در این مقاله قصد داریم به بررسی ضرورت وجود قراردادی دقیق در اجرای تاسیسات برق ساختمان بپردازیم:
اجرای تاسیسات برقی شامل نصب، راهاندازی و بهرهبرداری از تجهیزات برقی در یک ساختمان، اداره، صنعت یا هر مکان دیگری است. این فرایند شامل انتخاب، نصب و راهاندازی سیستمهای برقی، شبکههای توزیع برق، تابلوهای برق، نصب دستگاههای الکتریکی مانند ژنراتورها، ترانسها، موتورها، رلهها و دیگر تجهیزات برقی میشود.
اجرای تاسیسات برقی باید با رعایت استانداردها و مقررات مربوط به ایمنی و عملکرد صورت گیرد. همچنین، این فرایند باید توسط افراد متخصص و دارای مدارک و مجوزهای لازم انجام شود. در نهایت، پس از اجرای تاسیسات برقی، باید به طور دورهای بازرسی و نگهداری شوند تا بتوانند به صورت بهینه کار کنند و هرگونه خطر ایمنی را به حداقل برسانند.
تنظیم قرارداد تخصصی در اجرای تاسیسات برقی، از اموری است که باید به صورت کاملاً حساب شده انجام شود؛ زیرا اگر کوچکترین اشتباهی در تنظیم آن صورت گیرد، میتواند منجر به ایجاد مشکلات بسیار اساسی شود؛ بنابراین تنظیم و بررسی قرارداد اجرای تاسیسات برقی، یکی از مهمترین کارهایی است که باید پیش از آغاز همکاری صورت گیرد و تمامی چند و چون آن مورد مداقه قرار گیرد تا مبادا یکی از دو طرف قرارداد احساس خطر نکنند و بعد از تنظیم قرارداد و امضای آن، با هیچ گونه مشکلی مواجه نشوند.
به همین دلیل، در این مقاله قصد داریم با معنا و مفهوم قرارداد اجرای تاسیسات برقی و نکات ضروری آن و همچنین ضرورت داشتن قراردادی تخصصی در این زمینه را مورد بحث و بررسی قرار دهیم؛ بنابراین با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
معنا و مفهوم قرارداد اجرای تاسیسات برقی ساختمان:
قرارداد اجرای تاسیسات برقی ساختمان، قراردادی است که بین مالک یا سازنده ساختمان و شرکت یا پیمانکار برقی منعقد میشود تا پروژه اجرای تاسیسات برقی ساختمان را به صورت قانونی و با رعایت مقررات و استانداردهای مربوط انجام دهند.
این قرارداد شامل اطلاعاتی مانند نوع تجهیزات برقی، سیستمهای توزیع برق، روش نصب و راهاندازی، زمانبندی اجرای پروژه، هزینههای پروژه و شرایط پرداخت آنها، شرایط گارانتی و نگهداری و دیگر جزئیات اجرای پروژه را شامل میشود.
مهمترین بخشهای یک قرارداد اجرای تاسیسات برقی ساختمان عبارتند از:
- توضیحات کامل در مورد پروژه اجرای تاسیسات برقی ساختمان
- تعریف دقیق و مشخص بودن وظایف و مسئولیتهای هر طرف در قرارداد
- تعیین زمانبندی و مراحل پروژه
- هزینههای پروژه و شرایط پرداخت آن
- شرایط گارانتی و نگهداری برای تاسیسات برقی ساختمان.
قرارداد اجرای تاسیسات برقی ساختمان باید به صورت دقیق و با دقت بالا تهیه و امضا شود تا بتوان از انجام پروژه به صورت قانونی و با کیفیت بالا اطمینان حاصل کرد.
بنابراین به طور خلاصه باید گفت که قرارداد اجرای تاسیسات برقی ساختمان، عنوان توافقنامهای است که میان کارفرما و پیمانکار (اجراکننده) منعقد شده و به وسیله آن، پیمانکار ملزم به اموری نظیر طراحی نقشه برقی اولیه توسط واحد طراحی، تأمین برق واحدهای مسکونی، تجاری و اداری،انجام کلیه مراحل سیمکشی و کابلکشی، نصب کلیه تجهیزات، تست و تحویل نهایی به کارفرما، ارائه نقشه پایان کار تمام موارد اجرایی به کارفرما و مواردی از این دست، میگردد.
معنا و مفهوم پیمانکاری برق ساختمان، پیمانکار برق ساختمان کیست؟
برق کشی ساختمان یا سیم کشی ساختمان شامل هر نوع فعالیت مرتبط با نصب تأسیسات برقی ملک نظیر: نصب جعبه فیوز، نصب جعبه تقسیم، سیمکشی ساختمان (توکار و یا روکار) و تنظیم سیستم روشنایی هوشمند است. پیمانکار در قرارداد اجرای تاسیسات برقی ساختمان، شخص حقوقی یا حقیقی است که مسئولیت انجام پروژه اجرای تاسیسات برقی ساختمان را بر عهده دارد و به عنوان پیمانکار در قرارداد میباشد. پیمانکار مجری تاسیسات برق، در این قرارداد مسئولیت نصب و راهاندازی تجهیزات برقی، سیستمهای توزیع برق، تابلوهای برق، نصب دستگاههای الکتریکی را بر عهده دارد.
به عنوان پیمانکار، وظایف اصلی وی ممکن است شامل این موارد باشد:
- طراحی و برنامهریزی مورد نیاز برای اجرای تاسیسات برقی ساختمان
- تهیه تجهیزات و مواد مورد نیاز برای پروژه
- نصب و راهاندازی تاسیسات برقی ساختمان
- ارائه خدمات پس از فروش و نگهداری تاسیسات برقی ساختمان
- رعایت مقررات و استانداردهای ایمنی و کیفیت مربوط به اجرای پروژه.
پیمانکار برقی مسئولیت انجام کلیه فعالیتهای مربوط به اجرای تاسیسات برقی ساختمان را بر عهده دارد و باید با رعایت مقررات و استانداردهای مربوط، پروژه را به صورت بهینه اجرا کند. در کل طرفین این قرارداد تعهدات و وظایفی بر عهده دارند که باید به درستی در قرارداد مشخص شود. از این رو به شما توصیه میکنیم قبل از انجام هر گونه اقدامی پیرامون تنظیم قراردادتان، از خدمات مشاوره حقوقی وکلای متخصص بهرهمند شوید.
موارد ضروری مندرج در قرارداد اجرای تاسیسات برق ساختمان:
باید گفت که نحوه تنظیم قرارداد پیمانکاری ساختمان، نظیر قرارداد اجرای تاسیسات ساختمان بسیار تخصصی بوده و نیازمند توانایی بالا در این زمینه است. در متن قرارداد مذکور، مواد و بندهایی وجود دارد که میبایست مورد تصریح قرار گیرد در غیر این صورت، قرارداد مذکور از اعتبار برخوردار نبود و نمیتوان در مراجع اداری و یا قضایی به آن استناد نمود به همین دلیل دانستن و آگاهی از نحوه نوشتن قرارداد و به طور کلی آموزش تصویری قرارداد نویسی به شما کمک شایانی در تنظیم قراردادهای خود چه به عنوان پیمانکار و چه به عنوان کارفرما خواهد کرد. از نکات مهم و اساسی قرارداد مزبور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
مشخصات کارفرما
-
مشخصات پیمانکار
-
موضوع قرارداد و محل انجام آن
-
محاسبات و مشخصات فنی پروژه
-
هزینه قرارداد
-
شرایط پرداخت هزینه قرارداد اجرای تاسیسات برق ساختمان
-
مدت انجام قرارداد
-
دیرکرد طرفین در انجام پروژه برق کاری ساختمان
-
دستگاه نظارت
-
تجهیز کارگاه محل پروژه
-
تعهدات پیمانکار
-
تعهدات کارفرما
-
موارد فسخ
-
فورس ماژور
-
مرجع حل اختلاف
هر یک از موارد فوق باید با دقت و توجه کامل در متن قرارداد نوشته شود در غیر این صورت میتواند سبب ایجاد اختلافات بسیار میان طرفین گردد و ضررهای فراوانی را دامن گیر کارفرما یا پیمانکار نماید و یا اینکه موجب فسخ قرارداد پیمانکاری گردد.
ضرورت داشتن قرارداد تخصصی در اجرای تاسیسات برقی ساختمان:
نقش قرارداد در جلوگیری از وقوع اختلاف میان طرفین قرارداد بر هیچکس پوشیده نیست. داشتن قراردادی کامل و جامع سبب روشن بودن حقوق و تکالیف طرفین شده و در زمان بروز اختلاف نظر، فرایند حل اختلاف را ساده تر میسازد. از دیگر مزایای داشتن قراردادی تخصصی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
مدیریت روابط طرفین با استفاده از متن قرارداد و روشن بودن حقوق و تکالیف آنها
-
جلوگیری از وقوع دعوا و اختلاف میان طرفین قرارداد اجرای تاسیسات برقی ساختمان
-
جلوگیری از هزینههای هنگفت جهت دادرسی
-
جلوگیری از اتلاف وقت در فرایند دادرسی
-
هموار شدن مسیر توافق برای طرفین قرارداد
-
کاهش ریسک اقتصادی
-
اجرای صحیح و به موقع قرارداد و افزایش کیفیت کار
-
حفظ حرمتهای میان طرفین
و کلی مزایای دیگر نظیر موارد فوق؛ اما باید اذعان داشت با وجود تمام مزایایی که داشتن قرارداد تخصصی به افراد میبخشد، اما جای کمتری میان کارفرما و پیمانکاران دارد و بسیاری از این افراد همکاری خود را بر مبنای توافق شفاهی آغاز میکنند غافل از اینکه با این کار، همکاری و پروژه خود را در معرض ریسک و خطری بزرگ قرار میدهند. از دیگر مزایای قرارداد اجرای تاسیسات برقی ساختمان، نیز این است که میتوان داوری در قرارداد را به عنوان مرجع حل اختلاف در قرارداد تعیین کرد تا روند حل و فصل اختلافات و چالش های طرفین، تسریع پیدا کند.
سخن آخر:
همانگونه که ملاحظه نمودید، در این مقاله با معنا و مفهوم برق کشی ساختمان، مزایای داشتن قرارداد تخصصی برق ساختمان و نکات مهم و ضروری آن آشنا شدیم. به طور کلی باید گفت تنظیم قراردادهای پیمانکاری برق، امری حساس بوده و نیازمند دانش و مهارت بسیار است، مجموعه وکیلباشی این امکان را برای شما فراهم نموده تا با ثبت تنظیم قرارداد سفارشی نظیم قرارداد موردنیاز را به وکلای متخصص در این زمینه بسپارید تا با خاطری آسوده با طرف مقابل خود قرارداد جامع و دقیق منعقد نمایید.
بهناز صفاری_ کارشناس حقوقی وکیلباشی
نظرات
پیام های کاربران را بخوانید
کل دیدگاهها (0)