مشارکت در نمایندگی بیمه یکی از انواع قرارداد مشارکت به شمار میرود که این روزها طرفداران فراوانی پیدا کرده است. در واقع، شراکت برای افرادی که دوست دارند یک کسب و کار را با کمک یکدیگر شروع کنند، یک راه عالی است. در اینجا، شما به عنوان فردی که دارای تجربه و مدرک معتبر در زمینه بیمه هستید و شریک شما که دارای سرمایه مالی کافی است، میتوانید ضمن شراکت با هم، کسب و کار موفقی را راهاندازی کنید.
از طریق این قرارداد مشارکت، شما قادرید از تجربیات خود در زمینه بیمه مانند مدیریت دفاتر، جذب مشتریان و پشتیبانی از آنها، بهره ببرید. همچنین شریک شما میتواند با ارائه سرمایه مالی، به راحتی به کسب و کار شما کمک کند و در این راه، هر دوی شما سود خوبی به دست بیاورید.
پیش از امضای قرارداد، حتماً با شریک خود صحبت کرده و جزئیاتی مانند نحوه توزیع سود و مسئولیتهای خود را مشخص کنید. همچنین، توصیه میکنیم در ابتدای کار، یک قرارداد شراکت رسمی و معتبر امضا کنید تا در صورت بروز هرگونه مشکل یا نارضایتی، مسائل به صورت قانونی حل شوند.با این کار، شما میتوانید با ترکیب تخصص و سرمایه، کسب و کار موفقی را راهاندازی کرده و به هدف خود از مدیریت یک دفتر نمایندگی بیمه نزدیک شوید.
البته، باید خاطرنشان کنیم که قرادادهای مشارکت، در حوزههای گوناگون کاربرد دارند؛ مثلاً قرارداد مشارکت در استارت آپها که توسط آن میتوانید کسب و کار نوپای خود را آغاز کنید یا سایر انواع قراردادهای مشارکت مدنی خصوصی که تعداد زیادی از آنها در مطالب مجله حقوقی وکیلباشی در دسترستان قرار دارند.
نحوه تنظیم قرارداد مشارکت در نمایندگی بیمه چگونه است؟
نحوه نوشتن قرارداد مشارکت، یکی از موضوعات دشوار در زمینه قراردادها است. چرا که تعیین سود و زیان هر یک از شرکا از یک طرف و محاسبه میزان سهمالشرکه شرکا نیز از طرف دیگر، کار چندان راحتی نخواهد بود. ازاینرو، ما به ارکان قرارداد مشارکت در نمایندگی بیمه اشاره میکنیم؛ اما این به منزله این نیست که خودتان متن چنین توافقی را بنویسید. زیرا هر یک از مواد و بندهای متن قرارداد، حاوی نکات حقوقی بسیار زیادی است که فقط مشاوران و وکلا قادر به درک و تفسیرشان هستند.
ارکان قرارداد مشارکت در نمایندگی بیمه عبارتاند از:
· عنوان قرارداد
· طرفین قرارداد
· موضوع قرارداد
· مدت قرارداد مشارکت در نمایندگی بیمه
· آورده هر یک از طرفین
· سهمالشرکه شرکا
· نحوه تقسیم سود و زیان میان شرکا
· تعهدات طرفین
· نحوه فسخ قرارداد مشارکت
· فورس ماژور (قوه قاهره)
· حل و فصل اختلافات (در صورت ارجاع به داوری، مشخصات کامل داور باید ذکر شود)
· نسخههای قرارداد
در رابطه با نحوه فسخ قرارداد مشارکت، بهویژه این نوع از قرارداد شراکت، باید بدانید که هر دو طرف به تعهداتی متعددی متعهد میشوند. بنابراین، در صورتی که یکی از طرفین قرارداد، به هر دلیلی توانایی ادامه تعهدات خود را نداشته باشد، حق فسخ قرارداد برای شریک او فراهم میشود.
شرایط و نکات مهم قرارداد مشارکت در نمایندگی بیمه
هر قرارداد به موازات انعقاد، شرایط خاصی را برای هر یک از طرفین ایجاد میکند. برای دور ماندن از تبعات منفی این توافق، ضروری است که در زمان نوشتن متن قرارداد مزبور، نکات زیر را در نظر داشته باشید:
-
موارد موجب فسخ، باید به طور صریح در قرارداد ذکر شوند. زیرا، اگر طرفین به توافق نرسیده باشند که چه شرایطی باعث برهم خوردن قرارداد میشوند؛ احتمال بروز اختلاف در آینده به دلیل وجود ابهامات و تفسیرهای گوناگون، امری بدیهی است.
-
برای حل اختلافات آتی، بهتر است شرط داوری در قرارداد را در متن درج کنید. این ابزار حقوقی، فواید بیشماری برایتان دارد که در مطلبی تحت همین عنوان، درمورد آن صحبت کردهایم.
-
در رابطه با شریکی که انتخاب میکنید، به اهلیت داشتن او توجه کنید. بالغ، عاقل و رشید نبودن شریک منتخبتان موجب عدم نفوذ یا همان صحیح نبودن قرارداد خواهد شد.
-
دقت کنید که ذکر دقیق تعهدات طرفین نیز یک مسئله حقوقی و کاملاً تخصصی است؛ پس اگر دانش کافی در این حیطه ندارید؛ حتماً از یک وکیل مشورت بگیرید.
در نهایت، برای تنظیم این توافق، سایر شرایط صحت معاملات نظیر مشروع بودن انگیزه قرارداد، معین بودن موضوع قرارداد و همینطور، اطمینان از رضایت شریکتان را از یاد نبرید.
وظایف طرفین در قرارداد مشارکت در نمایندگی بیمه
قرارداد مشارکت در نمایندگی بیمه از آنجایی که چند تا شریک با یکدیگر به همکاری و تلاش در جهت سرمایهگذاری و فعالیتهای نمایندگی میپردازند، منعقد میشود. وظایف مشترک و وظایف خاص هر یک از طرفین را به طور مختصر برای شما شرح خواهیم داد:
-
شرکا باید در انجام فعالیتهای نمایندگی با یکدیگر همکاری کنند و مبلغ سهم الشرکه را پرداخت نمایند.
-
نماینده سهم الشرکه باید محل کار مناسبی را برای فعالیتها تهیه کند و از بیمه مرکزی پروانه نمایندگی را اخذ نماید.
-
نماینده برای محصولات و خدمات لازم است که بازاریابی و فروش انجام دهد و پرسنل موردنیاز را استخدام کند.
-
نماینده حق بیمه را باید از بیمه گذار دریافت نماید و با رعایت قوانین بیمهنامه را صادر کند.
وظایف فوق، جنبه کلی دارد و ممکن است در قراردادهای مختلف مشارکت در نمایندگی بیمه، جزئیات و شرایط دیگری نیز برخوردار باشد.
و اما جمعبندی مطلب
در این نوشته از وکیلباشی گفتیم که برای اخذ نمایندگی بیمه به صورت شراکتی، بهتر است قبل از بستن قرارداد، تمامی جنبههای آن را با دقت مورد بررسی قرار دهید. به طور خاص، باید مطمئن شوید که شرایط قرارداد، شامل تقسیم سود و خسارت، وظایف شریکان، حقوق و تعهدات شرکا و موارد دیگر، به درستی تعیین شده است و بازدهی مالی مناسبی برای شما و شریکانتان فراهم میکند. به همین دلیل، بهتر است قبل از انجام هر کاری، با یک وکیل باتجربه در امور قراردادها مشورت کرده و پس از دریافت مشاوره حقوقی، نسبت به امضای قرارداد اقدام کنید.
راضیه حبیبی_ کارشناس حقوقی وکیلباشی
نظرات
پیام های کاربران را بخوانید
کل دیدگاهها (0)