پارکینگها یکی از کاربردیترین و ضروریترین امکانات موجود در شهرها هستند. مکانی که میتواند در حالات مختلف و برای پارک کردن انواع متفاوتی از وسایل نقلیه، کارآمد باشد. البته، پارکینگها آنقدر مشتری دارند که مالک آن بتواند درآمد قابلتوجهی را از این فضا به دست آورد.
بنابراین، بستن قرارداد اجاره پارکینگ نیز امری رایج و البته درآمدزا است که در این نوشته از وکیلباشی به آن میپردازیم. در قرارداد اجاره پارکینگ، علاوه بر شرایط و تعهدات موجر و مستأجر، دهها مورد پیچیده حقوقی دیگر نیز مشخص میشود.
بر همین اساس، در این مقاله، به بررسی جزئیات و شرایط مختلف قرارداد اجاره پارکینگ که یکی از انواع اجاره نامه است، میپردازیم و سپس، توضیحاتی درباره حقوق و تعهدات هر یک از طرفین این قرارداد ارائه میدهیم.
قرارداد اجاره پارکینگ به چه معناست؟
"قرارداد اجاره پارکینگ (Parking Rental Agreement) توافقی کتبی است که میان دو طرف، بهعنوان موجر و مستأجر، باهدف اجاره فضای پارکینگ و برای مدت زمانی معین منعقد میشود." در اجارهنامه پارکینگ، شرایط و مقرراتی همچون اجارهبها، مدت زمان اجاره، نحوه پرداخت و شرایط استفاده از فضای پارکینگ مشخص میشوند.
همان گونه که متوجه شدید، اجاره پارکینگ یکی از انواع قرارداد اجاره است که پس از انعقاد اجارهنامه؛ به مالک پارکینگ "موجر" گفته میشود. فردی که پارکینگ را در ازای پرداخت اجارهبها و برای مدتی مشخص اجاره میکند، "مستأجر" نامیده میشود. در نظر داشته باشید که این قرارداد میتواند برای پارکینگ خودرو، موتورسیکلت، دوچرخه و یا هر وسیله نقلیه دیگری امضا شود.
نحوه تنظیم قرارداد اجاره پارکینگ چگونه است؟
برای تنظیم قرارداد اجاره پارکینگ، معمولاً مالک فضای پارکینگ و مستأجر طی چند جلسه با یکدیگر مذاکره کرده و شرایط اجاره را مورد بحث و توافق قرار میدهند. پس از ایجاد تفاهم دو طرفه میان این دو شخص، شرایط و مقررات اجاره را در یک قرارداد کتبی ثبت میشود.
این قرارداد باید شامل اطلاعات دقیق و کاملی از شرایط اجاره باشد و هر دو طرف بایستی قبل از امضای قرارداد، آن را با دقت مورد بررسی قرار دهند. پس از امضای اجارهنامه پارکینگ، هر دو طرف موظفاند که قرارداد را امضا کرده و یک نسخه از آن را نزد خود نگه دارند.
بنابراین، مواد و بندهایی که در متن قرارداد اجاره پارکینگ ذکر میشوند عبارتاند از:
1. عنوان قرارداد
2. مشخصات طرفین (موجر و مستأجر)
3. موضوع قرارداد
4. مدت قرارداد
5. اجارهبها یا همان مبلغ اجاره و نحوه پرداخت آن
6. شرایط مندرج در قرارداد
7. تعهدات موجر
8. تعهدات مستأجر
9. نحوه فسخ قرارداد اجاره پارکینگ
10. حل اختلافات طرفین
11. فورس ماژور
12. امضای قرارداد
تنظیم قرارداد اجاره پارکینگ ممکن است به نظر ساده بیاید. درحالیکه واقعیت چیز دیگری است و برای جلوگیری از بروز اختلافات و مشکلات در آینده، باید به جزئیات آن توجه کنید. پس توصیه ما این است که از یک قرارداد رسمی و معتبر استفاده کرده و در صورت نیاز، از وکلای پایه یک دادگستری، مشاوره حقوقی آنلاین بگیرید.
تعهدات موجر و مستأجر در قرارداد اجاره پارکینگ شامل چه مواردی است؟
بهطورکلی در نحوه تنظیم قرارداد اجاره ملک اعم از پارکینگ، انبار، باغ و... نمیتوان شرایط ثابتی را برای همه قراردادها لحاظ کرد. در واقع این طرفین توافق هستند که پس از مذاکره با یکدیگر، وظایف و مسئولیتها را مشخص میکنند. ازاینرو، با یک نگاه کلی به قراردادها، تفاوتهای عمده هر یک را بهخوبی درک میکنید.
بهعنوانمثال، بعضی از موجرین محدودیت زمانی برای اجاره پارکینگ تعیین میکنند. این در حالی است که برخی دیگر از مالکین فضای پارکینگها، در ورود تعداد وسایل نقلیه، محدودیتهایی را برای مستأجر وضع میکنند.
بااینحال، تعهدات طرفین در قرارداد اجاره پارکینگ معمولاً شامل موارد زیر میشود:
تعهدات مستأجر در قرارداد اجاره پارکینگ
مستأجر پارکینگ، علاوه بر پرداخت بهموقع موقع اجارهبها به شیوه تعیین شده در قرارداد، موظف است که:
· از فضای پارکینگ بهصورت مسئولانه و با احترام به حقوق مالک، استفاده کند.
· تخلیه پارکینگ پس از اتمام مدت اجاره، بدون هیچگونه عذر و تأخیر
· اجارهندادن و منتقلنکردن پارکینگ به شخص دیگر بدون کسب رضایت از موجر که به آن سلب حق انتقال قرارداد گفته میشود.
· تغییر ندادن هیچ یک از قسمتهای پارکینگ و استفاده از آن به همان شکل اولیه
· پرداخت هزینههای تعمیر و نگهداری از پارکینگ
· عدم ایجاد تغییر در کاربری ملک؛ یعنی کاربری ملکی که اجاره شده، پارکینگ است و مستأجر نمیتواند فعالیتی جز نگهداری خودرو، دوچرخه، موتور و... در آنجا داشته باشد. مثلاً پارکینگ را تبدیل به انبار کند. چرا که برای انبار محصولات میتواند از فضای مختص به این کار و قرارداد اجاره انبار استفاده کند.
تعهدات مالک فضای پارکینگ (موجر)
صاحب یا مالک پارکینگ نیز علاوه بر تحویل ملک بهصورت معقول، صحیحوسالم، نسبت به تعهدات زیر نیز مسئولیت دارد:
· تضمین کیفیت فضای پارکینگ و اطمینان از عدم وجود عیب و نقصان در آن
· تأمین امنیت وسیله نقلیه مستأجر در فضای پارکینگ
· رعایت حقوق مستأجر و عدم مزاحمت در استفاده از فضای پارکینگ
· تحویل کلید و ایجاد دسترسیهای لازم به فضای پارکینگ به طور مستمر در طول دوره اجاره
· پس از اتمام مدت اجاره، موجر باید کلیه ضمانتنامهها و وثیقههایی که مستأجر ابتدای قرارداد به او ارائه کرده را بازگرداند
همانطور که پیشازاین نیز اشاره کردیم، برای تدوین یک قرارداد اجاره پارکینگ کامل و جامع، توصیه میشود که با یک وکیل متخصص در این زمینه مشورت کنید. این کار باعث میشود اطمینان پیدا کنید که تمامی جنبههای لازم در قرارداد شما پوشش داده شده است.
نکات حقوقی مهم در تنظیم قرارداد اجاره پارکینگ
هرچند جزئیات و نکات حقوقی قرارداد مزبور بیشتر از آن چیزی است که تصورش را میکنید؛ اما در ادامه برخی از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
جبران خسارات در قرارداد اجاره پارکینگ
اگر پارکینگ در هنگام تحویل به مستأجر دارای هرگونه نقصان یا عیب باشد، مستأجر باید موجر را در جریان قرار دهد. سپس میتواند هزینههای لازم برای تعمیر و بازسازی پارکینگ را از موجر بگیرد.
چنانچه در طول اجرای قرارداد، مستأجر بهخاطر تعدی و تفریط خساراتی را به پارکینگ وارد آورد او مسئول جبران خسارت است. اگر اجاره کننده زیان وارده را جبران نکند، موجر حق دارد که از محل وثیقه یا ضمانت دریافت شده؛ مانند چک و سفته یا بر اساس قوانین مربوطه به دادگاه مراجعه نموده و خسارت را از مستأجر مطالبه کند.
تعمیرات جزئی و اساسی پارکینگ
در قرارداد اجاره پارکینگ، مواردی که مربوط به بخشهای اصلی ساختمان میشوند، مانند تعمیرات کلی و اساسی پارکینگ بر عهده موجر است. اما تعمیرات و نگهداری موارد جزئی مانند دربها، قفلها، لامپها، دیوارهای پارکینگ و... بر عهده مستأجر است.
اگر در طول مدت قرارداد، پارکینگ نیاز به تعمیرات جزئی داشته باشد؛ مستأجر موظف است این تعمیرات را انجام داده و هزینههای مربوط به آن را پرداخت کند. درصورتیکه مستأجر برای تعمیرات مجبور به استفاده از پیمانکار و انجام تعمیرات اساسی باشد، باید از موجر رضایت بگیرد. بهطورکلی، قاعده این است که تعمیرات اساسی و بزرگ در ملک، برعهده موجر است مگر اینکه دلیل اصلی نیاز به تعمیر، سهلانگاری مستأجر باشد.
تعیین مشخصات دقیق نحوه استفاده از پارکینگ
در متن قرارداد باید مشخصات زیر را بهدرستی و بهصورت شفاف، درج کنید تا هیچگونه شائبهای برای اجرای قرارداد ایجاد نشود:
· نوع پارکینگ اعم از عمومی، اختصاصی، سطحی، طبقاتی، آپارتمانی و...
· نوع وسایل نقلیهای که در پارکینگ حق پارک کردن دارند شامل موتور، دوچرخه، کامیون، ماشین سواری و..
· ظرفیت و تعداد وسایل نقلیه مستقر در پارکینگ
علاوه بر موارد بالا، ذکر آدرس پارکینگ و مشخصات آن مانند متراژ، امکانات موجود و... نیز ضروری است.
فسخ قرارداد اجاره پارکینگ
همچنان که در مقاله جنبههای قانونی فسخ اجاره ملک گفتیم، طرفین اجاره میتوانند شروطی را در اجاره نامه درج کنند تا اگر یکی از آنها به تعهداتش عمل نکرد، دیگری حق فسخ داشته باشد. به عنوان مثال، طرفین توافق میکنند که اگر مستأجر بیش از 3 ماه اجاره بها را نپردازد، موجر حق فسخ قرارداد را خواهد داشت و برای اعمال این حق میتواند به محاکم دادگستری مراجعه کند.
و اما جمعبندی
در این مطلب از وکیلباشی تلاش کردیم تاحدامکان قواعد قرارداد اجاره پارکینگ را بهصورت ساده و مختصر در اختیارتان قرار دهیم. در یان میان، بارها اشاره داشتیم که تنظیم متن اجارهنامه نزد وکیل، امری ضروری است. چرا که این اشخاص در نوشتن قرارداد متخصص هستند و کمترین میزان خطا از سوی آنان در قراردادنویسی اتفاق میافتد.
در همین راستا، وکلای تیم وکیلباشی ضمن برخورداری از سالها تجربه در امر قراردادنویسی، طیف وسیعی از قراردادهای آماده را پس از تدوین در سایت منتشر میکنند. علاوه بر این، هر نوع قرارداد سفارشی اعم از قرارداد اختصاصی اجاره پارکینگ، بهصورت شخصیسازیشده و کاملاً سفارشی نیز قابلتنظیم از سوی وکلای تیم خواهد بود. برای دسترسی به هر یک از فرمتهای موجود، کافی است با مشاوران حقوقی تیم در ارتباط باشید.
راضیه حبیبی_ کارشناس حقوقی وکیلباشی
نظرات
پیام های کاربران را بخوانید
کل دیدگاهها (0)