;
1403/08/01 - 13:20

موارد ممنوعیت تنظیم سند+ نکات مهم

در این مقاله قصد داریم موارد ممنوعیت تنظیم سند و نکات مهم آن را بیان داریم:

در قوانین ایران شرایطی وجود دارد که سبب عدم تنظیم سند رسمی خواهد بود. در این مقاله از وکیل باشی، ما به بررسی ممنوعیت‌ها و مشکلاتی که می‌توانند تنظیم و انتقال سند رسمی را تحت تأثیر قرار دهند، می‌پردازیم و موارد ممنوعیت تنظیم سند را بیان می‌کنیم؛ از بازداشت بودن ملک تا رهن بودن آن و یا ممنوع المعامله بودن. پس به شما توصیه می‌کنیم این مقاله را تا انتها مطالعه کنید و مواردی که باعث ممنوعیت تنظیم سند می‌شود را بشناسید.

موانع تنظیم سند رسمی

"از موارد ممنوعیت تنظیم سند رسمی، می‌توان به منع سردفتر از ثبت سند، ثبت اسناد مخالف با مقررات، نظم عمومی و اخلاق حسنه، ثبت اسناد غیررسمی، ثبت معاملات سرپرست افراد صغیر و محجور بدون اجازه کتبی دادستان، بازداشت بودن ملک موضوع خواسته، عدم دریافت گواهی پایان‌کار، عدم پرداخت تمام یا بخشی از ثمن معامله، رهن بودن ملک موضوع خواسته، ممنوع‌المعامله بودن را نام برد؛"

در واقع، وجود این موارد و شرایط منجر به عدم تنظیم سند رسمی ملک در مراجع صالح خواهد شد. در ادامه به توضیح بیشتری در این‌باره خواهیم پرداخت: پیش از مطالعه بهتر است آموزش تصویری الزام به تنظیم سند رسمی که با کوشش فراوان توسط وکلای باتجربه تیم وکیل‌باشی آماده شده است را مشاهده کنید. این آموزه، اطلاعاتی دقیق و کاربردی در اختیارتان قرار می‌دهد تا ادامه این نوشته را بهتر درک کنید.

از مهمترین موانع تنظیم سند رسمی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • منع سردفتر از ثبت سند
  • ثبت اسناد مخالف با قانون، نظم عمومی و اخلاق حسنه
  • ثبت معاملات سرپرست افراد صغیر و محجور بدون اجازه کتبی از دادستان
  • ممنوعیت تنظیم سند به علت بازداشت بودن ملک موضوع خواسته
  • عدم دریافت گواهی پایان کار
  • عدم ثبت سند رسمی رهن بودن ملک موضوع خواسته
  • ممنوع المعامله بودن شخص فروشنده

منع سر دفتر از ثبت سند

در قوانین ایران، منع سر دفتر از ثبت سند به معنای عدم پذیرش او برای انجام عملیات تنظیم سند رسمی است که ممکن است به علت موارد مختلفی اعمال شود. این ممنوعیت‌ها و محدودیت‌ها معمولاً به منظور جلوگیری از تقلب، اطلاعات محرمانه و رعایت مقررات اتخاذ می‌شوند. طبق قانون اسنادی که سر دفتر نمی تواند آنها را تنظیم و ثبت نماید شامل:

  •  اسنادی که مرتبط با خود سردفتر باشد؛
  •  اسنادی که مرتبط به کسانی باشد که تحت ولایت یا قیومیت او هستند؛
  •  اسنادی که مرتبط به اشخاصی است که سردفتر با آنها قرابت نسبی (پدر و مادر) یا سببی (همسر) دارد؛
  •  اسناد مرتبط به کارکنان سردفتر.

در صورتی که سردفتر و دفتریاران خلاف قانون عمل کنند، مسئولیت غیر انتظامی خواهند داشت.

ثبت اسناد مخالف با قانون، نظم عمومی و اخلاق حسنه

سر دفتران و دفتریاران نباید سندی را تنظیم کنند که مخالف قانون و قوانین کشور است. طبق قانون ثبت ماده 61 بر این اصل است که: مسئول دفتر ثبت نباید اسناد راجع به معاملاتی را که مفاد آن مخالفت صریح با قوانین موضوعه کشوری داشته باشد، ثبت نماید.

به طور مثال، برای رعایت نظم عمومی الزامی است که طرفین معامله به سن رشد برسند و از مصالح و منافع خود آگاهی کامل داشته باشند. در ایران افراد بالای 18 سال رشید محسوب می شوند و تنظیم سند بدون هیچ مشکلی برایشان صورت می گیرد؛ ولی افراد زیر 18 سال قادر به انجام معامله نیستند و نباید تنظیم سندی برای این افراد انجام گیرد.

ثبت معاملات سرپرست افراد صغیر و محجور بدون اجازه کتبی از دادستان

چنانچه که فرد صغیر و محجور بوده و ولی نداشته‌باشد، دادگاه سرپرست و قیم او را تعیین خواهد کرد. در این صورت هم اگر قیم او بخواهد معاملاتی انجام دهد و در دفاتر اسناد رسمی آن را به ثبت برساند، الزامی است که از دادستان یا قائم مقام اجازه کتبی بگیرد. در غیر اینصورت نمی‌تواند سند را تنظیم کند.

ممنوعیت تنظیم سند به علت بازداشت بودن ملک موضوع خواسته

برای تنظیم سند به هیچ وجه نباید ملک در بازداشت باشد؛ اگر ملک توقیف است ابتدائاً می‌بایست ملک را از بازداشت آزاد کنید و بعد درخواست تنظیم سند رسمی دهید. به صورت کلی به شما توصیه می‌کنیم جهت کسب اطلاع از جزئیات و موارد ممنوعیت تنظیم سند رسمی، از خدمات مشاوره حقوقی با وکلای متخصص بهره ببرید.

 

مشاوره حقوقی

عدم دریافت گواهی پایان کار

دریافت پایان کار نشان‌دهنده این است که تمام قوانین و مقررات ساخت بنا رعایت شده و مورد قبول است. اگر گواهی پایان کاری وجود نداشت، حتماً خلافی صورت گرفته یا سازنده قوانین ساخت را رعایت نکرده، در چنین مواقعی باید مشکل رفع شود تا دفتردار قادر به تنظیم سند باشد.

عدم ثبت سند رسمی رهن بودن ملک موضوع خواسته

شما به هیچ وجه نمی‌توانید ملکی که در رهن است را نقل و انتقال دهید؛ بنابراین، در صورتی که ملک در رهن باشد، نباید تقاضای تنظیم سند داد؛ زیرا این کار برخلاف قانون بود و قابلیت تنظیم سند وجود ندارد. در واقع، در رهن قرار داشتن ملک زمانی ممکن است که با علم و اطلاع خریدار باشد.

ممنوع المعامله بودن شخص فروشنده

اشخاص ممنوع‌المعامله عبارت هستند از :

  1. تاجرین ورشکسته؛
  2. اشخاصی که عاقل، بالغ و رشید نیستند، یا به عبارت دیگر فاقد اهلیت هستند؛
  3. افرادی که به حکم دادگاه ممنوع‌المعامله شده‌اند.

اگر متعاملین جز این دسته باشند نمی‌توانند معامله‌ای را انجام داده و منعقد کنند و تنظیم سند نیز برای این شخاص غیر قابل انجام و ممنوع است.

جمع بندی

بهتر است قبل از مراجعه به دفتر اسناد ابتدا از ممنوعیت‌های تنظیم سند اطلاع داشته باشید تا در صورت روبروشدن با این مشکلات، بتوانید آن را به‌سادگی مرتفع کنید. ما در این مقاله از وکیل‌باشی تمام مواردی که باعث ممنوعیت تنظیم سند می‌شود را به طور واضح شرح دادیم. امیدواریم این نوشته برای شما مفید و کاربردی باشد. در صورتی که سوالی دارید که ما پاسخ آن را در این مقاله ذکر نکردیم، می توانید در قسمت نظرات آن را برای ما بنویسید تا پاسخگوی سوالات شما عزیزان باشیم.

 

نویسنده: ماهک حقیقی

title-bg

نظرات

پیام های کاربران را بخوانید

افزودن نظر
avatar

مبین ناصری

سلام متاسفانه چند ماه پیش شرکتم ورشکست شد الان اگر بخوام خونه ای بخرم برام مشکل ایجاد میشه یا نه؟

 

وکیل باشی: باسلام و درود، ممکن است برایتان مشکلاتی به وجود بیاید؛ پس بهتر است قبل از هر اقدامی با یک وکیل متخصص مشورت کنید.

right-arrow left-arrow

FAQ

پرسش های متداول

موانع پذیرش تنظیم سند رسمی به چه معناست؟

از موارد ممنوعیت تنظیم سند رسمی، می‌توان به منع سردفتر از ثبت سند، ثبت اسناد مخالف با مقررات، نظم عمومی و اخلاق حسنه، ثبت اسناد غیررسمی، ثبت معاملات سرپرست افراد صغیر و محجور بدون اجازه کتبی دادستان، بازداشت بودن ملک موضوع خواسته، عدم دریافت گواهی پایان‌کار، عدم پرداخت تمام یا بخشی از ثمن معامله، رهن بودن ملک موضوع خواسته، ممنوع‌المعامله بودن را نام برد.

موارد منع سر دفتر از ثبت سند شامل چه مواردی است؟

در قوانین ایران، منع سر دفتر از ثبت سند به معنای عدم پذیرش او برای انجام عملیات تنظیم سند رسمی است که ممکن است به علت موارد مختلفی اعمال شود. این ممنوعیت‌ها و محدودیت‌ها معمولاً به منظور جلوگیری از تقلب، اطلاعات محرمانه و رعایت مقررات اتخاذ می‌شوند. طبق قانون اسنادی که سر دفتر نمی تواند آنها را تنظیم و ثبت نماید شامل:

  •  اسنادی که مرتبط با خود سردفتر باشد.
  •  اسنادی که مرتبط به کسانی باشد که تحت ولایت یا قیومیت او هستند.
  •  اسنادی که مرتبط به اشخاصی است که سردفتر با آنها قرابت نسبی(پدر و مادر) یا سببی (همسر) دارد.
  •  اسناد مرتبط به کارکنان سردفتر

در صورتی که سردفتر و دفتریاران خلاف قانون عمل کنند، مسئولیت غیر انتظامی خواهند داشت.