در این مقاله قصد داریم به بررسی نحوه تنظیم قرارداد طراحی سازه نگهبان و نکات مهم آن بپردازیم:
یکی از مهمترین مراحل ساخت یک ساختمان، طراحی سازه نگهبان است که نقش بسیار مهمی در افزایش مقاومت ساختمان خواهد داشت. به سبب اهمیت فراوان این مرحله، قرارداد طراحی سازه به امری مهم و حساس تبدیل شده است که باید با دقت بسیار زیاد تنظیم گردد؛ در غیر این صورت پیامدهای جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت.به همین دلیل بر آن شدیم تا در این مقاله از وکیل باشی، معنا و مفهوم سازه و نحوه طراحی آن و نکات مهم و کلیدی در تنظیم قرارداد طراحی سازه را برای شما بیان داریم و باهم به بررسی مفاد قرارداد طراحی سازه نگهبان بپردازیم. بنابراین با ما تا انتهای این مقاله همراه بمانید.
طراحی سازه نگهبان چیست و چه کاربردی دارد؟
سازه نگهبان یا در برخی موارد به آن سازه پشتیبان هم گفته میشود، به سازهای گفته میشود که هدف آن نگه داشتن و حفظ سلامت و ایمنی سازه اصلی است. بطور کلی، سازه نگهبان به عنوان یک سازه فرعی برای حفظ و بهبود عملکرد سازه اصلی ایجاد میشود. معمولاً سازه نگهبان در مواردی که سازه اصلی دارای مشکلاتی مانند ضعف، ترک خوردگی، خوردگی و یا خستگی ساختاری است، طراحی و اجرا میشود تا با افزایش استحکام و ایجاد پشتیبانی برای سازه اصلی، از خرابی و حادثه جلوگیری شود.
به عنوان مثال، در پلها، سازه نگهبان به صورت نردهها، محافظها و ستونهای پشتیبانی طراحی میشود تا از سقوط و حوادث ناگهانی جلوگیری شود. همچنین، در ساختمانها، سازه نگهبان به صورت پشتیبانیهای فلزی، بتنی و یا چوبی طراحی میشود تا از پایداری و ایمنی ساختمان اطمینان حاصل شود.
قرارداد طراحی سازه چیست و بین چه افرادی منعقد می گردد؟
حال به این سوال بپردازیم که قرارداد طراحی سازه ساختمان چیست و عموماً در چه قالبی منعقد میشود؟ از چه احکام و قوانینی تبعیت و پیروی خواهد کرد؟
قرارداد طراحی سازه یکی از انواع قراردادهای ساختمانی بوده و معمولاً به صورت قراردادی بین مالک یا سرمایه گذار پروژه ساختمانی و مهندس یا شرکت مهندسی طراحی سازه انجام میشود. این قرارداد شامل شرایط و جزئیات مربوط به طراحی، نظارت و اجرای سازه است. در این قرارداد، شرایط و مواردی مانند نوع سازه، معماری و طراحی سازه، مواد ساختمانی، جزئیات سازه، هزینهها و دستمزد طراحی، زمانبندی و شرایط تحویل پروژه، شرایط پرداخت و پیش پرداخت، شرایط تضمین کیفیت و ایمنی، شرایط لغو قرارداد و جریمه تأخیر و سایر شرایط مربوط به پروژه مشخص میشود.
به طور کلی، قرارداد طراحی سازه به عنوان یک قرارداد رسمی، بین مالک یا سرمایه گذار پروژه و مهندس یا شرکت مهندسی طراحی سازه منعقد میشود و برای هر دو طرف باید قابل اجرا و قابل اثبات باشد؛ به همین دلیل تنظیم آن باید توسط فرد متبحر و آگاه از قوانین و مقررات حقوقی صورت گیرد؛ در غیر این صورت آسیب های غیرقابل جبرانی را به دنبال خواهد داشت. از این رو، چنانچه قصد انعقاد این قرارداد را دارید، از فرم قرارداد طراحی سازه مجموعه وکیلباشی که توسط متخصصین این حوزه تدوین و نگاشته شده است، بهره مند شوید.
ارکان مهم قرارداد طراحی سازه نگهبان ساختمان چیست؟
در این بخش قرار است به این مبحث بپردازیم که چه موارد و نکاتی باید در قرارداد طراحی سازه به صورت پیمانکاری درج گردد. در متن قرارداد مزبور، تصریح به نکات مهم قرارداد و همچنین شرایط آن بسیار مهم و ضروری است اما متاسفانه بسیاری از افراد نمیدانند چگونه باید شرایط قرارداد را طوری درج کنند تا متضرر نشوند و یا نحوه فسخ قرارداد پیمانکاری چگونه است یا اینکه چگونه به تشریح دقیق موضوع قرارداد بپردازند. موارد مهمی که در قرارداد طراحی سازه باید درج گردد، عبارت است از:
-
مشخصات طرفین
-
موضوع قرارداد
-
مدت قرارداد طراحی سازه نگهبان
-
مبلغ قرارداد و نحوه پرداخت آن
-
تعهدات پیمانکار
-
تعهدات کارفرما
-
شرایط قرارداد
-
فسخ قرارداد طراحی سازه نگهبان
-
فورس ماژور
-
مرجع حل اختلاف
-
نسخ قرارداد طراحی سازه و تصدیق آن
وجود توافق نامه کتبی، نقش زیادی در پیشگیری از وقوع اختلاف میان کارفرما و پیمانکار خواهد داشت؛ زیرا که موضوع قرارداد طراحی سازه نگهبان و کیفیت طراحی و همچنین تعهدات طرفین کاملاً روشن و واضح است و طرفین به صورت دقیق میدانند در این پروژه چه نقش و وظایفی دارند. امل در کل به شما توصیه میکنیم قبل از انجام هرگونه اقدامی، از خدمات مشاوره حقوقی آنلاین وکلای تیم ما بهره ببرید.
تعهدات مالک و طراح در قرارداد طراحی سازه شامل چه مواردی است؟
همانطور که میدانید یکی از آثار و عواقب قرارداد، تعهداتی است که طرفین ایفای آن را بر عهده میگیرند. در این قسمت قصد داریم به بررسی تعهدات طرفین قرارداد اعم از مالک و همچنین پیمانکار در قرارداد طراحی سازه نگهبان ساختمان بپردازیم:
-
تعهدات کارفرما:
کارفرما در این قرارداد تعهدات و وظایفی را برعهده خواهد داشت. از تعهدات کارفرما میتوان تأمین اطلاعات اقتصادی واجرایی لازم برای پیمانکار، تأدیه و پرداخت هزینه های مورد نیاز طراح و همچنین در اختیار گذاشتن اطلاعات دقیق و کامل از فضای ساختمان و طبقات به طراح را نام برد.
-
تعهدات پیمانکار {طراح سازه}:
از تعهدات پیمانکار میتوان به تهیه کامل مدارک فنی و نقشه های مورد نیاز برای انجام مراحل اداری اخذ پروانه ساختمان از شهرداری و سایر مراجع صدور پروانه و همچنین انجام موضوع قرارداد طراحی سازه مطابق با کیفیت و شرایط مورد نیاز کارفرما، طراحی مدارک فنی و نقشه ها اشاره نمود.
مرجع تعیین حل اختلاف در قرارداد طراحی سازه نگهبان چگونه تعیین می شود؟
مرجع تعیین حل اختلاف در قرارداد طراحی سازه نگهبان در متن قرارداد درج خواهد شد. در این صورت، شرایط و جزئیات مربوط به مرجع تعیین حل اختلاف باید با جزئیات مشخص باشد. به عنوان مثال، میتواند تعیین شود که در صورت وقوع اختلاف، مراجع قضایی مرجع حل اختلاف باشد. در صورتی که مرجع تعیین حل اختلاف در قرارداد ذکر نشده باشد، میتوان از روشهای دیگری برای تعیین مرجع استفاده کرد. به عنوان مثال، ممکن است طرفین با تعیین داوری در قرارداد، فرد یا مرجعی را به عنوان داور مرضی الطرفین انتخاب کنند تا در صورت بروز اختلاف، به حل و فصل دعوای پیش آمده بپردازد.
در هر صورت، تعیین مرجع تعیین حل اختلاف در قرارداد طراحی سازه نگهبان بسیار مهم است و باید با دقت و شفافیت انجام شود تا در صورت بروز اختلافات، بتوان به راحتی آنها را حل کرد و پروژه به صورت موفقیتآمیز ادامه پیدا کند و از بروز خسارات و اتلاف زمان و هزینههای زیاد جلوگیری شود.
سخن پایانی:
همانگونه که در ابتدای این مقاله گفته شد، تلاش کردیم در این نوشتار شما را با طراحی سازه، قرارداد طراحی سازه نگهبان و نکات کلیدی آن و همچنین تعهدات کارفرما و پیمانکار آشنا کنیم. در نهایت به شما توصیه میکنیم چه به عنوان طراح و چه به عنوان کارفرما، قبل از آغاز همکاری جدید، جهت اطلاع از مقررات و احکام قرارداد طراحی سازه و همچنین آگاهی از حقوق خود، از خدمات مشاوره حقوقی آنلاین در این زمینه بهره مند شوید.
بهناز صفاری_ کارشناس حقوقی وکیلباشی
نظرات
پیام های کاربران را بخوانید
کل دیدگاهها (0)