در این مقاله قصد داریم به بررسی تفاوت اجاره به شرط تملیک و فروش اقساطی بپردازیم:
در معاملات امروزی، افراد به دنبال روشهایی برای خرید کالاها و خدمات با شرایط معتبر و انعطافپذیرتر هستند. از این روشها میتوان به قرارداد اجاره به شرط تملیک و فروش اقساطی اشاره کرد. با این حال، تفاوتهای کلیدی بین این دو روش وجود دارد که باید قبل از تصمیمگیری در مورد اینکه کدام روش برای شما مناسبتر است، از آنها اطلاع داشته باشید.
در این نوشتار، به بررسی تفاوتهای بین اجاره به شرط تملیک و فروش اقساطی خواهیم پرداخت.
اجاره به شرط تملیک چیست؟
اجاره نوعی عقد قرارداد است که مبنی بر آن مالک، عین مستاجره را برای مدت زمان مشخصی به مستاجر اجاره میدهد و مستاجر در طول مدت زمان مشخص از منافع عین مستاجره بهره میبرد و در قبال استفاده از منافع عین مستاجره مبلغی را به عنوان اجارهبها به مالک پرداخت میکند.
در صورتی که در پایان دوره عقد اجاره با شرایط تعیین شده، مالکیت عین مستاجره به مستاجر تعلق گیرد، اجاره به شرط تملیک میگویند. در اکثر مواقع بانک اموال منقول و غیرمنقول را خریداری و بهصورت اجاره به شرط تملیک در اختیار متقاضی قرار میدهد
برای آشنایی بیشتر شما با قرارداد اجاره به شرط تملیک پیشنهاد میشود که مقاله نحوه نوشتن قرارداد اجاره به شرط تملیک را مطالعه کرده تا هنگام معامله با آگاهی بیشتری عمل کنید. قراردادهای اجاره به شرط تملیک به دو نوع شرط فعل و شرط نتیجه تقسیمبندی میشوند که هر کدام را به صورت مختصر توضیح میدهیم:
شرط نتیجه
در این شرط مستاجر در مدت زمان اجاره به صورت اجارهبها اقساط را پرداخت کرده تا مالکیت در زمان تمام شدن اقساط به مستاجر تعلق گیرد.
شرط فعل
در شرط فعل ابتدا باید شروطی که در عقد اجاره ذکر شده است محقق شود، سپس مستاجر پول را به مالک تقدیم کند.
بعضی از مزایای روش قرارداد اجاره به شرط تملیک عبارتند از:
-
کاهش ریسک کمتر در پرداخت وجه کالا
-
امکان استفاده از کالا بدون پرداخت تمام مبلغ
-
ایجاد سابقه اعتباری در صورت پرداخت به موقع اجاره بها
-
فروش کالا به صورت اقساطی و دریافت سود
قابل ذکر است که یکی از رایجترین عقدهای اجاره به شرط تملیک، خرید ملک است که وکیل باشی برای آسودگی خاطر شما نمونه قرارداد اجاره به شرط تملیک را با مشورت وکلای حرفهای و متخصص تنظیم کرده است تا شما عزیزان در هنگام معاملات خود درگیر هیچگونه چالشی نشوید.
فروش اقساطی به چه معناست؟
در فروش اقساطی خریدار تمام مبلغ کالا را به صورت یکجا به فروشنده نمیپردازد؛ بلکه با اتخاذ تصمیم طرفین، مشتری اقساطی برای پرداخت وجه کالا طی دوره زمانی مشخص (معمولاً چند ماهه یا چند ساله) پرداخت میکند. روشهای مختلفی برای فروش اقساطی وجود دارد، از جمله:
مزایای فروش اقساطی برای خریداران و فروشندگان چگونه است؟
-
امکان خرید کالاها و خدماتی که در حال حاضر توانایی پرداخت نقد آن را ندارند.
-
مدیریت بهتر جریان نقدینگی و برنامهریزی مالی.
-
استفاده از مزایای وام یا تسهیلات ارائه شده توسط فروشنده یا موسسات مالی.
معایب فروش اقساطی برای خریداران و فروشندگان چگونه است؟
-
کاهش نقدینگی در کوتاهمدت.
-
ریسک عدم پرداخت اقساط توسط خریداران.
-
هزینههای مربوط به صدور وام یا تسهیلات.
-
پرداخت سود یا کارمزد به ازای اقساط.
-
احتمال افزایش قیمت کالا یا خدمات در طول دوره اقساط.
در صورتی که قصد دارید از کالا یا خدماتی استفاده کنید؛ اما در حال حاضر توانایی پرداخت نقد آن را ندارید، روش اقساطی میتواند راهحل مناسبی برای شما باشد؛ اما بهتر است قبل از استفاده از فروش اقساطی، تمام جوانب آن را با دقت تجزیه و تحلیل کرده و از قرارداد فروش اقساطی دقیق و استاندارد استفاده کنید.
تفاوت فروش اقساطی و اجاره به شرط تملیک در چیست؟
اجاره به شرط تملیک نوعی قرارداد اجاره است که میان مستاجر و موجر برای مدت معینی با اجاره بهای مشخصی تنظیم میشود که پس از پایان قرارداد، مالکیت عین مستاجره به مستاجر تعلق میگیرد.
در فروش اقساطی نیز فرد میتواند بعد از خریداری کالا در بازه زمانی مشخص بهای کالا را طی چندین قسط بدهد که این مدت بستگی به قرارداد جاری شده میان طرفین دارد. این دو نوع قرارداد حقوقی شباهت زیادی با یکدیگر دارند اما در ماهیت، قرارداد اجاره به شرط تملیک با قرارداد فروش اقساطی کاملا متفاوت است.
یکی از تفاوتهای اساسی میان این دو قرارداد چنین است که در فروش اقساطی شخص از همان ابتدای معامله صاحب کالای مورد نظر میشود، در صورتی که در اجاره به شرط تملیک این گونه نیست بلکه فرد کالای مورد نظر را برای مدتی اجاره میکند و حق هیچ گونه تصرفی در کالای مورد نظر را ندارد.
یکی دیگر از تفاوتهای عمده این دو قرارداد با هم اینگونه است که در فروش اقساطی مالکیت عین به مشتری واگذار میشود؛ اما در قرارداد شرط به تملیک تا اتمام قرارداد مالکیت به شخص واگذار نمیگردد. از مزایای اجاره به شرط تملیک که این مورد را جزئی از تفاوتهای این دو قرارداد تعلقی میکند میتوان به استفاده کالا قبل از خریداری اشاره کرد که فروش اقساطی از چنین مزیتی برخوردار نمیباشد.
کلام آخر
در این مقاله از وکیل باشی تفاوت اجاره به شرط تملیک و فروش اقساطی را برای شما به صورت مختصر و مفید شرح دادیم، همچنین هر کدام را به صورت جداگانه توضیح داده و مورد تجزیه و تحلیل قرار دادیم. امیدواریم این نوشته برای شما سودمند واقع شود. در صورت هرگونه ابهام از یک وکیل متخصص مشاوره حقوقی دریافت کنید.
ماهک حقیقی_ کارشناس حقوقی وکیل باشی
نظرات
پیام های کاربران را بخوانید
کل دیدگاهها (0)